▸ Τελεσίγραφο τριών ημερών για να παραιτηθεί έδωσαν την Τετάρτη οι διαδηλωτές στον νυν πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης και μέχρι πέρυσι επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα το 2014. Ο ίδιος επιχείρησε να τους καλοπιάσει αίροντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά το πρόσφατο γιουχάισμα της βασίλισσας, όμως οι διαδηλωτές δήλωσαν πως δεν αρκεί.
«Τρομοκράτες» γιατροί στην Τουρκία
Το καθεστώς της Τουρκίας απαγορεύει ουσιαστικά κάθε κριτική προς τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του. Αυτό ισχύει και για την υγεία καθώς γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι τολμούν να αμφισβητήσουν την επίσημη πολιτική όχι απλώς δεν παίρνουν χειροκρότημα αλλά απειλούνται με διώξεις και φυλακή. Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας άφησε πρόσφατα να εννοηθεί, μιλώντας στη Βουλή, ότι η Τουρκική Ιατρική Ομοσπονδία (ΤΤΒ) έχει δεσμούς με την… τρομοκρατία! Η οργή του οφείλεται στο γεγονός ότι η ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση πως αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία για την πανδημία και εγκληματεί σε βάρος του λαού, ενώ τον Σεπτέμβριο οργάνωσε σειρά κινητοποιήσεων με σύνθημα «εσείς δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, εμείς πεθαίνουμε». «Θα συνεχίσουμε να μιλάμε δημοσίως και σε κάθε επίπεδο για την υγεία του λαού και των υγειονομικών», ήταν η απάντηση της ΤΤΒ.
Διακήρυξη 31 κρατών κατά των αμβλώσεων
Άλλη μια σημαντική… διπλωματική επιτυχία σημείωσαν οι ΗΠΑ του Τραμπ. Την Πέμπτη, συγκεκριμένα, υπέγραψαν μαζί με άλλες 30 χώρες μια διακήρυξη κατά των αμβλώσεων, η οποία αναφέρει ανάμεσα στα άλλα: «Επαναβεβαιώνουμε πως δεν υπάρχει διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα στις αμβλώσεις, ούτε κάποια διεθνής υποχρέωση για τα κράτη να χρηματοδοτούν ή να διευκολύνουν τις αμβλώσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό των Αμερικανών βρέθηκε η αφρόκρεμα των αντιδραστικών καθεστώτων του πλανήτη, τα οποία κυβερνούν χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών : Σ. Αραβία και άλλες μοναρχίες του Κόλπου, Λιβύη και Σουδάν, Ινδονησία και Ουγκάντα, Αίγυπτος και Βραζιλία καθώς και τρεις ευρωπαϊκές – την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Λευκορωσία του (κατά τα άλλα) «εχθρού της δημοκρατίας» Λουκασένκο.
Νέα κυβέρνηση με παλιά υλικά
Ο Σαάντ Χαρίρι θα είναι πρωθυπουργός στη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από την ίδια θέση, ως αποτυχημένος και ανίκανος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του λαού και να κατευνάσει τις τεράστιες αντιθέσεις στη χώρα. Μάλιστα, αναλαμβάνει τον ρόλο του σε μια απείρως πιο δύσκολη στιγμή, καθώς έχει μεσολαβήσει το τσουνάμι της πανδημίας και η τρομακτική έκρηξη του Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, το κόστος της οποίας αποτιμάται πάνω από 7,5 δισ. δολάρια – σε μια χώρα με ετήσιο ΑΕΠ 18 δισ. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Χαρίρι ήταν η πολιτικά αντίπαλή του Χεζμπολάχ, την οποία μάλιστα ο ίδιος είχε «φωτογραφήσει» ως υπεύθυνη για τη δολοφονία, το 2005, του πατέρα του και πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι.