▸ Τι μάθαμε από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Νέες θυσίες είχε ζητήσει πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους πολίτες ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει σε νέους εξοπλισμούς-μαμούθ με το πρόσχημα την κλιμάκωση του ανταγωνισμού με την Τουρκία για τις ΑΟΖ. Και ενώ η Ελλάδα διανύει τη μεγαλύτερη υγειονομική και κοινωνική κρίση μετά τη γερμανική κατοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί την στρατικοποίηση του προϋπολογισμού με “νέα αγορά του αιώνα”, την πρόσληψη 15.000 μόνιμων νέων στρατιωτών-ΕΠΟΠ και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Μάλλον ακριβή μας κάθεται η στρατηγική συμμαχία με την Γαλλία καθώς η Πολεμική Αεροπορία προχωρεί άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας 18 πανάκριβων αεροσκαφών Rafale αντικαθιστώντας τα παλαία Mirage. Τα Rafale παρά το γεγονός ότι είναι παλαιότερης γενιάς από τα F35 έχουν εξίσου μεγάλο κόστος, με την υπόσχεση ότι το κόστος συντήρησής τους θα είναι μικρότερο, κάτι που μένει να αποδειχθεί. Παράλληλα, εκκινείται η διαδικασία απόκτησης τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων και ξεκινά η αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα Romeo. Ακόμα αναβαθμίζεται το οπλοστάσιο και των τριών κλάδων, ενώ την ώρα που οι περισσότεροι δημόσιοι τομείς χρειάζονται ενίσχυση γιγαντώνεται το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε βάθος πενταετίας. Επιπλέον, -πάντα σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη- ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζουν την ψηφιακή τους λειτουργία με αγορά νέων συστημάτων. Πόσο θα μας κοστίσει όλο αυτό;
Ασπιρίνες για την οικονομία
‘Οσον αφορά τη στήριξη της οικονομίας ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξήγγειλε 12 μέτρα-ασπιρίνες θεωρητικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας, ποσό κατά πολύ μικρότερο από αυτό που θα δαπανήσει για αγορά των 18 Rafale. Τα μέτρα έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές αναμένονται να εφαρμοστούν το 2021 ενώ βρίσκονται υπό αίρεση μπροστά στην επόμενη αξιολόγηση. Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά στην «κατάργηση παρωχημένων ρυθμίσεων του περασμένου αιώνα» και «καθιέρωση νέων δικαιωμάτων, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» . Μένει να δούμε ποια εργασιακά δικαιώματα θα καταργήσει ο Κ. Μητσοτάκης ως… “παρωχημένες ρυθμίσεις”. Ακόμα στην ομιλία Μητσοτάκη σημειώνεται ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά λήγει στο τέλος του 2020.
Όχι από Κομισιόν σε παροχές και μειώσεις φόρων
Λίγες ώρες πριν τις κυβερνητικές δηλώσεις στη ΔΕΘ υψηλά αξιωματούχος της Κομισιόν σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day.gr φρόντισε να υποβαθμίσει τις όποιες εξαγγελίες του Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας πως ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προαναγγελθούν «μόνιμες μειώσεις φόρων και αυξημένες παροχές, που ενδέχεται να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμο πρόβλημα στον ελληνικό προϋπολογισμό» και αυτό είναι κάτι που έχει αποφασιστεί από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα έσπευσε να σημειώσει ότι οποιαδήποτε απόκλιση θα διορθωθεί στην «7η εποπτική αξιολόγηση» στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Δ.Τ