Οι κινήσεις με μόνο στόχο τις εντυπώσεις σχετικά με την υπόθεση Novartis θα συνεχιστούν για καιρό ακόμη από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μιας και από τις δύο πλευρές έχει επιλεγεί ως ένα πεδίο ψευδεπίγραφής αντιπαράθεσης.
Η Νέα Δημοκρατία, κυρίως η «σαμαρική» πτέρυγα, θα επιδιώξει να τεκμηριώσει το αφηγημά της περί σκευωρίας και παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να «πάρει τη ρεβάνς» από τον θόρυβο που «σήκωσε» για το θέμα η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, θέλει να διατηρήσει την υπόθεση «ζεστή», επιδιώκοντας να τελεσφορήσουν οι εισαγγελικές έρευνες για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τις κατηγορίες περί δωροδοκίας όσο και για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Οι υποθέσεις των δύο προαναφερθέντων ειναι και οι μόνες από αυτές των 10 πρώην πρωθυπουργών και υπουργών που τέθηκαν αρχικά υπό έρευνα που δεν έχουν μπει στο αρχείο.
Όλα αυτά, φυσικά, χωρίς να αμφισβητείται τίποτα από τα «κεκτημένα» των πολυεθνικών του φαρμάκου που παραμένουν οι προνομιακοί προμηθευτές του συστήματος υγείας με τους όρους που αυτές θέλουν. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να εξετάσει κανείς την αντιπαράθεση περί του αν θα μετέχουν στην προανακριτική οι Π. Πολλάκης – Δ. Τζανακόπουλος, όπως αποφάσισε η ΝΔ, ή αν θα εξαιρεθούν οι Κ. Κυρανάκης, Θ. Πλεύρης και Β. Κεγκέρογλου όπως ζητά η πλευρά του εγκαλούμενου Δ. Παπαγελόπουλου. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η «επιστράτευση» του Α. Τσίπρα που με μότο το «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» παρεμβαίνει σε ζητήματα που σχετίζονται με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και την αναθεώρησή του. Πάντως, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διεξαχθεί τελικά η εξέταση του επικεφαλής της Novartis Νίκου Φρουζή, αφού διαφαίνεται πώς έχει βρεθεί «φόρμουλα», ώστε να συνεχίσει τις συνεδριάσεις της η επιτροπή.
Γεράσιμος Λιβιτσάνος