Γιώργος Κώνστας
Ευκαιρία για «ρεσάλτο» στο δημόσιο χώρο, με τη συνδρομή των «πειρατών» της κυβέρνησης και των φορέων του τοπικού κράτους, για τους επιχειρηματίες της εστίασης και τις ξενοδοχειακές μονάδες λόγω του κορονοϊού!
Πριν ακόμα ξεκαθαρίσουν τα περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης αρχικά και, έπειτα, ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, οι ιδιοκτήτες τους ήδη έχουν πετύχει, τόσο σε επίπεδο υποσχέσεων από την κυβέρνηση (αύξηση του παραχωρούμενου χώρου, μείωση στα ανταποδοτικά τέλη κοινοχρήστων) όσο και με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων μεγάλες μειώσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού), επέκταση δόσεων για οφειλές αλλά και δεσμεύσεις για περισσότερα τετραγωνικά, χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθούν για αυτά! Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, μεταξύ του δημάρχου και επιχειρηματιών, οι τελευταίοι ζήτησαν τα μέτρα αυτά να έχουν τριετή τουλάχιστον διάρκεια, καθώς η μια χρονιά μόνο δεν αρκεί!
Στους επιχειρηματίες, με νομοθετική ρύθμιση, πεζοδρόμια και πλατείες
«Οι ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης και η δυνατότητα επέκτασης του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα αναμένεται να ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου», δεσμεύτηκε σε πρώτη φάση ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης δεν είχε κατατεθεί η σχετική διάταξη. «Θέλουν να καταλάβουν με τραπεζοκαθίσματα όλες τις πλατείες και τα πεζοδρόμια, να μην μείνει ούτε μέτρο ελεύθερο, για να παίζουν τα παιδιά, να βρίσκονται οι νέοι, να κουβεντιάζουν οι μεγάλοι […]. Οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν, δεν θα τους χαρίσουμε. Θα υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα τους και το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτούς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.
Την ίδια στιγμή, για την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στην εστίαση –που θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας τουλάχιστον μέχρι την 31η Μαΐου με 534 ευρώ μηνιαίως– δεν προβλέπεται καμία έκπτωση σε δημοτικά τέλη, ρεύμα και άλλα κοινωνικά αγαθά, ενώ οι οφειλές τρέχουν! Η διάκριση της κοινωνίας σε πατρίκιους και πληβείους δεν ήταν πολιτική μόνο των ρωμαίων αυτοκρατόρων…