▸ «Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν την κρατική ευθύνη για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία».
Αυτό βροντοφώναξαν το μεσημέρι της Τρίτης με μαζικές διαδηλώσεις εκπαιδευτικοί, φοιτητικοί σύλλογοι και ενώσεις γονέων που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική για τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν στα σχολεία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.
Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι διαδηλωτές απαίτησαν μεταξύ άλλων:
- Μείωση τώρα του αριθμού μαθητών ανά τμήμα και ταυτόχρονα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών!
- Όχι στην προχειρότητα και τη μετακύληση της ευθύνης του υπουργείου στις πλάτες εκπαιδευτικών, μαθητών και οικογενειών τους για το άνοιγμα των σχολείων που συμπληρώνει την αντιεκπαιδευτική πολιτική του.
Η πορεία στην Αθήνα ξεκίνησε από τα Προπύλαια και έφτασε έξω από τη βουλή. «Όχι στην ανεργία», «Άμεσα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για την έναρξη και λειτουργία των σχολείων» και «Όσα εμπόδια και να μας βάλετε, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας» έγραφαν ορισμένα από τα πανό. Μάλιστα, η αστυνομία επιχείρησε να εγκλωβίσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές σε μια λωρίδα παρά την ανάγκη για τήρηση αποστάσεων.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το διοικητήριο πραγματοποίησαν και στη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και καθηγητές), φοιτητές και γονείς με αίτημα την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες με όρους υγιεινής και ασφάλειας και την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Οι διαδηλωτές ζήτησαν να ισχύσει το όριο των δεκαπέντε μαθητών ανά τμήμα, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, επίλυση της εμπλοκής που προέκυψε με τις αιτήσεις αναπληρωτών στη σχετική πλατφόρμα, τεστ για τον κορονοϊό για μαθητές και καθηγητές κ.α.
Συνολικά, το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα και πολλά σωματεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση απαιτούν:
- Καθημερινή πλήρης λειτουργία των σχολείων με μειωμένο αριθμό μαθητών στο τμήμα (12-15), ανάλογα με τα τ.μ. των αιθουσών ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, με αξιοποίηση όλων των άδειων αιθουσών και των σχολείων που έκλεισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και κάθε είδους κτηρίων, ακόμα και ιδιωτικών, που θα μπορούσαν να βρεθούν διαθέσιμα σε κάθε δήμο. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
- Μόνιμες μαζικές προσλήψεις-διορισμοί εκπαιδευτικών σε μια φάση με το πτυχίο και την προϋπηρεσία με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
- Μέτρα στήριξης των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση).
- Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.
- Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
- Δωρεάν διάθεση του αναγκαίου υλικού προστασίας στα σχολεία (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) με έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.
- Αναδιάταξη-Μείωση της ύλης για τη νέα χρονιά.
- Εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς «αστερίσκους».
- Κατάργηση της τροπολογίας και της ΠΝΠ που αφορά τις κάμερες και την εξ αποστάσεως με ανοιχτά σχολεία.
- Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.
- Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
- Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.