Δημήτρης Σταμούλης
▸ Μέσα σε δύο χρόνια οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν 8% λιγότερους φόρους, ενώ μειώνεται από 10% σε 5% ο φόρος στα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020
Κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει σαφές ταξικό πρόσημο υπέρ του κεφαλαίου και με κάποια λιγοστά «τυράκια» για τον κόσμο της εργασίας — κυρίως τα πιο πληβειακά τμήματά της. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας, με το νομοσχέδιο αυτό –η διαβούλευση για τι οποίο θα ολοκληρωθεί στις 15/11– «επιβραβεύεται η επιχειρηματικότητα» και «προσελκύονται ξένοι επενδυτές […] με κίνητρα να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Το κυβερνητικό αφήγημα, με την αρωγή των καθεστωτικών ΜΜΕ που αναπαράγουν αμάσητα τα κυβερνητικά non paper και δελτία Τύπου, προσπαθεί να παρουσιάσει ως μεγάλους κερδισμένους τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Ωστόσο, τα πιο σημαντικά μέτρα έρχονται να προσφέρουν νέα κέρδη και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019, ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%! Μέσα σε δύο χρόνια οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν 8% λιγότερους φόρους! Μειώνεται από 10% σε 5% ο φόρος στα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020. Είχαν προηγηθεί ανάλογης ταξικής λογικής μέτρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε μειώσει τον συντελεστή φορολόγησης κερδών από 29% σε 28% για τη χρήση του 2019, και τον συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από 15% σε 10% εφάπαξ, αφαιρώντας από τα έσοδα του προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ τα οποία καρπώθηκε το κεφάλαιο. Παρέχονται «κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων», μέσω θέσπισης «εναλλακτικού τρόπου φορολόγησης» των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης, με αντίτιμο έναν ετήσιο κατ’ αποκοπή φόρο στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση προσφέρει χέρι βοηθείας και πιο στοχευμένα στο κατασκευαστικό κεφάλαιο, ενόψει των επικείμενων μεγάλων έργων στο Ελληνικό, τη νέα γραμμή 4 του μετρό, αλλά και τις ανακαινίσεις στον οικοδομικό κλάδο λόγω Airbnb κ.α. Συγκεκριμένα, παγώνει για τρία χρόνια ο ΦΠΑ, που σήμερα είναι 24% και το μέτρο θα ισχύσει μάλιστα αναδρομικά σε βάθος… 12ετίας (!), δηλαδή για ακίνητα με άδεια που εκδόθηκε από 1/1/2006 και μετά. Φοροελάφρυνση θα έχουν και όσοι προβούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.
Αντίθετα, για μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπεται μια μικρή ελάφρυνση από τα πολλαπλά φορο-χαράτσια που επί χρόνια πληρώνουν και αυτή κυρίως για όσοους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα ως 8.500 ευρώ, δηλαδή οι μισθωτοί των 600 ευρώ. Να σημειωθεί πάντως ότι στους κερδισμένους θα είναι και οι έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ –διευθυντικά στελέχη κ.α.– και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα ωφεληθούν ως και 1.300 ευρώ. Η μεγάλη όμως πλειοψηφία των μισθωτών με εισόδημα κοντά στα 20.000 ευρώ θα δουν… μηδενική ελάφρυνση ή το πολύ μερικά ευρώ λιγότερο φόρο. Τα δε αφορολόγητα όρια ουσιαστικά δεν τροποποιούνται σημαντικά. Από κει και πέρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις με ψίχουλα όπως π.χ. τη πολυδιαφημισμένη μείωση κατά 11% ΦΠΑ σε βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα και κράνη…
Αυξήθηκαν κατά μισό δισ. τα χρέη προς την εφορία τον Αύγουστο, 4.351.315 πολίτες χρωστούν
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσφέρει άλλο ένα νομοθετικό πλαίσιο, στο φορολογικό, αμέσως μετά μάλιστα την ψήφιση του αναπτυξιακού, όπως το περίμενε ο ΣΕΒ, οι μεγαλέμποροι και τραπεζίτες, ο κόσμος του κεφαλαίου. Επιχειρεί να διαμορφώσει μια εικόνα… χαρωπού περίπατου σε έναν αναπτυξιακό «παράδεισο». Κι όμως, ακόμα και οι δικοί τους αριθμοί, τους διαψεύδουν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει τον Αύγουστο ότι «ελπίζει σε ανάπτυξη 3% το 2020». Δύο μήνες μετά, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είχε πει πως ο Κρατικός Προϋπολογισμός εμπεριέχει «πολιτικές υλοποίησης ρεαλιστικών στόχων» κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 2,0% το 2019 και 2,8% το 2020. Για να βγει πριν από λίγες ημέρες ο Μοσκοβισί και να τους… προσγειώσει ανώμαλα εκτιμώντας από πλευράς Κομισιόν, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 1,8% του ΑΕΠ το 2019, ενώ το 2020 θα ανέλθει σε 2,3% και το 2021 σε 2%, εμφανώς πιο κάτω από τις κυβερνητικές προσδοκίες.
Πέρα όμως από σενάρια υπάρχει και η ωμή πραγματικότητα για το τι βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία: Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 588 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ενώ το σύνολο των νέων και παλαιών (πριν την 31.12.2018) οφειλών προς το Δημόσιο τον Σεπτέμβριο ανήλθαν στο ποσό των 104,915 δισ. ευρώ! Ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου τον Σεπτέμβριο παρουσίασε αύξηση κατά 476.413 συγκριτικά με τον Αύγουστο, και συνολικά ανέρχονται σε 4.351.315, δηλαδή περίπου ένας στους δύο Έλληνες χρωστά στην εφορία! Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα χρέη. Διότι κατά 491.806 αυξήθηκαν και οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων μέσα σε ένα τρίμηνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών: χρέη 35,5 δις. ευρώ από 1.898.836 οφειλέτες τον Σεπτέμβριο έναντι 1.407.030 τον Ιούνιο!
Μέσα σε όλα αυτά, το ΔΝΤ καλεί την ευρωζώνη να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη ύφεση, ζητώντας από την ΕΕ να καταρτίσει «σχέδια έκτακτης ανάγκης», καθώς εκτιμά ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι επεκτείνονται και η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει το οπλοστάσιό της». Ενώ ο Ντομπρόβσκις κάλεσε τις χώρες της ΕΕ με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, όπως η Ελλάδα, «να ασκήσουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές» και «να εξασφαλίσουν ότι τα επίπεδα του χρέους τους θα ακολουθούν πτωτική πορεία». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μοσκοβισί προειδοποίησε ότι «οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού». Ζόρια για την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά πολύ περισσότερο για τον ελληνικό λαό που καλείται να αμφισβητήσει και να ανατρέψει αυτή την πορεία κοινωνικής λεηλασίας.