Στις φαβέλες του Ρίο κατοικεί περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη καθαρού νερού και πρόσβασης σε δομές υγείας. Καθώς ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτοι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό εκεί, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι η πανδημία μπορεί να καταστεί τόσο ανεξέλεγκτη όσο και οι πυρκαγιές που κατέκαιγαν τον Αμαζόνιο επί μήνες. Πώς θα επιβληθεί εκεί «κοινωνική απομόνωση»;
Το αναμενόμενο αντίο του Σάντερς
Ο Μπέρνι Σάντερς είχε εδώ και καιρό προαναγγείλει την αποχώρησή του από την κούρσα για τη διεκδίκηση του χρίσματος του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών. Έτσι, την Τετάρτη, απλώς την ανακοίνωσε επισήμως. Η αιτία δεν βρίσκεται στην ισχύ του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, αλλά στην αδυναμία του ίδιου να πείσει ότι αντιπροσωπεύει κάτι ριζικά διαφορετικό και μπορεί να το επιβάλει. Ο αριθμός των ψήφων που είχε συγκεντρώσει στα μέχρι στιγμής προκριματικά, άλλωστε, ήταν σαφώς χαμηλότερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2016 στις ίδιες πολιτείες, όταν είχε απέναντί του την Χίλαρι Κλίντον, δείχνοντας ότι εξαρχής δεν διέθετε ισχυρή δυναμική. Η ομάδα του, βεβαίως, υποστηρίζει ότι έφερε ολόκληρο το Δημοκρατικό Κόμμα πιο κοντά στις θέσεις του κι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία. Παρηγοριά στον ηττημένο – και μπόνους στον Τραμπ.
5,50 δολ. τη μέρα για 4 δισ. ανθρώπους
Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις της Oxfam για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από την πανδημία για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτές και με βάση το χειρότερο σενάριο (όχι ότι το καλύτερο δίνει εντυπωσιακά διαφορετικά αποτελέσματα…), ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να επιβιώσουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα θα υπερδιπλασιαστεί και θα ξεπεράσει τα 900 εκατομμύρια, ενώ ο αντίστοιχος εκείνων που θα «ζουν» με κάτω από 5,50 δολάρια θα φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια. Με άλλα λόγια, πάνω από το 50% του πληθυσμού της γης θα χαρακτηρίζονται και επισήμως φτωχοί. Και σαν μην έφτανε αυτό, κάπου δύο δισεκ. από αυτούς, που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε αυτό που λέμε «μαύρη οικονομία», θα παραμείνουν κυριολεκτικά… αόρατοι και εκτός των έκτακτων κρατικών επιδομάτων.
Μια γενιά πεθαίνει στα γηροκομεία
Τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες επικρατούν στα γηροκομεία πολλών χωρών, των οποίων οι ένοικοι έχουν ουσιαστικά αφεθεί (τυχαία, άραγε;) κυριολεκτικά στην μοίρα τους από τα κράτη, ευάλωτοι και αβοήθητοι απέναντι στην επέλαση του κορονοϊού. Στην Ιταλία, τα 7.000 περίπου ιδρύματα αυτού του τύπου χαρακτηρίζονται ως «βόμβες», ενώ εκτιμάται (επίσημα δεδομένα δεν υπάρχουν…) ότι υπάρχουν χιλιάδες θάνατοι εκεί – μάλιστα, αρκετοί από αυτούς δεν έχουν καταγραφεί. Στη Γαλλία, τα στοιχεία κάνουν λόγο για περίπου 3.500 θανάτους, ενώ στην Ισπανία υπολογίζονται σε 2.000 μόνο τον Μάρτιο και μόνο στην περιοχή της Μαδρίτης. Στην τελευταία, μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προκληθεί σάλος εξαιτίας του διορισμού της κόρης του ιδεολογικού «πατέρα» της ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας για το Λαϊκό Κόμμα ως υπεύθυνου για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης στα γηροκομεία…