Γιώργος Παυλόπουλος
▸ Αγριεύει ο ανταγωνισμός στο «τρίγωνο» ΗΠΑ-Τουρκία-Ρωσία
Για τη «μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με τη μεγαλύτερη ετοιμότητα των δυνάμεών μας, με ετοιμοπόλεμα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, με αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες», έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών, επικαλούμενος για μια ακόμη φορά τη ρωσική απειλή. Παράλληλα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαπίστωσε την «άνευ προηγουμένου αύξηση των αμυντικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική», με ειδική αναφορά στα «επιπλέον 400 δισ. δολάρια που θα έχουν επενδυθεί ως το τέλος του 2024».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα τμήμα του παραπάνω ποσού αναλογεί στην Ελλάδα, η οποία παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις δαπάνες της, διατηρώντας τις πάνω από το 2%. Τώρα, μάλιστα, φιλοδοξεί να τις αυξήσει περαιτέρω, με νέα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούνται, όπως δείχνουν τα παζάρια με Αμερικανούς, Γάλλους, Ισραηλινούς, αλλά και Γερμανούς — με τη συναίνεση, φυσικά, όλων των κομμάτων του αστικού πολιτικού τόξου.
Προφανώς δε, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης δεν σταματούν στις αυξημένες δαπάνες αλλά και στην αναβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στο πολεμικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται η «επίταξη» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της επικείμενης στρατιωτικής άσκησης «Defender 2020» που θα διεξαχθεί σε όλο σχεδόν το «ανατολικό μέτωπο» του ευρωπαϊκού εδάφους και θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δύο τουλάχιστον δεκαετιών. Η πρωτεύουσα της Θράκης, λοιπόν, προορίζεται για να γίνει το ορμητήριο για πολλούς από τους 20.000 και πλέον Αμερικανούς στρατιώτες που αναμένεται να λάβουν μέρος στην άσκηση, μαζί με συναδέλφους τους από άλλες 17 χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις αυτές που πρέπει ασφαλώς να συνδυαστούν και με την προωθούμενη αναβάθμιση των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη Σούδα και τη Θεσσαλία, έρχονται σε μία στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στα δύο βασικότερα πολεμικά μέτωπα στην περιοχή — της Λιβύης και, κυρίως, της Συρίας. Όσον αφορά στην πρώτη, το κλίμα ενόψει της νέας διάσκεψης που διεξάγεται σήμερα Κυριακή στο Βερολίνο έχει βαρύνει μετά την παραβίαση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί στην προηγούμενη και την επανάληψη των σκληρών συγκρούσεων γύρω από την Τρίπολη. Αυτό, μάλιστα, έχει άμεση σχέση και με τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή της μαρτυρικής Ιντλίμπ, καθώς και στις δύο περιπτώσεις εμπλέκονται, από αντίπαλα στρατόπεδα, οι ίδιοι πρωταγωνιστές —
Τουρκία και Ρωσία.
Παρούσα σε όλα τα μέτωπα δηλώνει η κυβέρνηση, υποσχόμενη να είναι ο καλύτερος «στρατιώτης» του ΝΑΤΟ
Είναι φανερό ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, μέχρι πρότινος συμμάχους, έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, σε βαθμό που να μην είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που θα τραβήξουν τη σκανδάλη η μία εναντίον της άλλης. Αυτό, μάλιστα, φαίνεται να επιδιώκουν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι επιχειρούν να μπουν σφήνα ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα, στηρίζοντας αναφανδόν την πρώτη (τη «σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο και άλλοι αξιωματούχοι), με σκοπό να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού και να απομακρύνουν την Τουρκία από την αγκαλιά της «ρωσικής αρκούδας». Το μπρα ντε φερ παίρνει ακόμα πιο επικίνδυνες διαστάσεις και για την Αθήνα, που δηλώνει παρούσα παντού, με την προσοχή στραμμένη στις ΑΟΖ και τα κοιτάσματά τους.