Νίκος Μανάβης, ανταπόκριση από τη Λέσβο
Αποκαλυπτικές ήταν οι εικόνες από τους αχαλίνωτους τραμπουκισμούς των ΜΑΤ. Για τον κόσμο που δεν γνωρίζει πως πρόκειται για ορδές ένστολων τραμπούκων, επιλεγμένων και εκπαιδευμένων, έτσι ώστε να υπηρετούν με βία την κρατική και κυβερνητική εξουσία, προκάλεσαν σοκ οι εικόνες με τους ΜΑΤατζήδες με πολιτικά ρούχα να επιτίθενται «αυθόρμητα» και με λύσσα κατά κατοίκων της Χίου στο λιμάνι των Μεστών, επειδή τους αποδοκίμαζαν! Ή να σπάνε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, να ρίχνουν με ευθεία βολή κατά του πλήθους –έτσι τραυματίστηκε γυναίκα στη Χίο– ή να σημαδεύουν τους συγκεντρωμένους. Το γεγονός πως το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ., ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Κ. Μητσοτάκης, το μόνο που είπαν είναι πως θα «διερευνηθούν οι καταγγελίες» –με τον γνωστό σε όλους τρόπο– υπογραμμίζει πως οι πρακτικές αυτές των ΜΑΤ είναι βασικό στοιχείο της ύπαρξής τους.
Γι’ αυτό αξίζει το κίνημα να επαναφέρει στην πρώτη γραμμή το αίτημα της διάλυσης των ΜΑΤ (ΥΑΤ) και των άλλων μονάδων καταστολής των διαδηλώσεων και του κινήματος (ΔΙΑΣ, νέα Δέλτα κ.λπ.). Το παλιό σύνθημα «διαλύστε τώρα τα ΜΑΤ και ΜΕΑ, αλλιώς θα τα διαλύσει η νεολαία» θα ξανακουστεί. Η ζωή έδειξε πως απέναντι σε αποφασισμένο λαό και νεολαία, οι δυνάμεις καταστολής δεν μπορούν να «επιβάλλουν την τάξη».
Η επιβλητική και τρομοκρατική απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά έγινε άρον-άρον αποχώρηση την Πέμπτη το μεσημέρι, με τους
ΜΑΤατζήδες να έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την οργή και τη δικαιολογημένη αντιβία των κατοίκων. Κι αυτό, παρότι έγινε απαράδεκτη χρήση στρατιωτικών μέσων και εγκαταστάσεων για την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε πολιτική ήττα για την κυβέρνηση της ΝΔ, τα στελέχη της οποίας έδειχναν αιφνιδιασμένα από την εξέλιξη, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά απόσταση (και εχθρότητα) από τις κοινωνικές διεργασίες. Προφανώς, όμως, η κυβέρνηση και το σύστημα θα επιχειρήσουν αντεπίθεση…
Αποχώρησαν με την ουρά στα σκέλια σαν τους Ρωμαίους στον Αστερίξ…
Οι πραιτοριανοί του Μητσοτάκη αποχώρησαν από Λέσβο και Χίο το πρωί της Πέμπτης ηττημένοι. Τίποτα δεν προμήνυε την εξέλιξη αυτή τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου, όταν οι διμοιρίες των ΜΑΤ πραγματοποιούσαν απόβαση στη Χίο και στη Λέσβο και επιτίθεντο στους νησιώτες που διαδήλωναν την αντίθεσή τους στη δημιουργία κλειστών φυλακών για τους πρόσφυγες.
Μερικές ώρες μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ από τα νησιά ο Κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης του. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου και τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, τονίζεται η συναντίληψη κυβέρνησης και τοπικών αρχών. Επίσης, αναφέρεται ότι «οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές». Δηλαδή, η κυβέρνηση επιμένει ότι οι τοπικοί άρχοντες των νησιών συμφωνούν με την ουσία της πολιτικής της –κλειστές φυλακές για τους πρόσφυγες, καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, και απελάσεις εξπρές– και η μόνη διαφωνία είναι στο αν θα δημιουργηθούν οι κλειστές φυλακές στα νησιά ή στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Αμέσως μετά, η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρει: «Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις». Αν είναι αληθής αυτή η αναφορά, τότε σημαίνει ότι κάμφθηκε και το τελευταίο σημείο αντίστασης των τοπικών αρχών. Αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες.
Κατά τα λοιπά, μετά τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, η κυβέρνηση τάζει «καλούδια» στους δημάρχους, προκειμένου να αποδεχθούν τις κλειστές φυλακές. Αρκετοί από αυτούς, πριν τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμφωνίες με την κυβέρνηση αλλά τώρα το ξανασκέφτονται. Στην πραγματικότητα, τις ηγεσίες του τοπικού κράτους στα νησιά απασχολούν δύο βασικά ζητήματα: α) Να αποσπάσουν περισσότερα ανταλλάγματα από την κυβέρνηση και β) Να υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική χωρίς να χρεωθούν οι ίδιες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης. Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι νησιώτες που κατάφεραν να διώξουν τα ΜΑΤ, στηριζόμενοι στην αυτοοργάνωση και την αποφασιστικότητα τους, ίσως πολύ γρήγορα να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η πλήρης αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής από τις δημοτικές αρχές και την περιφέρεια (ή ορισμένων από αυτές) είναι πολύ πιθανή τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Η εμμονή της κυβέρνησης στην πολιτική της ενισχύεται από την αντιπολίτευση-χάδι που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, μόλις αυτή αποσύρει τα ΜΑΤ από τα νησιά. Το ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση που επί της ουσίας αποδέχεται την κυβερνητική πολιτική. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι οι παρατάξεις που εκφράζουν τα δύο αυτά κόμματα στο περιφερειακό συμβούλιο βορείου Αιγαίου, από τον περασμένο Νοέμβριο ακολουθούν κοινή γραμμή στο προσφυγικό με την περιφερειακή αρχή Μουτζούρη και την επίσημη παράταξη της ΝΔ. Η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει τη μια από τις δύο φυλακές λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Μανταμάδο (προπύργιο του ΚΚΕ) ανάγκασε την ηγεσία του Περισσού να επιλέξει μια πιο μαχητική στάση. Οργανώνοντας τον δικό κόσμο και όσους νησιώτες είναι της άμεσης επιρροής του. Στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο και στη Χίο συμμετείχαν πολλά τοπικά κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνουν δράση για να κινητοποιήσουν τμήματα των κατοίκων των δύο νησιών.
Διάφορες ακροδεξιές ομάδες έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις κινητοποιήσεις, κυρίως στη Χίο και λιγότερο στη Λέσβο, χωρίς ωστόσο η δυναμική τους να χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ –και άλλων σχημάτων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς– και του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου έκαναν αισθητή την παρουσία τους από το βράδυ της Κυριακής ως και την Πέμπτη, συμμετέχοντας στα μπλόκα και στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα δύο νησιά. Επίσης, επιδίωξαν και πέτυχαν –μαζί με τις δυνάμεις του ΚΚΕ– να κλείσουν οι υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας, τα σχολεία και τα καταστήματα, ώστε να μπορέσουν οι νησιώτες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις. Ωστόσο, η μεγάλη μάζα των κατοίκων των δύο νησιών συμμετείχε στις κινητοποιήσεις αυθόρμητα και σε πολλές περιπτώσεις ανοργάνωτα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι κάτοικοι αυτοοργανώνονταν στο πεδίο της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις καταστολής, εκεί λειτουργούσαν αρκετά αποτελεσματικά τα δίκτυα της νεολαίας, των αγροτών, των φιλάθλων του Αιολικού κ.ά.
Η επόμενη ημέρα μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ, βρίσκει την κυβέρνηση να προσπαθεί να εφαρμόσει την ίδια πολιτική με μια διαφορετική τακτική. Σε πρώτη φάση, επιδιώκει να απαλύνει την κοινωνική αντίδραση και αμέσως μετά να επιβάλλει την πολιτική της. Για να ματαιωθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, ο λαός των νησιών πρέπει να πάρει τον αγώνα στα χέρια του.
Σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, πρέπει να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις που θα εκλέξουν επιτροπές αγώνα. Οι επιτροπές θα έχουν την ευθύνη να συντονίσουν τη δράση των κατοίκων των χωριών, είτε υπάρχουν επεμβάσεις από τα ΜΑΤ είτε όχι. Οι συνελεύσεις και οι επιτροπές αγώνα πρέπει να λειτουργήσουν με οριζόντιο συντονισμό, ώστε να οργανωθεί ένας αγώνας διαρκείας που θα αναγκάσει δήμους και Περιφέρεια σε μη αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής και θα υποχρεώσει την κυβέρνηση σε υποχώρηση.
Αυτός ο αγώνας θα ξεκινάει από το αίτημα να μην δημιουργηθούν κλειστές φυλακές στα νησιά και να κλείσουν τα σημερινά άθλια hot spot αλλά δεν μπορεί να μείνει εκεί. Ο αγώνας των κατοίκων των νησιών θα πρέπει να συναντηθεί με το κίνημα των προσφύγων που επίσης διεκδικούν την κατάργηση του αποκλεισμού τους στα νησιά και το δικαίωμά τους να ταξιδέψουν ελεύθερα προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, όλοι μαζί –νησιώτες, πρόσφυγες και μετανάστες– θα πρέπει να αμφισβητήσουν και να επιδιώξουν την ανατροπή των αντιπροσφυγικών πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι πρόσφυγες φέρνουν τον κορονοϊό, τα «δύο άκρα» τις αντιδράσεις