Μιχάλης Ρόθος
Ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση σχετικά με τη μεταλλευτική της δραστηριότητα στη Χαλκιδική, διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση η Ελληνικός Χρυσός. Η εταιρεία υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 22 Νοεμβρίου νέο επενδυτικό σχέδιο, η έγκριση του οποίου προϋποθέτει την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του 2004 και περιλαμβάνει πολλές «ελαφρύνσεις» για την ίδια, καθώς και νέες επιβαρύνσεις για το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, στην αρχική σύμβαση παραχώρησης, περιλαμβανόταν στις υποχρεώσεις της εταιρείας η μεταλλουργία να γίνεται στην Ελλάδα, ώστε το ελληνικό κράτος να έχει έσοδα από τη φορολογία των προϊόντων που θα εξαχθούν. Ωστόσο, η Ελληνικός Χρυσός πρότεινε τη μέθοδο flash melting (μέθοδος της ακαριαίας τήξης), της οποίας η τεχνική μελέτη έχει επιστραφεί από την αρμόδια υπηρεσία, καθώς κρίθηκε ακατάλληλη. Η Ελληνικός Χρυσός, μέσω του νέου μπίζνες πλαν, προτείνει την κατασκευή της μονάδας χρυσού με νέα μέθοδο, κάτι που απαιτεί νέες αδειοδοτήσεις και μεταφέρει ουσιαστικά για τουλάχιστον δύο χρόνια την έναρξη της κατασκευής της. Επικαλούμενη, τη συγκεκριμένη αλλαγή, ζητά παράταση δύο ετών στην κατασκευή της μονάδας μεταλλουργίας. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει εκτιμήσεις πως η Eldorado Gold ήθελε να γίνεται εκτός Ελλάδας ο διαχωρισμός του χρυσού.
Ακόμα, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Καθημερινής, η εταιρεία ζητά από την κυβέρνηση «διασφαλίσεις για την απρόσκοπτη πορεία της επένδυσης». Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, μπορούμε να το γνωρίζουμε μόνο όταν δημοσιευτεί ολόκληρο το επιχειρηματικό σχέδιο. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να φανταστούμε πως ζητούν σύμβαση τύπου Φραπόρτ· κανείς να μην μπορεί να απορρίψει μελέτη, καμία πολιτική ηγεσία να πάρει διαφορετική στάση, να μην περάσουν πολιτικές που θα περιορίζουν τα κέρδη της εταιρείας. Διαφορετικά, η εταιρεία θα μπορεί να δικαιωθεί με προσφυγές στα δικαστήρια για απώλεια κερδών.
Παράλληλα, οι αλλαγές που ζητάει η Ελληνικός Χρυσός θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις και στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, ενώ στην προηγούμενη σύμβαση η εταιρεία είχε δεσμευτεί ότι θα έφτιαχνε νέο εργοστάσιο, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Έτσι, στοχεύει με βάση τη νέα σύμβαση να μπορεί να χρησιμοποιήσει, με πολύ αυξημένη παραγωγή, τα δύο υπάρχοντα πολύ παλιά και πολύ εχθρικά προς το περιβάλλον εργοστάσια σε Ολυμπιάδα και Στρατόνι — τα εργοστάσια βρίσκονται κυριολεκτικά έναν δρόμο μακριά από τις πόρτες σπιτιών. Ακόμη, ήταν υποχρεωμένη να φτιάξει υπόγεια στοά που θα ένωνε τα δρομολόγια των εργασιών, ώστε τα φορτηγά να μην πηγαίνουν μέσω δημόσιου δρόμου. Ωστόσο, αυτό φυσικά δεν συνέβη ποτέ, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στην υγεία των ντόπιων και όχι μόνο.
Στις προεκλογικές του δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν πως η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική θα ξεκινήσει σε έναν μήνα, αφού κυβερνήσει. Ωστόσο, έχουμε φτάσει Φεβρουάριο και η εταιρεία ζητά ακόμα περισσότερα, καταστροφικά και για την οικονομία και για τη φύση. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι, εν τέλει, στη πλειοψηφία του τα αιτήματά της θα γίνουν δεκτά. Παρ’ όλα αυτά, τα κινήματα ενάντια στις εξορύξεις θα δώσουν τη δική τους απάντηση ανυποταξίας!
Την Παρασκευή δικάζονται 21 αγωνιστές
Σε δίκη οδηγούνται την ερχόμενη Παρασκευή 28/2, στα δικαστήρια Πολυγύρου, είκοσι ένα μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις στη Χαλκιδική, για δυο διαφορετικά υποθέσεις. Συγκεκριμένα για την πρώτη υπόθεση, δέκα οχτώ κάτοικοι θα οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2017 στη δασική περιοχή Τσικάρας (Μ. Παναγία), όταν η Eldorado Gold επιχείρησε να ξεκινήσει μια σειρά γεωτρήσεων. Αντίστοιχα, για τη δεύτερη υπόθεση, οι άλλοι τρεις αγωνιστές θα δικαστούν διότι στις 16/12/2017, μαζί με άλλους δεκαεπτά που δεν ταυτοποιήθηκαν(!) από την τοπική αστυνομία, έκαναν το «έγκλημα» να εμφανιστούν στην είσοδο του βουνού στη θέση Χοντρό Δέντρο, αναρτώντας πανό.
Με ανακοίνωσή της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλκιδικής καλεί το πρωί της Παρασκευής τον αγωνιζόμενο κόσμο όλων των κινημάτων σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια. «Συνεχίζεται η καταστολή, η κρατική τρομοκρατία και η ομηρία κατά του γενναίου κινήματος των κατοίκων της Χαλκιδικής εναντίον της εξόρυξης χρυσού, το οποίο αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται με αξιοπρέπεια για το δικαίωμα ολόκληρης της κοινωνίας στη γη, στον αέρα και στο νερό ως κοινωνικά αγαθά που δεν πωλούνται και δεν ιδιοποιούνται», αναφέρει μεταξύ άλλων και καταλήγει σημειώνοντας ότι «η δύναμη της αλληλεγγύης είναι το δικό μας ανίκητο όπλο απέναντι στο σύστημα εκβιασμού και τρομοκρατίας».