Γιώργος Μουρμούρης
▸ Πλήρης ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας
Εξακολουθούν να «θερίζουν» τους εργαζόμενους οι θάνατοι εν ώρα εργασίας. Θάνατοι που ονομάζονται «δυστυχήματα» από κράτος και εργοδοσία, φορτώνοντας στην «τύχη» και την «κακιά ώρα» την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο κυνήγι των προς το ζην.
Τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη δουλειά. Πρόκειται για 35χρονο μεταλλεργάτη που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά, έναν 29χρονο ηλεκτρολόγο που εργαζόταν στο εργοστάσιο της βιομηχανίας Ήπειρος στην Άρτα, έναν εργαζόμενο στον ΟΤΕ που πέθανε αντιμετωπίζοντας προβλήματα στην καρδιά, λίγο πριν λήξει το περιθώριο συμμετοχής στην «εθελούσια» και έναν 45χρονο ναυτεργάτη που έχασε τις αισθήσεις του μέσα στο Blue Star Chios και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σύρου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τέλος, το μεσημέρι της Πέμπτης στη Χαλκίδα, ένας 50χρονος οικοδόμος σκοτώθηκε όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε στο κενό, ενώ πραγματοποιούσε εργασίες στο 2ο όροφο κτιρίου. Εκτός από τους πέντε νεκρούς, την περασμένη εβδομάδα σοβαρά τραυματίστηκε και ένας εργάτης στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.
Ενδεικτικά για τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας και οδηγούν σε αλλεπάλληλους θανάτους εργαζομένων είναι όσα καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά για τον θάνατο του 35χρονου στο πλοίο Nodus. Σύμφωνα με το Συνδικάτο, «αιτία του νέου εγκλήματος της εργοδοσίας ήταν για ακόμη μια φορά η ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αφού η δουλειά γίνονταν χωρίς καμία άδεια εργασιών, χωρίς gas free, χωρίς την παρουσία τεχνικού ασφαλείας ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνάδελφοι δούλευαν ασταμάτητα επί τέσσερα 24ωρα και χωρίς καν την πρόνοια από πλευράς των υπευθύνων εταιριών του έργου για τα βασικά μέτρα. Ο θάνατος του συναδέλφου οφειλόταν αποκλειστικά στο ότι δεν υπήρχε. όπως προβλέπεται, μετασχηματιστής που να μειώνει την τάση του ρεύματος και με το απλό σπάσιμο μια λάμπας φωτισμού σε κλειστό, γεμάτο υγρασία χώρο είχαμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα».
Εξάλλου, την «πλήρη αποκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων» για τον θάνατο του 29χρονου ηλεκτρολόγου στο εργοστάσιο της Ήπειρος απαιτεί η τοπική επιτροπή Άρτας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Τόσο τα χρόνια της κρίσης όσο, και ακόμα περισσότερο, την περίοδο της αναιμικής ανάκαμψης, ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα εκτινάχθηκε, ενώ είναι εμφανές ότι μπροστά στη νέα κρίση, η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελεί την τελευταία προτεραιότητα για το κεφάλαιο.