Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος
▸ Υψηλόβαθμα στελέχη και στρατιωτικοί γιατροί αγνοούν επιδεικτικά τη νομοθεσία
Μεγάλος σάλος έχει προκληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ό,τι αφορά τις αναρρωτικές άδειες των στρατευσίμων και τι συγκεκριμένα ισχύει για αυτές.
Το άρθρο 31 της σχετικής υπουργικής απόφασης Φ.400/34/292616/Σ4753 (ΦΕΚ 2808 Β/2016) ορίζει στις παραγράφους 2,3 και 4 τα εξής:
Πρώτον, η αναρρωτική άδεια χορηγείται οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης της στρατιωτικής υποχρέωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν για τη λειτουργία των Επιτροπών Αναρρωτικών Αδειών.
Δεύτερον, η αναρρωτική άδεια μέχρι τρεις (3) ημέρες για κάθε πλήρες δίμηνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που οι υπηρετούντες οφείλουν να υπηρετήσουν, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Ως πλήρες δίμηνο θεωρείται και ο πλήρης μήνας που τυχόν απομένει μετά την αφαίρεση των διμήνων από το σύνολο της καθοριζομένης προς απόλυση πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.
Τρίτον, ολόκληρη η αναρρωτική άδεια που χορηγείται μετά από νοσηλεία για βλάβη ή πάθηση που προήλθε από την εκτέλεση της υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.
Αυτά που παρατηρούμε από πλευράς μας είναι τα εξής:
Οι εννιάμηνοι δικαιούνται μέχρι δεκαπέντε (15) μέρες αναρρωτικής άδειας, οι οκτάμηνοι μέχρι δώδεκα (12), οι εξάμηνοι μέχρι εννιά (9) και οι τρίμηνοι μέχρι έξι (6) μέρες. Από εκεί και πάνω, παίρνουν αναρρωτική, όμως υπηρετούν τις ημέρες που θα πάρουν. Στη συνέχεια, η παράγραφος 4 προβλέπει μία ιδιαίτερα δυσκίνητη και χρονοβόρα διαδικασία, προκειμένου να αναγνωριστεί ότι η άδειά σας οφείλεται στην υπηρεσία που εκτελούσατε. Αν, για παράδειγμα, θεωρηθεί ότι αυτό δεν έχει συμβεί (π.χ.έπαιζα ποδόσφαιρο, τραυματίστηκα και πήρα 20 μέρες άδεια), τότε οι επιπλέον ημέρες υπηρετούνται — π.χ. ο εννιάμηνος θα υπηρετήσει 9 μήνες συν 20 μέρες που πήρε, μείον 15 που δικαιούται, δηλαδή 5 ημέρες παραπάνω.
Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούνται φαινόμενα μη αναγνώρισης ως πραγματικής υπηρεσίας του χρόνου της αναρρωτικής άδειας που ξεπερνά το ανώτατο όριο, αν και έχει χορηγηθεί έπειτα από νοσηλεία λόγω βλάβης ή πάθησης που προκλήθηκε από την υπηρεσία ή εξαιτίας αυτής.
Πολλοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη νομοθεσία και το ίδιο κάνουν και στρατιωτικοί ιατροί. Αν έχουν ανάγκη από άτομα, ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι δεν προκλήθηκε εξαιτίας της υπηρεσίας τους με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται να κάνουν μεγαλύτερη θητεία. Δεν γίνεται να επιβαρύνεται η υγεία μας εξαιτίας ιατρικών σφαλμάτων και καθυστερημένων διαγνώσεων που καταγγέλλονται στις μονάδες και να μας αναγκάζουν να υπηρετήσουμε περισσότερο. Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν αυτήν την άθλια πρακτική, να βγαίνουν παραπονούμενοι και να δημοσιοποιούν την καταγγελία τους μέσω του Δικτύου «Σπάρτακος» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων.