Χρίστος Κρανάκης
Προκλήσεις
Σε κρίση κατασταλτικής υστερίας βρίσκονται, τους τελευταίους μήνες, κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Με οργανωτικό ενορχηστρωτή τον υπουργό ΠΡΟΠΟ Μ. Χρυσοχοΐδη και ιδεολογικούς παρακινητές τον ακροδεξιό θύλακα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και μια σειρά δημοσιογράφων, πολλές περιοχές της χώρας θυμίζουν τα χρόνια πριν ή στην αρχή της μεταπολίτευσης. Με στόχο την υλοποίηση των κυβερνητικών επιδιώξεων σε οικονομία, εργασία, παιδεία, Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης ρίχνουν –μέσω συγκροτημένου σχεδίου– συνεχώς λάδι στη φωτιά και ωθούν τις καταστάσεις στα άκρα. Για του λόγου το αληθές, προ ολίγων ημερών, «διέρρευσε» (ακούσια;) από τα αρχηγεία της ΕΛΑΣ η πληροφορία για πιθανή εκκένωση 25 καταλήψεων στον ευρύτερο χώρο του αθηναϊκού κέντρου, μέχρι τις 17 Νοέμβρη. Η αστυνομική επιδρομή στην κατάληψη Βανκούβερ πλησίον της ΑΣΟΕΕ, η χολιγουντιανή τηλεοπτική της κάλυψη και η αυξημένη και προκλητική παρουσία ΜΑΤ στη περιοχή των Εξαρχείων, δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση στην τελική ευθεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία και κλιμακώθηκε με την προκλητική στάση της αστυνομίας την Πέμπτη 7 Νοέμβρη.
Η «εμπόλεμη» κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι στις αυτοοργανωμένες καταλήψεις αλλά και τις φοιτητικές-μαθητικές κινητοποιήσεις, πρέπει να αποδοθεί στο κυβερνητικό δόγμα της «πάταξης της ανομίας με κάθε κόστος». Στον χορό έρχονται να προστεθούν και τα οξυμένα ρατσιστικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα — όπως η επίθεση με μαχαίρι σε προσφυγόπουλο στη Θεσσαλονίκη. Το κυβερνών κόμμα –με ευθύνες και της αντιπολίτευσης– οξύνει τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της κοινωνίας τόσο με τις ρατσιστικές πολιτικές που εφαρμόζει (για παράδειγμα, το κλείσιμο σχολείου παιδιών Πακιστανών στον Δήμο της Αθήνας κ.α.) όσο και με τις επιθετικές δηλώσεις και ανακοινώσεις στελεχών του (ΟΝΝΕΔ Πεντέλης). Μια πιο αναλυτική χαρτογράφηση των κινήσεων της αστυνομίας, της κυβέρνησης αλλά και συγκεκριμένων ΜΜΕ εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις κρατικές επιδιώξεις στον τομέα της καταστολής το επόμενο διάστημα.
Με το νέο Ποινικό Κώδικα αυστηροποιούνται διατάξεις κατά των λαϊκών αγώνων
Η κυβέρνηση και το υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» Δημόσιας Τάξης φαίνονται επαρκώς οργανωμένοι, ενώ ακολουθούν ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος.
Ακραία αντιδημοκρατική και επικίνδυνη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, που μετατρέπει σε «τρομοκρατική» την μαχητική πάλη του μαζικού κινήματος, κτύπημα του δικαιώματος στη διαδήλωση, καταστολή στην μαθητική πορεία, μηνύσεις και εξοντωτικά πρόστιμα σε αγωνιστές, νέες αστυνομικές δυνάμεις (επαναφορά ομάδας Δέλτα), επιχειρήσεις εκφοβισμού στα Εξάρχεια και σε καταλήψεις, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε μια συνολική επίθεση.
Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε διαφορετικούς χώρους «ανομίας», που υποδηλώνουν την αποφασιστικότητα των αρμοδίων να «τελειώσουν» με φαινόμενα του παρελθόντος. Σχεδόν όλες οι τελευταίες επιχειρήσεις λαμβάνουν «τιμητική υποδοχή» από τα κυρίαρχα ειδησεογραφικά μέσα τα οποία και φροντίζουν να δίνουν κινηματογραφική λάμψη σε αυτές, δημοσιοποιώντας εικόνες οπλοστασίων ή ναρκωτικών ουσιών, ενώ την ίδια ώρα οι απαράδεκτες και προκλητικές συμπεριφορές της αστυνομίας στα Εξάρχεια περνούν απαρατήρητες. Η αστυνομία του Χρυσοχοΐδη θυμίζει περισσότερο ομάδα κυνηγών επικηρυγμένων από ταινία γουέστερν που κυνηγάει όποιον θεωρεί «δημόσιο κίνδυνο», παρά κρατική υπηρεσία – υποτίθεται ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, τα βέλη της ΕΛΑΣ έχουν στραφεί σε πάνω από 10 αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους, οι οποίοι είτε έχουν χτυπηθεί από ΜΑΤ (Κ Βοξ), είτε πολιορκούνται σε μόνιμη βάση (κατάληψη Νοταρά), είτε έχουν εκκενωθεί (Σπύρου Τρικούπη 17). Χαρακτηριστική είναι η εμμονική στοχοποίηση όχι μόνο των καταλήψεων που, με βάση την κυβερνητική προπαγάνδα, αποτελούν ορμητήρια «αναρχικών επιθέσεων» ή κρησφύγετα της μαφίας, αλλά και αυτών που φιλοξενούσαν πολλές οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά. Τα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης είναι ίσως τα πιο ενδεικτικά. Μέσα αντιπληροφόρησης και κόσμος του κινήματος κάνει λόγο για άτυπο πογκρόμ των αστυνομικών δυνάμεων στη περιοχή των Εξαρχείων, με πρόφαση επίθεση που δέχτηκε μηχανή της ΔΙΑΣ και Ειδικοί Φρουροί. Προσαγωγές περαστικών ή κόσμου που απλά διασκέδαζε και η -για αρκετή ώρα- προσπάθεια ανδρών της ομάδας ΟΠΚΕ να σπάσουν τη πόρτα συνεργατικού καφενείου και να προσαγάγουν όλους τους παρευρισκόμενους, αποδεικνύουν την θέληση του κράτους να οξύνει χωρίς πισωγυρίσματα την κατασταλτική του δράση. Ο κατάλογος των αστυνομικών επιθέσεων το τελευταίο διάστημα σε δομές του κινήματος είναι μακρύς και εκτείνεται σε όλη τη περιφέρεια της Ελλάδας. Τελευταίο κρούσμα υπήρξε η πολιτική κατάληψη Palmares στη Λάρισα η οποία εκκενώθηκε, με προσαγωγές των έξι ατόμων που βρίσκονταν μέσα. Το γεγονός ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν τέλη Αυγούστου, χωρίς να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη όξυνση επιθέσεων προς την αστυνομία καταδεικνύει πως οι ευθύνες για την έκρυθμη κατάσταση βρίσκονται κυρίαρχα στη πλευρά της κυβέρνησης.
Χέρι χέρι με τις επιχειρησιακές κινήσεις της αστυνομίας και το δόγμα Χρυσοχοΐδη, βρίσκονται τα πολιτικά μέτρα της κυβέρνησης που στοχεύουν στην οχύρωση του συστήματος απέναντι στον κίνδυνο κινηματικής επανεμφάνισης. Πρώτη χαρακτηριστική κίνηση είναι η επανασύσταση της μηχανοκίνητης δύναμης ΔΕΛΤΑ. Η επιλογή αυτή μόνο τυχαία δεν είναι καθώς οι ΔΕΛΤΑ χαράχτηκαν στην κινηματική μνήμη ως ένα από τα πλέον επικίνδυνα σώματα καταστολής. Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα στις αρχές Οκτωβρίου «ο κύριος ρόλος της ομάδας ΔΕΛΤΑ θα είναι να λειτουργεί σαν αστυνομική ”μονάδα συλλήψεων” σε περίπτωση επιθέσεων και επεισοδίων στην περιοχή των Εξαρχείων και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας.» Επιπλέον, η κυβέρνηση προχώρησε στην ενίσχυση, μέσω προσωπικού αλλά και εξοπλισμού, της ομάδας ΟΠΚΕ.
Η δεύτερη και πλέον προκλητική κίνηση της κυβέρνησης είναι οι σκληρές τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα που εισηγείται το υπουργείο Δικαιοσύνης και στοχεύουν ξεκάθαρα την όποια κινηματική αντίδραση αντιταχθεί την κυβερνητική πολιτική. Αναλυτικά, την ίδια στιγμή που ο νέος Ποινικός Κώδικας χαρίζει ασυλία σε μεγαλοστελέχη τραπεζικών ομίλων, αναβαθμίζει νομικά τα αδικήματα που συνδέονται με τη δράση του κινήματος. Η «εισβολή» σε δημόσια κτίρια θα τιμωρείται έως και με τρία χρόνια όταν «προκαλεί διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας» (εδώ είναι φανερό πως «φωτογραφίζονται» δυναμικές μορφές πάλης του κινήματος, από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών μέχρι τις καταλήψεις υπηρεσιών). Η κατοχή εκρηκτικών υλών αναβαθμίζεται σε κακούργημα από πλημμέλημα (η χρήση ήταν κακούργημα) και βεβαίως κανείς δεν ξεχνάει τις τόσες περιπτώσεις που αστυνομικοί φόρτωναν σακίδια με μπουκάλια σε συλληφθέντες. Ακόμα, ένας συνδυασμός αλλαγών στο άρθρο 187 στοχοποιεί με πολύπλευρους τρόπους την ελευθερία του μαχόμενου πολιτικού λόγου. Χαρακτηριστική είναι η παράγραφος 6 του 187Α που μετατρέπεται ως εξής: «6. Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση». Την ίδια ώρα η έννοια της «τρομοκρατίας» έχει διευρυνθεί τόσο που περιλαμβάνει την μαχητική δράση του κινήματος. Τέλος αλλαγές στο άρθρο 110Α, που αφορούν την υφ’ όρων απόλυση έγκλειστων, εικάζεται πως φωτογραφίζουν τα καταδικασθέντα σε ισόβια μέλη της «17Ν».
Πέρα από την αστυνομία και την πολιτική εξουσία, ανάλογη δράση έχουν αναλάβει και οι δικαστικοί μηχανισμοί, με απροκάλυπτη μάλιστα στοχοποίηση και των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Τελευταίος στόχος τους ήταν ο Θανάσης Αγαπητός, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος του Δ.Σ. του Β’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης και μαχητικό μέλος του ΝΑΡ για τη Κομουνιστική Απελευθέρωση. Επιβλήθηκε στον ίδιο και το αντικαπιταλιστικό περιφερειακό σχήμα Ανταρσία στη Κεντρική Μακεδονία, το εξοντωτικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ για το αδίκημα της «παράνομης ανάρτησης» προεκλογικών πανό! Σε ανακοίνωσή του, το ΝΑΡ υπέδειξε πως πρόκειται για ευθεία πολιτική στοχοποίηση που στοχεύει στην οικονομική εξόντωση της μαχόμενης αριστεράς. Πρόστιμο 500 ευρώ επιβλήθηκε και στο ΚΚΕ (μ-λ) για παράνομη αφισοκόλληση. Στον Ηλία Σμήλιο, δημοτικό σύμβουλο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και γ. γραμματέα του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης, επιδόθηκε η πέμπτη (!) κατά σειρά δικαστική κλήση σε απολογία, λόγω της συμμετοχής τους στον αγώνα για την αποτροπή πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη.
Στο κάδρο της καταστολής έρχονται να προστεθούν και καταγγελίες για παρακρατικές ενέργειες σε αγωνιστές του κινήματος. Προ ολίγων ημερών υπήρξε καταγγελία στο Οmnia tv, που αφορούσε την τοποθέτηση από αγνώστους συσκευών γεωεντοπισμού σε οχήματα ατόμων του αναρχικού χώρου. Ανάλογη καταγγελία είχε κάνει τον Αύγουστο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παναγιώτης Πολίτης, συσχετίζοντάς την με την πολιτική του δράση.
Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και το στοίχημα του Πολυτεχνείου
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν για μία ακόμα φορά οι διαδηλώσεις, με σχέδια περιορισμού και ελέγχου τους, έτσι ώστε «να μην παραλύει το κέντρο» και να μην «βλάπτεται η οικονομία»! Την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Αντένα έσπευσε να δηλώσει πως δεν μπορεί «100, 200, 300 άνθρωποι να κλείνουν το κέντρο». Και σαν έτοιμος από καιρό απάντησε στο ερώτημα εάν θα παρθούν μέτρα: «Κατηγορηματικά ναι! Τις επόμενες βδομάδες θα έχετε νεότερα και γι’ αυτό το ζήτημα». Μάλιστα, σύμφωνα την Καθημερινή, η κυβέρνηση συζητά οι μικρές πορείες να στριμώχνονται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, οι ακόμα μικρότερες στο… πεζοδρόμιο. Για μεγαλύτερες σε όγκο διαδηλώσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένη η διαδρομή της πορείας, τάχα για να είναι ευκολότερη η διαχείριση της κυκλοφορίας.
Η προκλητικότητα των κυβερνητικών στελεχών είναι στα κόκκινα. «Ως πολίτης και πολιτικός σας λέω ότι θέλω να δω την αστυνομία να σπάει την πόρτα στο βίντεο που είδα και να μπαίνει». Αυτό δήλωσε προχθές ο ακροδεξιός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης για την επίθεση της ΟΠΚΕ την Πέμπτη το βράδυ σε συνεργατικό καφενείο των Εξαρχείων. Εδώ και πολύ καιρό, στελέχη της ΝΔ και δημοσιογράφοι πρωτοκλασάτων ΜΜΕ σπέρνουν το δηλητήριο του κυνισμού για θέματα καταστολής και αστυνόμευσης. Στο στόχαστρο βρίσκεται οποιοσδήποτε θρυμματίζει τη βιτρίνα της ανάπτυξης και της ομαλότητας. Οι φοιτητικές καταλήψεις και πορείες παρουσιάζονται ως ενέργειες μειοψηφιών. Οι καταλήψεις προσφύγων ως εστίες υγειονομικής μόλυνσης ή λαθρεμπορίου. Όσο για μορφές πάλης της απεργίας ή της διαδήλωσης, αυτές εμφανίζονται ως κατάλοιπο του παρελθόντος και καθημερινό βάσανο για τους πολίτες. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι αυτοί που παρουσιάζουν τον Κ. Μητσοτάκη ως τον… άγιο σωτήρα για τον τερματισμό αυτών των καταστάσεων.
Ακριβώς επειδή η επιλογή των κρατικών θεσμών να οξύνουν το μήνα Νοέμβρη την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων δεν είναι τυχαία, αλλά αντίθετα δείχνει πως στόχος τους είναι η κλιμάκωση και όχι η αποφυγή έκρυθμων καταστάσεων κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού στη Πατησίων, τα κυρίαρχα ΜΜΕ προετοιμάζουν το έδαφος για κάθε ενδεχόμενο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρουσιάζουν την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου ως το πρώτο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Οι φετινές εκδηλώσεις λοιπόν αποκτούν αναβαθμισμένη σημασία στον αγώνα απέναντι στην καταστολή και την αστυνομοκρατία. Η μαζικότητα και η πολιτική προετοιμασία των δυνάμεων και του κόσμου που θα συμμετέχουν στον τριήμερο εορτασμό, είναι τα μόνο υλικά που μπορούν να χαλάσουν τη συνταγή της κυβέρνησης να σπείρει το φόβο στον αγωνιζόμενο λαό.