Το μεγάλο ζήτημα είναι αν οι ποινές θα έχουν ανασταλτική ισχύ ή όχι (Συνεχής ενημέρωση)
Αναμένεται η απόφαση για τις συγχωνεύσεις των ποινών αργότερα μέσα στη μέρα ενώ το ζήτημα περί ανασταλτικής δύναμης των ποινών θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο.
Το δικαστήριο ανακοίνωσε την ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πρόσθετη ποινή δέκα ετών για ένταξη στην εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση της ΧΑ.
Οι συνεργοί καταδικάστηκαν από έξι έως επτά χρόνια κάθειρξη και πρόσθετες ποινές πέντε ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.
13 χρόνια κάθειρξης σε Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Γερμενή, Παναγιώταρο και Παππά για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές επέβαλε το δικαστήριο στον Γιώργο Ρουπακιά, ενώ χαμηλότερες από το ανώτατο όριο ποινών αποφάσισε να επιβάλει σε όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους της εγκληματικής ομάδας. Το δικαστήριο «μοίρασε» συνολικά ποινές που ξεπερνούν τα 500 χρόνια.
Αναλυτικά η απόφαση ανά κατηγορούμενο και υπόθεση όπως εκφωνήθηκε στο δικαστήριο με στοιχεία από το ΑΠΕ:
– Για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα
Γιώργος Ρουπακιάς ισόβια και δέκα έτη κάθειρξης συν οκτώ έτη για πλημμελήματα.
Ιωάννης Άγγος επτά χρόνια για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
Ιωάννης Καζαντζόγλου οκτώ για συνέργεια και έξι για ένταξη.
Ελπιδοφόρος Καλαρίτσης επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
Ιωάννης Κομιάνος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
Αναστάσιος Μιχάλαρος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
Γιώργος Πατέλης οκτώ για συνέργεια και έξι για ένταξη.
Γιώργος Σκάλκος έξι για συνέργεια και τρία για ένταξη.
Γιώργος Σταμπέλος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
Λέων Τσαλίκης επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
Αθανάσιος Τσορβάς επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
Νικόλαος Τσορβάς επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
Τέλος, οι Γεώργιος Δήμου, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης έξι για συνέργεια και τρία για ένταξη.
– Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες:
Κάθειρξη έξι ετών στην απόπειρα ανθρωποκτονίας και τριών ετών για ένταξη έλαβαν οι Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαριάς και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής κάθειρξη οκτώ και έξι ετών.
– Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ (που έχει μετατραπεί από το δικαστήριο σε πλημμέλημα):
Ο Κυριάκος Αντωνακόπουλος (δεν έχει ένταξη) δύο χρόνια για κάθε πράξη επικίνδυνης σωματικής βλάβης (2Χ3) και επιπλέον ποινές 26 μηνών.
Ομοίως οι Ιωάννης Καστρινός και Αναστάσιος Πανταζής.
Ο Αντώνης Χατζηδάκης τις ίδιες ποινές για την επίθεση στο ΠΑΜΕ (για απλή σωματική βλάβη σε βάρος τριών θυμάτων) και επιπλέον ποινή τεσσάρων ετών για ένταξη.
– Στην ομάδα κατηγορουμένων που είχαν μόνο ένταξη.
Οι πρώην βουλευτές Γιώργος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Δημήτριος Κουκούτσης και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης σε κάθειρξη έξι ετών.
Οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος κάθειρξη επτά ετών. Οι πρώην βουλευτές που έλαβαν ελαφρυντικό Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αβράμης-Αρβανίτης, Στάθης Μπούκουρας και Νίκος Μίχος, φυλάκιση πέντε ετών. Οι δύο τελευταίοι και επιπλέον ποινές για πλημμελήματα.
Επίσης μόνο για ένταξη καταδικάστηκαν οι:
Νικόλαος Αποστόλου κάθειρξη επτά ετών.
Αριστόδημος Δασκαλάκης (πυρηνάρχης Ιεράπετρας) φυλάκιση πέντε ετών.
Διονύσιος Λιακόπουλος (υπόθεση Λουκμάν) κάθειρξη έξι ετών.
Θωμάς Μπαρέκας κάθειρξη έξι ετών και φυλάκιση έξι μηνών.
Νικόλαος Παπαβασιλείου κάθειρξη έξι ετών.
Βενετία Πόπορη (αστυνομικός) κάθειρξη έξι ετών και συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για πλημμελήματα.
Βασίλειος Σιατούνης κάθειρξη έξι ετών.
Ομοίως και οι Χρήστος Στεργιόπουλος (υπόθεση Λουκμάν), Αθανάσιος Στράτος και Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας.
– Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης:
Οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάδης, Ηλίας Παναγιώταρος, και Γιώργος Γερμενής κάθειρξη δεκατριών ετών και επιπλέον ποινές για κάποιους από αυτούς για πλημμελήματα, καθώς και χρηματικές ποινές. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος σε κάθειρξη δέκα ετών.
Η διαδικασία συνεχίζεται προκειμένου το δικαστήριο να αποφασίσει για τις συγχωνεύσεις των ποινών.σής Αυγής και γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις κινήσεις του
H διαδικασία στην αίθουσα τελετών στο Εφετείο Αθηνών ξεκίνησε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 12.55 με 55 λεπτά καθυστέρηση. Μόλις 7 από τους 68 κατηγορούμενους χρυσαυγίτες έδωσαν το παρών. Παρόντες κατηγορούμενοι: A. Μιχάλαρος, X. A. Χατζηδάκης, Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος, Ι. Αγγος, Ε. Καλαρίτης, Ν. Παπαβασιλείου. Η πρωτοβουλία Golden Dawn Watch για άλλη μια φορά μετέδωσε πρώτη τις αποφάσεις του δικαστηρίου.
Μετά τις ανακοινώσεις των αποφάσεων, απομείνει να αποφασιστεί εάν θα έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη σχετικά με ανασταλτική ισχύ των ποινών. Για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα και τους συνεργούς του καθώς και για τον σκληρό ηγετικό πυρήνα αυτό μοιάζει σχεδόν απίθανο και θα συνιστούσε μεγάλη πρόκληση απέναντι στο αντιφασιστικό και δημοκρατικό κίνημα. Ωστόσο όσον αφορά στα “απλά μέλη” στα οποία αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά είναι μια ισχυρή πιθανότητα.
Μένει να ανακοινωθούν οι συγχωνεύσεις των ποινών και της (μη) ανασταλτικής ισχύος ώστες να δρομολογηθεί η διαδικασία για να μπουν οι ναζί στη φυλακή!
Θανάσης Καμπαγιάννης: Το ζήτημα των αναστολών κρίσιμο για τη δικαίωση των θυμάτων
Σε ανάρτηση του στο facebook o συνήγορος πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης τονίζει:
Οι ποινές των 7 διευθυντών (13 χρόνια κάθειρξη με εξαίρεση τον Ματθαιόπουλο που πήρε 10) είναι ψηλές, αλλά όχι οι αυστηρότερες. Οι ποινές των ενταχθέντων στην εγκληματική οργάνωση και των αυτουργών των επιμέρους κακουργημάτων είναι χαμηλότερες από τις αρμόζουσες. Πλέον το ζήτημα των αναστολών, το αν δηλαδή οι ποινές αυτές θα εκτιθούν τώρα (και όχι μετά το Εφετείο), είναι κρίσιμο για τη δικαίωση των θυμάτων και την τελική αξιολόγησή μας για το δίκαιο αποτέλεσμα της δίκης.
Ιστορική καταδίκη, αβάσιμες οι προτάσεις για ελαφρυντικά στους νεοναζί