▸Mε τη συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών και συνδικαλιστών από εργατικά σχήματα πολλών εργασιακών χώρων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσαν την Τρίτη στο θεατράκι Γκράβας οι Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις Δημοσίου και η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ.
Το «παρών» έδωσαν σχήματα από την εκπαίδευση, την υγεία, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, την ΠΕΝΕΝ, τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, την ΕΛΣΤΑΤ, την ΕΛΓΟ-Δήμητρα, από το χώρο των βιβλιοϋπαλλήλων, των μισθωτών τεχνικών, του ΤΕΕ και εργαζόμενοι σε οκτάμηνα δήμων.
Εισηγητικά τοποθετήθηκε ο Μ. Ρίζος, γιατρός στο Αττικό Νοσοκομείο, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει αντιστροφή του κοινωνικού κλίματος σήμερα σε σχέση με την περασμένη άνοιξη σε βάρος της κυβέρνησης και ότι υπάρχει μάχιμη διάθεση σε εργαζόμενους αλλά και έλλειμμα στο συνδικαλιστικό σχέδιο απάντησης στην επίθεση. Κάποιες δυνάμεις με αναφορά στους αγώνες, ταλαντεύονται και δεν “βάζουν πλάτη” στην υλοποίηση ενός σαφούς αγωνιστικού σχεδίου. Προέταξε ως κρίσιμο το αντικυβερνητικό στίγμα στους αγώνες αλλά και την ανάδειξη των ευθυνών της καθεστωτικής αντιπολίτευσης.
Ως κρίσιμοι σταθμοί της πάλης για το άμεσο διάστημα αναδείχθηκαν:
– Η 24ωρη παμπειραϊκή απεργία την Πέμπτη 24/9 στο λιμάνι του Πειραιά όπως αποφάσισε η ΠΕΝΕΝ και ακολούθησαν άλλα τρία ναυτεργατικά σωματεία με ραντεβού όλων των ταξικών δυνάμεων νωρίς το πρωί για την περιφρούρησή της.
– Η 24ωρη απεργία την ίδια ημέρα των νοσοκομειακών γιατρών της ΟΕΝΓΕ με συγκέντρωση στις 12μμ στο υπουργείο Υγείας, η οποία πλαισιώνεται και με πολύωρες στάσεις εργασίας τουλάχιστον επτά σωματείων από μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Απεργία στον κλάδο έχει προκηρύξει και η ΠΟΕΔΗΝ αλλά στις 15/10.
– Η μεγάλη παλλαϊκή συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών στις 7 Οκτωβρίου, 9.30πμ, ημέρα έκδοσης της δικαστικής απόφασης της δίκης των δολοφόνων της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, ημέρα κατά την οποία ήδη πολλά σωματεία, η ΑΔΕΔΥ κ.α. έχουν αποφασίσει στάση εργασίας.
Επίσης τονίστηκε η ανάγκη γενικευμένης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας με αιχμή και το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά και η αντίσταση στην προσπάθεια που εξελίσσεται από κράτος-δικαστική εξουσία και αστυνομία κατά μαθητικών αγώνων που ξέσπασαν με αιχμή τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, αλλά και την προσπάθεια καταστολής στο δικαίωμα της διαδήλωσης με την επιστράτευση των απειλών, των τηλεφώνων σε συνδικαλιστές από «διαμεσολαβητές» αστυνομικούς και την προσπάθεια ταύτισης των αγώνων της περιόδου με τους… ψεκασμένους «αντίπαλους της μάσκας».
Τον λόγο έλαβαν αρκετοί από τους εκπροσώπους σχημάτων, και μεταξύ άλλων σημειώθηκαν τα εξής:
Επείγει η ανάγκη σχεδιασμού της παρέμβασης των εργατικών ταξικών σχημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο Δ. Γκόβας από την ΑΤΕ-ΕΚΑ, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τον υποταγμένο συνδικαλισμό ούτε άλλες δυνάμεις που αναφέρονται σε αγώνες αλλά δεν υπηρετούν ένα άλλο ανεξάρτητο σχέδιο δράσης. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες όπως φάνηκε από τις πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις για τη Μόρια και τον Π. Φύσσα και ότι είναι εφικτή η οργανωμένη «από τα κάτω» απεργιακή απάντηση.
Στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης εστίασε ο Α. Κουρούκλης από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) ο οποίος τόνισε πως μεγάλος ωφελημένος της νέας μείωσης των εισφορών θα είναι η εργοδοσία και τα υψηλά εισοδήματα, ενώ συρρικνώνονται οι παροχές προς τους εργαζόμενους από το ταμείο ανεργίας και τους ΟΕΚ-Εργατική Εστία. Κάλεσε δε στην ανάγκη απεργιακής απάντησης ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό οδοστρωτήρα της κυβέρνησης.
Από τη μεριά του ο Α. Νταλακογεώργος από την ΠΕΝΕΝ, τόνισε ότι δεν πρέπει να συρόμαστε πίσω από άλλους σχεδιασμούς άσφαιρους και ατελέσφορους και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι μπορούν ή θέλουν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Μονόδρομος είναι οι από τα κάτω προσπάθειές μας, είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε δε σε μαζική στήριξη της απεργίας της Πέμπτης και σε ακύρωση κάθε σεναρίου από εφοπλιστές και κυβέρνηση σπασίματος της απεργίας.
Τέλος ο Κ. Τουλγαρίδης από τις Παρεμβάσεις Πρωτοβάθμιας κατήγγειλε τον κυρίαρχο συνδικαλισμό του κλάδου για αναιμικές αντιδράσεις για τους όρους με τους οποίους άνοιξαν φέτος τα σχολεία και αναφέρθηκε στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που προωθούνται στην εκπαίδευση.
Κοινή συνισταμένη των σχημάτων και των συμμετεχόντων ήταν ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να δοθούν όλες οι δυνάμεις για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων σε λιμάνια και νοσοκομεία, και στις προσπάθειες στους χώρους δουλειές με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα για συνολικότερο αγωνιστικό απεργιακό ξεσηκωμό κατά της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης και κεφαλαίου.