Στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, αλλά δυσκολεύεται να πείσει. Σκοντάφτει στα προβλήματα που έχει μπροστά του πολύ πριν την εμφάνιση αυτού του ιού και που φαίνονται πολύ πιο απειλητικά για τον ελληνικό πληθυσμό.
Η Όλγα Κοσμοπούλου, παθολόγος λοιμωξιολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας μας εξηγεί πως «ο κορονοϊός είναι επικίνδυνος δεδομένου ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και με τη θνητότητα να μπορεί να υπολογιστεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο 4%, αλλά ειδικά στην Ελλάδα αυτό δεν δικαιολογεί την υστερία που δεν στοχεύει παρά στην εμπέδωση του τρόμου. Θα μπορούσαμε να τρομάξουμε με την κατάσταση στα επείγοντα περιστατικά, με τον Γολγοθά όσων χρειάζονται αντιφυματική αγωγή, με το πώς αντιμετωπίζονται και προλαμβάνονται ασθένειες όπως η γρίπη, η φυματίωση, η σύφιλη όταν δεν υπάρχει γι’ αυτές ούτε καν η σωστή ενημέρωση». Την προπερασμένη Παρασκευή, τα θύματα από την γρίπη έφτασαν συνολικά στα 38, αυξανόμενα κατά 17 μόλις μέσα σε μια εβδομάδα.
Πιο αναλυτικά η Όλγα Κοσμοπούλου εξηγεί πως «για να είναι δυνατή η αντιμετώπιση υπαρκτών κινδύνων, δηλαδή της γρίπης αλλά και άλλων ιών χρειαζόμαστε αξιοπρεπή πρωτοβάθμια υγεία, προσβάσιμη σε όλους, σωστά στελεχωμένα νοσοκομεία με τα απαραίτητα υλικά και ανοιχτές όλες τις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Η αντιμετώπιση επιδημιών δεν γίνεται μόνο με σχέδια και επιτροπές».
Μόνο στην Νευροχ/κή του νοσοκομείου Νίκαιας υπάρχουν αυτήν την στιγμή 3 ασθενείς διασωληνωμένοι σε φορητούς αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους. Τίγκα όλες οι #ΜΕΘ του λεκανοπεδίου. Η χώρα όχι μόνο δεν είναι “θωρακισμένη” για ενδεχόμενη σοβαρή επιδημία, αλλά είναι τελείως ανοχύρωτη
— P.G. Papanikolaou (@PGPapanikolaou) February 24, 2020
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο σε σχετική ανακοίνωση του εξηγεί πως «δεν υπάρχει σχέδιο για τον κορονοϊό στο Αττικό, που να είναι εφαρμόσιμο σε πιθανή μαζική έξαρση της νόσου». Η υποστελέχωση του νοσοκομείου, που έχει 8 κλειστές κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθιστά την άσκηση προσομοίωσης σκέτη βιτρίνα. «Κάθε σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης της δημόσιας υγείας περνάει μέσα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργίας υποδομών και εξοπλισμού του νοσοκομείου με τα απαραίτητα υλικά, αλλιώς είναι μονό επικοινωνιακή πολιτική και εκμετάλλευση των εργαζομένων εις βάρος της υγείας των ασθενών», τονίζει η ανακοίνωση.
Αρχοντούλα Βαρβάκη