Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Το «ρεφάρισμα» των μεγαλοξενοδόχων, πάνω από τη δημόσια υγεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέα με τον Χάρη Θεοχάρη, ανήγγειλαν με τα ανάλογα εφέ από την Αίγλη του Ζαππείου την έναρξη της τουριστικής σεζόν για το 2020. Πίσω, όμως, από τις «δαντελένιες ακρογιαλιές» του βίντεο που προβλήθηκε και του «greek summer», κρύβεται το «στοίχημα» της κυβέρνησης, ώστε να μετριάσει τις απώλειες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, ακόμα και για τα δεδομένα της πανδημίας.
Η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων στη Βόρεια Μακεδονία, δείχνει πως οι χώρες των Βαλκανίων δεν έχουν κάποιου είδους «ανοσία», ούτε υφίσταται κάποιο ειδικό κλιματολογικό δεδομένο πίσω από τη συγκριτικά μικρότερη έως τώρα διασπορά του ιού. Αν αυτό συνδυαστεί με την περίφημη πτήση από το Κατάρ, στην οποία καταγράφηκαν 12 κρούσματα ανάμεσα στους επιβαίνοντες, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι κυβερνώντες παίζουν με εύθραυστες ισορροπίες αυτό το καλοκαίρι. Οι κυβερνητικές αποφάσεις εκφράζουν την επιδίωξη των μεγαλοξενοδόχων να «ρεφάρουν» τα φετινά τους κέρδη, συνδυάζοντας τις κρατικές επιχορηγήσεις, το φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά και την προσπάθεια ανάκτησης περίπου του 30% των εσόδων από την τουριστική κίνηση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει και ένα νέο πλαίσιο διεθνών επαφών, στο οποίο εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.
Ένας από τους φερόμενους ως διαφωνούντες με την τακτική της σταδιακής εξομάλυνσης του ρυθμού των πτήσεων από το εξωτερικό, είναι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι μια ανατροπή των δεδομένων θα δημιουργήσει «ρωγμή» στο πολιτικό του προφίλ, ενώ, πιθανότατα, θα φέρει και συζητήσεις για ευθύνες των μηχανισμών υγείας. Μάλιστα, από τις περιοδείες του Β. Κικίλια στα νησιά δεν έλειψαν και κάποιες «στρατοκρατικού» τύπου αναφορές. Όπως αυτή που έκανε στη Σάμο, σύμφωνα με την οποία «είναι πλέον εμφανές ότι το υγειονομικό κομμάτι πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα της εθνικής μας ασφάλειας».
Η συνολική εικόνα καταδεικνύει ότι παρά τις συνεχείς επικλήσεις «των ειδικών» και των λοιμωξιολόγων για την πολιτική που ασκείται, στην πραγματικότητα υπάρχει άλλη λειτουργία. Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις απαντήσεις της επιστημονικής κοινότητας, έχοντας όμως πρώτα φροντίσει να θέσει τα πολιτικά ερωτήματα που αντανακλούν τις δικές της προτεραιότητες. Όσον αφορά τον τουρισμό, αυτές δεν σχετίζονται γενικά με την οικονομία, δεν αφορούν την ευημερία των λαϊκών στρωμάτων.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι… «εκτός» των σχεδιασμών, αντιθέτως θα υποστούν όλες τις αντεργατικές διατάξεις του τελευταίου τριμήνου. Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού παραμένουν φτωχός συγγενής στον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, μιλώντας πρόσφατα στην Βουλή, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε υποτιμητικά στον εσωτερικό τουρισμό, λέγοντας ότι αποφέρει μόλις 2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, σε αντίθεση με τον εξωτερικό τουρισμό που ξεπερνά τα 18 δισ. Παρόλα αυτά, ούτε οι λεγόμενοι «μικρομεσαίοι», δηλαδή τα στρώματα που επιβιώνουν από τον τουρισμό στα νησιά, αποτελούν κυβερνητική προτεραιότητα. Κάτι που σαφώς προκύπτει από το σχεδιασμό των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ουσιαστικά είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.