Για το γερμανικό κεφάλαιο και ειδικά σε περιόδους κρίσης – οι οικονομικοί μετανάστες αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο… κρέας και λίπασμα. Οι άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και τα εκατοντάδες κρούσματα Covid-19 στις τάξεις των εργατών από Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες, που αποκαλύφθηκαν μετά τις δικές τους διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, έφεραν στην επιφάνεια τη στυγνή εκμετάλλευση – και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει κάποια μέτρα-ασπιρίνη.
Στους δρόμους ξανά οι Χιλιάνοι
Οι καπιταλιστικές οικονομίες της Λατινικής Αμερικής θα χρειαστούν πιθανότατα περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλανήτη – στην καλύτερη περίπτωση το 2022-’23, σύμφωνα με αρκετές αναλύσεις. Ακόμη και τότε, όμως, οι κοινωνικές αντιθέσεις θα έχουν οξυνθεί περαιτέρω, σε μια περιοχή που ούτως ή άλλως έβγαζαν κυριολεκτικά… μάτι. Στη Χιλή, για παράδειγμα, όπου το 1% κατέχει πάνω από το ένα τέταρτο του πλούτου και το 10% των καλύτερα αμειβόμενων παίρνει 30 και πλέον φορές περισσότερα έναντι του 10% στο άλλο άκρο, η κατάσταση είναι ήδη τραγική, καθως η υγειονομική κρίση έχει εντείνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Έτσι, οι διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει πάλι, μαζί φυσικά με τη βίαιη καταστολή από την πλευρά του κράτους – σαν να μην πέρασε μία μέρα…
«Πληγή» τα προάστια του Παρισιού
Μια χαίνουσα πληγή παραμένουν για την κυβέρνηση Μακρόν, την παριζιάνικη μπουρζουαζία και συνολικά το αστικό σαβουάρ-βιβρ αρκετά προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Μετά τα πολυήμερα επεισόδια του Απριλίου, όταν χιλιάδες εξεγέρθηκαν κατηγορώντας την αστυνομία ότι εκμεταλλεύτηκε τα περιοριστικά μέτρα και τις έκτακτες αρμοδιότητές της για να κάνει επίδειξη δύναμης και να προκαλέσει τους κατοίκους αυτών των εξαιρετικά υποβαθμισμένων και φτωχών περιοχών, όπου ζουν και πολλοί μετανάστες κυρίως από το Μαγκρέμπ, η φωτιά αναζωπυρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Αφορμή, αυτή τη φορά, αποτέλεσε ο θάνατος ενός 18χρονου μοτοσικλετιστή, μετά από σύγκρουση με αστυνομικό όχημα. Οι νέοι που βγήκαν στος δρόμους αντιμετωπίστηκαν πάλι με εισβολή του «στρατού» των CRS (τα γαλλικά ΜΑΤ), η οποία συνοδεύτηκε από ομοβροντία χημικών και πογκρόμ προσαγωγών και συλλήψεων.
ΗΠΑ-Ισραήλ πρεσάρουν το Ιράν
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οδεύουμε προς μια νέα οργανωμένη προσπάθεια των ΗΠΑ και του Ισραήλ να στριμώξουν το Ιράν. Κάτι που, με τη σειρά του, είναι βέβαιο ότι θα κάνει να ακουστούν ξανά δυνατά τα τύμπανα του πολέμου στον Περσικό, ενώ δεν αποκλείεται ένα νέο σοκ στην αγορά πετρελαίου – με την αντίστροφη φορά στις τιμές. Οι Αμερικανοί, για του λόγου το αληθές, προειδοποίησαν την Τεχεράνη ότι στην περίπτωση που ιρανικά πολεμικά πλοία πλησιάσουν «αδικαιολόγητα κοντά» στον στόλο τους που βρίσκεται στην περιοχή, θα τους επιτεθούν και θα τα βυθίσουν – ενώ ταυτόχρονα, απειλούν τα τάνκερ της που μεταφέρουν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, πραγματοποίησε μια νέα επιδρομή με χάκερ-κομάντος, που είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει για μια περίπου εβδομάδα το στρατηγικής σημασίας ιρανικό λιμάνι Μπαρντάρ Αμπάς. Έπεται συνέχεια.