Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸Ενα προσχέδιο προϋπολογισμού που τα νούμερα για την οικονομία μπορεί να βρίσκονται εντελώς «στον αέρα» όχι όμως και η κατεύθυνσή του, παρουσίασε στα μέσα της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών, προδιαθέτοντας για τις κατευθύνσεις του προϋπολογισμού για το 2021. Το προσχέδιο προβλέπει πορεία για την οικονομία τύπου «V», δηλαδή ύφεση που θα φτάσει το 8,2% για το 2020 και ανάπτυξη 7,5% στο «καλό» σενάριο, το οποίο βρίσκεται περισσότερο στη… φαντασία των κυβερνώντων. Το δυσμενές σενάριο μιλά για ανάπτυξη 4,5% κι αυτό με την προϋπόθεση ότι θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα 5,5 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάπτυξης της ΕΕ. Ουσιαστικά, η πραγματική ανάγνωση του προσχεδίου δείχνει μία «μνημονιακού επιπέδου» ύφεση που βάζει τις βάσεις για να διατηρηθεί πολλά έτη, ιδίως αν συνδυάσει κανείς αυτά τα νούμερα με το επίπεδο του δημοσίου χρέους (216%) και το επίπεδο των πρωτογενών ελλειμμάτων (1% για το 2020, έναντι στόχου 3,5% πλεονάσματος). Μάλιστα στην έκθεση δίνονται δύο προβλέψεις για τους δείκτες ανεργίας ένας «σε εθνικολογιστική βάση» (μετάφραση: «μαγειρεμένος») που φτάνει το 17,3% και ένας με βάση τις προβλέψεις του εργατικού δυναμικού που είναι 18,6%.
▸ Πενταπλασιασμός εξοπλισμών, απογείωση χρέους, μαγείρεμα ανεργίας
Παρ’ όλα αυτά, στο ίδιο προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπονται αυξημένες δαπάνες για εξοπλισμούς. Οι δαπάνες θα τετραπλασιαστούν και από 515.000.000 ευρώ θα φτάσουν στα 2.500.000.000 ευρώ! Την ίδια στιγμή προβλέπονται περιορισμοί δαπανών για όλους τους υπόλοιπους τομείς κοινωνικής πολιτικής, ενώ στα 4,5 δισ. φθάνει το ύψος των ενισχύσεων με αφορμή την πανδημία, ενισχύσεις που κυρίως κατευθύνθηκαν στις επιχειρήσεις.
Το ότι το προσχέδιο βρίσκεται «στον αέρα» παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή είπε πως «είναι δεδομένο ότι το προσχέδιο υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας. Αυτό το κατανοούν και το αποδέχονται οι πάντες. Έχοντας πλήρη συνείδηση της δύσκολης αυτής κατάστασης, το υπουργείο Οικονομικών κάνει αναφορά σε τρία σενάρια στο προσχέδιο. Ναι, επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση το αισιόδοξο σενάριο και για λόγους ψυχολογίας της αγοράς, αλλά κυρίως γιατί έχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί». Πάντως διευκρίνισε πως «έχουμε και δυσμενές σενάριο για μείον τρεις μονάδες σε σχέση με το 7,5% οικονομική μεγέθυνση, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα».
Όμως το σημαντικότερο στοιχείο είναι η πολιτική λογική που καλείται να εξυπηρετήσει το προσχέδιο, όπως και ο ίδιος ο τακτικός προϋπολογισμός. Ο Χ. Σταϊκούρας δήλωσε πως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «επιβεβαιώθηκε η πρόοδος, παρά τη δυσμενή συγκυρία, στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα. Η κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που δείχνουν εταίροι και αγορές, προχωρά». Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες αναφέρεται η επιτροπή δεν είναι άλλες από τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί για την ενίσχυση των επενδύσεων, όπως για παράδειγμα το νέο πλαίσιο για τις περιβαλλοντικές άδειες όπου ο… περιβαλλοντικός ελεγκτής προσλαμβάνεται από την ίδια την εταιρεία, οι αλλαγές στο εταιρικό δίκαιο αλλά και τον εργασιακό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση θα καταθέσει μέσα στον Οκτώβριο.