Γιάννης Ελαφρός
▸ Αναστολή συμβάσεων εργασίας, 800 ευρώ για 1,5 μήνα αντί μισθού
Αλλεπάλληλα δώρα προς το κεφάλαιο, μετάθεση του δώρου του Πάσχα στα τέλη Ιούλη και βλέπουμε — από τον «ετεροχρονισμό» του δώρου δεν αποκλείονται εταιρείες που πραγματοποιούν μεγάλο τζίρο, όπως σούπερ μάρκετ. Απαλλαγή των εργοδοτών από πλήθος υποχρεώσεων, ακόμα και από την «υποχρέωση» των μισθωτών τους, αφού την Παρασκευή το υπουργικό κλιμάκιο (Χρ. Σταϊκούρας, Α. Γεωργιάδης, Γ. Βρούτσης) ανακοίνωσε τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε μονομερή αναστολή των συμβάσεων εργασίας, όσων εργαζομένων κρίνουν, για ένα μήνα ή και περισσότερο! Οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν στον αέρα θα λάβουν από το δημόσιο το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ θα καλυφθούν και ασφαλιστικά. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η κυβερνητική ανακοίνωση πως οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης λόγω πανδημίας χάνουν το μισθό τους και θα πάρουν επίδομα 800 ευρώ για 1,5 μήνα (από 15 Μάρτη-έως τέλη Απρίλη), 533 ευρώ τον μήνα!
Πρόκειται για επίδομα πείνας…
Με τα κυβερνητικά μέτρα οι εργαζόμενοι χάνουν τριπλά: πρώτο, οι εργαζόμενοι που θα πάρουν το 800άρι χάνουν τους μισθούς τους. Δεύτερο, τα ποσά που πληρώνει το κράτος προφανώς δεν πέφτουν από τον ουρανό. Μετά την πανδημία θα εμφανιστούν ως τρύπες στον προϋπολογισμό και θα ζητηθεί από τους εργαζόμενους να τα αναπληρώσουν! Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πήρε κανένα μέτρο για να πληρώσουν παραπάνω οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο, ούτε βέβαια διανοήθηκε –ακόμα και τώρα– να προχωρήσει σε παύση πληρωμής του κρατικού χρέους. Απεναντίας, νομοθέτησε αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται –για τα χρέη του λαού έκανε έκκληση στις τράπεζες «να κάνουν ό,τι μπορούν»– καθώς και πλήθος ενισχύσεων.
Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, ήδη 6,8 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό πηγαίνουν στα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης, κυρίως των επιχειρήσεων. Από αυτά περίπου 2 δισ. ευρώ είναι για το 800άρι (1,4 εκατ. δικαιούχοι, αφού περιλαμβάνονται και οι αυτοαπασχολούμενοι που έμειναν χωρίς δουλειά). Αλλά κι αυτό το μέτρο είναι υπέρ της εργοδοσίας, αφού απαλλάσσεται από την πληρωμή μισθού.
Τρίτο, εν μέσω πανδημίας εφαρμόζονται μέτρα που ήθελε διακαώς το κεφάλαιο και που κάλλιστα μπορούν να παραμείνουν και μετά, όπως η κατάργηση της υποχρεωτικής και χρονικά ορισμένης καταβολής του δώρου — που είναι πληρωμένα από τους εργαζόμενους χρήματα. Ας σημειωθεί εδώ, πως η κυβέρνηση δοκίμασε (μέσω διαρροών) τις αντιδράσεις του κόσμου σε πλήρη κατάργηση του δώρου, αλλά έφαγε τέτοιο κράξιμο που υπαναχώρησε. Εφαρμόζονται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων, η κατάργηση ενημέρωσης του συστήματος Εργάνη για τις υπερωρίες κ.λπ., η επέκταση της Κυριακάτικης εργασίας (με το αχρείαστο άνοιγμα των σούπερ μάρκετ όλες τις επόμενες Κυριακές), η ελαστικοποίηση-επέκταση του ωραρίου με αξιοποίηση και της τηλεργασίας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει πως τελείως ξεκρέμαστοι βρίσκονται εκείνοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ωρομίσθιοι, έκτακτα, άτυπα ή «μαύρα» και ανασφάλιστα, καθώς και με δελτίο παροχής υπηρεσιών και που στο μεγαλύτερο μέρος τους βρέθηκαν χωρίς εργασία. Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε γι’ αυτούς, κυρίως νεολαία. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εγγεγραμμένους ανέργους, πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, από τα οποία 10%-15% περίπου λαμβάνει το πολύ μικρό επίδομα ανεργίας.
Μάλιστα, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε από τις εταιρείες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις για να ενταχθούν στο μέτρο της άρσης μισθοδοσίας (και παροχής του επιδόματος των 800 ευρώ στο προσωπικό τους), δεν απαγόρευσε τις απολύσεις, ούτε πήρε μέτρα για την ακύρωση του κύματος απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από τις αρχές και έως τις 15 Μάρτη, που με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις υπολογίζονται σε 40.000!
Συνολικά, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει καθαρά ταξικά την οικονομική κρίση, στηρίζοντας το κεφάλαιο και ρίχνοντας τα βάρη στην εργασία.