Με ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα για τους μετασχηματισμούς του σύγχρονου αστικού κράτους, κυκλοφορεί το ενδέκατο τεύχος του περιοδικού Τετράδια Μαρξισμού. Στο ερευνητικό θεωρητικό «μικροσκόπιο» των άρθρων οι σύγχρονες τάσεις στο πλέγμα της αστικής εξουσίας και η ανάγκη της επαναστατικής ανατροπής.
Η ανάγκη θεωρητικής διερεύνησης του σύγχρονου αστικού κράτους επιβάλλεται απ’ τους μετασχηματισμούς που πραγματοποιούνται σε αυτό, μετασχηματισμοί που εκκίνησαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην απόπειρα υπέρβασης της κρίσης του καπιταλιστικού κράτους, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αστικής δημοκρατίας. Στο ενδέκατο τεύχος των Τετραδίων Μαρξισμού γίνονται θεωρητικές διερευνήσεις της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας και των μετασχηματισμών της. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αστικού κράτους της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’70 είναι: Η συρρίκνωση της σχετικής αυτονομίας του κράτους έναντι του κεφαλαίου. Η προσπάθεια περιορισμού σε κάποιο βαθμό της εκμεταλλευτικής ορμής και ασυδοσίας του κεφαλαίου συρρικνώνεται στο σύγχρονο στάδιο, χωρίς ωστόσο να επιβάλλεται μια απόλυτα εργαλειακή στάση του κράτους έναντι των υποτελών τάξεων. Στη σύγχρονη πραγματικότητα παρατηρείται «διάχυση» της εξουσίας στην κοινωνία, σε θεσμούς εξουσίας που επιβάλλουν στα άτομα άμεσες σχέσεις εξουσίας (εκκλησία, σχολείο, οικογένεια κά), σε θεσμούς συμμετοχής στις κρατικές λειτουργίες, όπως οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι ΜΚΟ, οι περιφέρειες, η δημοψηφισματική πρακτική κ.ά., που υποτίθεται ότι αφαιρούν σημαντικές αρμοδιότητες απ’ το κεντρικό αστικό κράτος. Στο κράτος του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, ως συνεπαγωγή της εκρηκτικής ανισότητας που απορρέει από την «απελευθέρωση (ασυδοσία) των αγορών», ισχυροποιείται η κατασταλτική πολιτική και υπάρχει σαφής περιορισμός της αστικής δημοκρατίας (κράτος έκτακτης ανάγκης).
Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται: άρθρο του Γιάννη Πλάγγεση, που αναλύει το ζήτημα του κράτους, της πολιτικής εξουσίας και της επανάστασης καθ’ όλη την περίοδο της ανάπτυξης του καπιταλισμού. Δύο μεταφράσεις, το άρθρο του Βοb Jessop, που αναδεικνύει τις οριοθετήσεις του μαρξισμού από τα άλλα θεωρητικά ρεύματα και του Chris O’ Kane που επιχειρεί να ερμηνεύσει την ήττα των κινημάτων, τα οποία προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης καπιταλιστικής κρίσης. Ο Δημήτρης Γρηγορόπουλος ιχνηλατεί την πορεία διαμόρφωσης του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού στις βασικές και κοινές σε όλες τις μορφές του συντεταγμένες. Ο Γιάννης Ευσταθίου προτείνει ένα μεθοδολογικό σχήμα περιοδολόγησης της βιοπολιτικής, που συσχετίζει την εξέλιξη των κυρίαρχων επιστημολογικών μοντέλων με τη μορφή του σύγχρονου αστικού κράτους. Ο Γιώργος Σαγκριώτης προσεγγίζει την τέχνη ως μέσο ιδεολογικής και πολιτικής χειραγώγησης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ώστε να είναι τελεσφόρος και πειστική. Δημοσιεύεται ακόμη απόσπασμα από κλασικό έργο του Πάολο Φρέιρε που εξετάζει την εκπαίδευση ως μηχανισμό χειραγώγησης των καταπιεσμένων.
Την προσαρμοστικότητα των καταπιεσμένων ως εργαλείο κοινωνικού ελέγχου εξετάζουν η Άλκηστη Πρέπη και ο Κώστας Γούσης. Το αφιέρωμα κλείνει με το άρθρο του Μιχάλη Ρίζου, στο οποίο εξετάζεται η κρατική χειραγώγηση των συνδικάτων και η πολιτική διάσταση της οικονομικής πάλης της εργατικής τάξης.
Στα διεθνή θέματα δημοσιεύεται άρθρο του Ρεμί Χερέρα για την υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία. Στον τομέα Τέχνες και Πολιτισμός δημοσιεύονται άρθρα της Ρόζα Λούξεμπουργκ, Για τη ρωσική λογοτεχνία, του Μισέλ Λεβί, Η δίκη του Κάφκα και η δίκη του Γουέλς, Αφιέρωμα στον αγωνιστή κομμουνιστή μουσικό «Αλέξη», απ’ τον Χρήστο Κολοβό, Ο ποιητής των ανθρώπων (Πάμπλο Νερούδα) της Χριστίνας Μαυροπούλου. Τέλος δημοσιεύονται ποιήματα –Η Λαμπεντούζα ομιλεί και Με το τελευταίο γραμματόσημο– του Κίμωνα Ρηγόπουλου.
Στην ενότητα Κοινωνική Θεωρία περιλαμβάνονται: Άρθρο του Αποστόλη Νικολόπουλου, Θεωρίες για την πατριαρχία και την κοινωνική αναπαραγωγή και της Χρύσας Καραμήτρου, Η θεολογία που αναζήτησε την απελευθέρωση. Στις Παρεμβάσεις δημοσιεύεται το επίκαιρο άρθρο του Διονύση Τζαρέλα: Brexit: Η γελοιότητα ως όψη της παρακμής.
Οι βιβλιοπαρουσιάσεις αναφέρονται στα βιβλία: Εργατική τάξη και επανάσταση του Γιώργου Ρούση, από τον Μπάμπη Συριόπουλο. Άκρως Απόρρητο: Οι σχέσεις ΕΣΣΔ-ΚΚΕ 1944-1952 του Νίκου Παπαδάτου από τον Γιώργο Μιχαηλίδη και Το Σύνταγμα και η Αριστερά. Από τη βαθειά τομή του 1963 στο Σύνταγμα του 1975 του Χαράλαμπου Κουρουνδή από τον Δημήτρη Κόρο.
Τέλος, στο ενδέκατο τεύχος δημοσιεύονται σχόλια για σημαντικά θέματα: Η νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική ατζέντα επιστρέφει πιο ακραία της Τίνας Ζορμπαλά. Εξορύξεις υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ του Παναγιώτη Μαυροειδή. Κοινωνική σύγκρουση σε Χιλή και Λατινική Αμερική του Δημήτρη Καλτσώνη. Το κυνήγι της χαμένης αριστείας του Κώστα Μπουγιούκου. Νερό: Ιδιωτικοποίηση χωρίς ιδιωτικοποίηση του Δημήτρη Σουφτά.