Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Οι συνομιλίες Παππά-Μιωνή, ο έλεγχος Τσίπρα και οι κρυμμένες αιτίες
Στη σκιά των εξελίξεων που προέκυψαν μετά τη δημοσιοποίηση των διαλόγων του Νίκου Παππά και του Σάμπυ Μιωνή, στο πλαίσιο της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis και τις κατηγορίες περί παραδικαστικού, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και γίνεται σαφέστατη προσπάθεια αυτά να ξεπεραστούν στο όνομα της άσκησης αντιπολίτευσης, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις εσωκομματικές διεργασίες και την ημιτελή διεύρυνση θα τα επαναφέρουν στην επιφάνεια και στις εσωκομματικές κόντρες. Η κατάθεση του ηχητικού του «ευνοούμενου» της κυβέρνησης του Ισραήλ, Σάμπυ Μιωνή, αλλά, κυρίως, οι δημόσιες παραδοχές που υποχρεώθηκε να κάνει ο Ν. Παππάς, έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με ζητήματα που δεν έχουν απλά να κάνουν με όσα είπε και έπραξε ο εν λόγω υπουργός ή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Κυρίως σχετίζονται με την ουσία της διακυβέρνησης που άσκησε.
Η εμπλοκή με επιχειρηματικές διαμάχες, οι στενές σχέσεις με την ισραηλινή ηγεσία, ο πολιτικά πρωταγωνιστικός ρόλος στο πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ενός αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, προερχόμενου α-
πό την «καρδιά» της δεξιάς, είναι δεδομένα που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Μάλιστα ουδέποτε θίχτηκαν στην περίφημη διαδικασία της αποτίμησης της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνοψίστηκε στο πολυσέλιδο κείμενο που επεξεργάστηκαν οι Γ. Δραγασάκης, Θ. Δρίτσας και Α. Μπαλτάς και παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Πέρα από τα φραστικά υπονοούμενα του Αλέξη Τσίπρα και κάποιες σαφείς αλλά έμμεσες αναφορές δεν επέφεραν καμία ουσιώδη συζήτηση στην ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, για μία ακόμη φορά, κυρίαρχος αναδείχτηκε ο μη αμφισβητούμενος πρόεδρος Α. Τσίπρας. Έστω κι αν ήταν σαφές ότι όσα σχετίζονται με τον Νίκο Παππά αντανακλώνται απευθείας στον αρχηγό του κόμματος. Έτσι, λοιπόν, δίχως καν ψηφοφορία, εγκρίθηκε η εισήγηση Τσίπρα, που κάνει λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών διεύρυνσης και προετοιμασία για συνέδριο το φθινόπωρο. Επʹ αυτού θα λάβει αποφάσεις νέα συνεδρίαση της ΚΕΑ στο τέλος Αυγούστου.
Οι εξελίξεις αυτές, πάντως, δημιουργούν αναταράξεις στις εσωτερικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς, άλλωστε, ήταν από τα στελέχη που δυναμικά ενστερνίζονταν τη «γραμμή» του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και της αλλαγής του ονόματός του σε Προοδευτική Συμμαχία σκέτο. Έτσι, αναμένονται ανακατατάξεις σε επίπεδο προσώπων στους λεγόμενους «προεδρικούς», ενώ μια σειρά ομάδες που βρίσκονται υπό διαμόρφωση διεκδικούν αυξημένο ρόλο στο νέο τοπίο. Πάντα μέσω της «ευλογίας» Τσίπρα.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα πολιτικά φαινόμενα που βγαίνουν στο προσκήνιο με τα «χτυπήματα κάτω από τη μέση» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν φαινόμενα των τελευταίων τριών-τεσσάρων ε-
τών. Είναι σαφές, από ανάλογα γεγονότα που έχουν γίνει γνωστά στο παρελθόν, πως η διαμόρφωση σχέσεων –είτε συμμαχίας είτε ανοχής– ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, έχει τις ρίζες της πριν το 2015, όταν και ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Είναι γνωστά, άλλωστε, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας την περίοδο της «γάτας Ιμαλαΐων» και των συναντήσεων με τον Σταύρο Ψυχάρη, η διαμόρφωση καλών σχέσεων με τον ΣΕΒ επί προεδρίας Φέσσα, όπως και ζητήματα που προέκυψαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και τις προσπάθειες για «μοίρασμα της πίτας».