Κώστας Παπαγεωργίου
▸ Με σημαντική επιτυχία και συμμετοχή συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου οι εργασίες της 2ης πανελλαδικής συνάντησης-συνέλευσης συλλογικοτήτων για την ενέργεια.
Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που επιβάλει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, στη διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για δυο μέρες συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστικές συλλογικότητες και μεμονωμένοι αγωνιστές που δραστηριοποιούνται στα κινήματα για την υπεράσπιση της φύσης και του περιβάλλοντος.
Βάση για τη συζήτηση αποτέλεσαν τα κείμενα εργασίας που δημοσίευσε η οργανωτική επιτροπή το προηγούμενο διάστημα και περιλαμβάνουν τις προτάσεις για το αναγκαίο πλαίσιο στόχων και αγωνιστικής διεκδίκησης για τα ζητήματα της ενέργειας και τις θέσεις για το χαρακτήρα του μόνιμου συντονισμού των αγωνιστικών συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά. Πάνω σε αυτά αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος που εμπλουτίστηκε περισσότερο με παρεμβάσεις από τις συλλογικότητες και κείμενα συμβολής που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Συνελεύσεις, πρωτοβουλίες κατοίκων και συλλογικότητες μετέφεραν την πλούσια εμπειρία της δράσης και των αγώνων τους σε τοπικό επίπεδο τονίζοντας την ανάγκη οργανικής σύνδεσης των επιμέρους κινημάτων (ενάντια στις ΑΠΕ, τις εξορύξεις ή την καύση απορριμμάτων) ως στοιχείο κριτικής στο σύγχρονο καπιταλιστικό ενεργειακό μοντέλο και ισχυροποίησης των αγώνων απέναντι στις λογικές απομόνωσης των επιμέρους κινημάτων.
Από τη συζήτηση δεν έλειψε η αναφορά στην κυβέρνηση της ΝΔ που εν μέσω πανδημίας ψήφισε τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο αλλά και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε το δρόμο των εξορύξεων πλήρως εναρμονισμένη στην πολιτική ΕΕ-κεφαλαίου που προωθεί την ιδιωτικοποίηση περιβάλλοντος και φυσικών πόρων. Ενώ, αναπόσπαστη πλευρά της συζήτησης για τα θέματα της ενέργειας δε μπορούσε παρά να ήταν η εκρηκτική όξυνση των ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η καλλιέργεια πολεμικού κλίματος και η άμεση απειλή θερμών επεισοδίων.
Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ανάπτυξη αντιστάσεων ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στα ζητήματα της ενέργειας. Σε αυτή την προσπάθεια το Δίκτυο φορέων και συλλογικοτήτων για την ενέργεια και κάθε επιμέρους πρωτοβουλία θα κριθούν στη δυνατότητα να συμβάλλουν τόσο στη μαζική, μαχητική δράση για την υπεράσπιση τους όσο και στο αναγκαίο διεκδικητικό πλαίσιο πάλης.