Μιχάλης Ρόθος
▸ Την απειλή της απόλυτης διάλυσης βιώνουν τα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) καθώς και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες), ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι σε αυτά βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με την ανεργία.
Με το πέρας του Αυγούστου έληξαν συνολικά 2.400 συμβάσεις εργαζομένων και κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει με τους συγκεκριμένους χώρους τη νέα σχολική χρονιά. Ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ πραγματοποίησαν την Δευτέρα πανελλαδική απεργία ζητώντας μόνιμες δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στους δήμους, επαρκή χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και μονιμοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού.
Μετά την απαράδεκτη διαχείριση του ανοίγματος των σχολείων, η κυβέρνηση δείχνει την πλήρη αδιαφορία της για την εκπαίδευση και όσον αφορά τα ΚΔΑΠ. Με την αγαπημένη τακτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, δηλαδή την υπογραφή συμβάσεων διάρκειας λίγων μηνών αντί της μονιμοποίησης εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημόσιου τομέα, η κατάσταση στα ΚΔΑΠ κάθε χρόνο όλο και χειροτερεύει. Οι υπηρεσίες υπολειτουργούν σε κάθε έναρξη έτους και η μη ανανέωση της σύμβασης 2.400 εργαζομένων, σε εποχές που λόγω της πανδημίας οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά εγκληματική.
Αυτήν τη διάλυση υπογράμμισε στην ανακοίνωση του, εν όψει και της απεργίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ). Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως «επιλέγουμε την ημέρα αυτή, με αυτόν τον έντονο συμβολισμό, καθώς κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο κλάδος μας κυριεύεται από ανασφάλεια και αγωνία. Πολύ δε περισσότερο φέτος που σε όλες τις δημοτικές δομές ΚΔΑΠ πανελλαδικά έχουν εξασφαλιστεί πολύ λιγότερα επιδοτούμενα παιδιά από όσα απαιτούνται για να καθίσταται βιώσιμη η λειτουργία τους». Την θέση των εργαζομένων ήρθε να επιβεβαιώσει η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία δήλωσε ότι φέτος 60.000 παιδιά θα μείνουν εκτός κέντρων «επειδή τα ΚΔΑΠ διαφημίστηκαν πολύ». Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο δεν έχει καμία διάθεση να εγκρίνει την χρηματοδότηση άλλων 68 εκατ. ευρώ για την κάλυψη όλων των παιδιών. Όπως φαίνεται για φρεγάτες έχουμε, για τα παιδιά μας «δεν βγαίνουμε»…