Γιώργος Παπανικολάου
▸ Δεν είμαστε κόστος, είμαστε το μέλλον! Αυτό το σύνθημα αναγραφόταν στο πλακάτ μιας μαθήτριας στη διαδήλωση της Αθήνας την Πέμπτη 1 Οκτώβρη. Και πράγματι, μ’ αυτήν την πεποίθηση βγήκαν στο δρόμο χιλιάδες μαθητές σχεδόν σε κάθε πόλη της Ελλάδας, διεκδικώντας τα αυτονόητα, αλλά κι απαντώντας στην επιχείρηση τρομοκράτησής τους από την υπουργό Παιδείας, η οποία με τις ανακοινώσεις την τελευταία εβδομάδα επιχείρησε να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: να εκβιάσει, να απειλήσει, να διχάσει μαθητές κι εκπαιδευτικούς.
Δεν τα κατάφερε όμως! Την Πέμπτη μαθητές από κατειλημμένα σχολεία, γονείς κι εκπαιδευτικοί ενώθηκαν, δίνοντας την δική τους απάντηση, αλλά και, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση, ότι αυτήν τη φορά δεν θα έχει εύκολα «ξεμπερδέματα». Άλλωστε, ο μεγαλύτερος (και μόνος) υποκινητής των μαθητικών καταλήψεων και κινητοποιήσεων αναδεικνύεται η ίδια η (άθλια κι ανυπόφορη για τους περισσότερους) πραγματικότητα: απόδειξη, οι καταλήψεις σε σχολεία από την Αθήνα μέχρι τη Ναύπακτο, την Καλαμάτα και τα Ριζώματα Ημαθίας.
Στην Αθήνα ειδικά, στο συλλαλητήριο, στο πλευρό των μαθητών, το «παρών» έδωσαν εκπαιδευτικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και ενώσεις γονέων. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέσω Πανεπιστημίου και Σταδίου προς τη βουλή όπου και παρέμειναν αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα, μέχρι την ρίψη δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας.
Τα αιτήματα των νέων, αλλά και μεγαλύτερων, διαδηλωτών, προέκυψαν μέσα από την μαθητική καθημερινότητα, πριν προλάβει κάποια οργάνωση ή κόμμα να τα… καθαρογράψει σε ένα πολιτικό πρόγραμμα. Είναι ήδη γνωστά: 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης για την παιδεία, προσλήψεις καθαριστριών, αξιοποίηση ήδη υπαρχόντων και κατασκευή καινούργιων κτηριακών εγκαταστάσεων. Ξεχωριστό τόνο έδωσαν τα συνθήματα ενάντια στην τιμωρία των… ταραξιών μαθητών που προανήγγειλε η Κεραμέως, όπως η επιβολή απουσιών κι η εξαίρεση από την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση όσων στιγματιστούν σαν καταληψίες. Οι διαδηλώσεις ανέδειξαν φυσικά κι άλλα ευρύτερα ζητήματα, όπως η Τράπεζα Θεμάτων και το Νέο Λύκειο.
Ιδιαίτερη εντύπωση έχουν προκαλέσει στους δημοσιογράφους των καθεστωτικών μέσων τα αιτήματα των καταλήψεων που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς και τη στράτευση στα 18. Θεωρούν πως αυτά αποτελούν την
–πολυπόθητη– απόδειξη υποκίνησης των μαθητών από κόμματα και γενικά, την αριστερά από ΣΥΡΙΖΑ και πέρα. Βέβαια, υπάρχει μια πολύ πιο απλή, αν και λιγότερο βολική για το σύστημα, εξήγηση: οι μαθητές, έστω κι αντανακλαστικά, αντιλαμβάνονται ότι τα νέα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα πάνε χέρι χέρι με την στράτευση στα 18, τις «νέες θυσίες για την άμυνα της πατρίδας», ειδικά των νέων, που άλλωστε θα υπηρετήσουν περισσότερους μήνες, θα πάρουν χαμηλότερους μισθούς και θα κληθούν να φορτωθούν το χρέος που θα προκαλέσουν εξοπλισμοί που θα κοστίσουν 10 δισεκατομμύρια ευρώ! Τα 10 δισεκατομμύρια δεν θα φυτρώσουν, αλλά είναι χρήματα που δεν θα πάνε σε Παιδεία, Υγεία, μισθούς.
▸ Μαζικές πορείες και πλήθος καταλήψεων, παρά την τρομοκρατία της κυβέρνησης
Απέναντι βέβαια στην όλη, επικίνδυνη για την κυβέρνηση, κατάσταση που διαμορφώνεται, ήδη ξυπνούν και δρουν οι «δυνάμεις της αντίδρασης». Στον Άγιο Δημήτριο, η διεύθυνση γυμνασίου της περιοχής έστειλε mail σε γονείς, ενημερώνοντάς τους πως το παιδί τους υπέγραψε επώνυμα(!) υπέρ της κατάληψης και σε περίπτωση τραυματισμών ή καταστροφών μπορεί άλλοι γονείς να κινηθούν νομικά εναντίον τους. Στην Πετρούπολη, το τοπικό αστυνομικό τμήμα κάλεσε για να δώσουν κατάθεση γονείς και καθηγητές σχολείων που τελούν υπό κατάληψη. Στον Άλιμο, «αγανακτισμένοι γονείς» τραυμάτισαν μαθητές, στην προσπάθειά τους να σπάσουν την κατάληψη σχολείου της περιοχής. Στην Αστυπάλαια, περιπολικό περίμενε από τα ξημερώματα μαθητές που θα προσπαθούσαν να καταλάβουν το σχολείο τους, προκειμένου να τους αποτρέψει. Στα Εξάρχεια, ξημερώματα 28/9, τρεις ανήλικοι μαθητές, που προσέγγιζαν το σχολείο για να αναρτήσουν πανό, κυνηγήθηκαν από αστυνομικούς των ομάδων της ασφάλειας, ΔΕΛΤΑ και ΟΠΚΕ κι αφού ακινητοποιήθηκαν, ο ένας από αυτούς ξυλοκοπήθηκε, χωρίς να δείχνει σημάδια αντίστασης.
Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει στην αντεπίθεση. Για να το πετύχει αυτό δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει: με καταστολή και βία, είτε άμεση με αστυνομικές δυνάμεις, είτε έμμεση με «αγανακτισμένους πολίτες» και διευθυντές-τιμωρούς, με κατασυκοφάντηση, με απουσίες. Θα πρέπει συνεπώς και το μαθητικό κίνημα να «πάρει τα μέτρα του». Με ανώτερη οργάνωση και πολιτικοποίηση του αγώνα, με ακόμα πιο συγκεκριμένους και σαφείς στόχους, με νέα μέσα, με απεύθυνση στην κοινωνία και σπάσιμο της προπαγάνδας των μίντια.
Στόχος η ανώτερη οργάνωση και πολιτικοποίηση του αγώνα, το άνοιγμα στην κοινωνία
Σε αυτήν την κατεύθυνση, μετά την συγκέντρωση και πορεία της Πέμπτης από τα Προπύλαια προς τη Βουλή, έγινε συντονιστικό αγώνα στη Νομική σχολή της Αθήνας. Σε αυτό συμμετείχαν δεκάδες μαθητές από διάφορα σχολεία, μεταξύ αυτών από το 2ο πρότυπο Λύκειο Αθήνας, 4o ΓΕΛ Ηλιούπολης, Βαρβάκειο, ΕΠΑΛ Νί-
καιας, 2ο ΓΕΛ Ιλίου, 1ο Γυμνάσιο και 4ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, 1o ΓΕΛ Καισαριανής, ΓΕΛ Ηρακλείου, καλλιτεχνικό σχολείο Κερατσινίου. Εκεί συζητήθηκαν τόσο η μέχρι στιγμής εμπειρία των μαθητών και τα συμπεράσματα που έχουν βγάλει, όσο και διάφορες σκέψεις για την απαραίτητη συνέχεια των αγώνων. Τέθηκε η ανάγκη διεξαγωγής τοπικών συσκέψεων και συντονισμών, όσο και μαθητικών πορειών στις γειτονιές. Οι μαθητές συνεχίζουν. Στεκόμαστε δίπλα τους μέχρι τέλους!