Γιώργος Μουρμούρης
Παρέμβαση στην προσφυγική γειτονιά, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου
«Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας». Έτσι κλείνει το «μανιφέστο» των δέκα κοριτσιών που προχώρησαν στην εντυπωσιακά πρωτότυπη και έξυπνη παρέμβαση κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια, που προκάλεσε τη μήνιν αυτοδιοικητικών, κυβερνητικών, μέχρι και θρησκευτικών παραγόντων. Όπως φαίνεται σε βίντεο που απέστειλαν μαζί με το «μανιφέστο» σε τρεις επιλεγμένους παραλήπτες, μεταξύ των οποίων και το Πριν, η ομάδα των δέκα κοριτσιών κατάφερε να παρεισφρήσει στην παρέλαση χωρίς να γίνει αντιληπτή. Ξεκίνησε με κανονικό βηματισμό και, όταν έφτασε μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, συντονισμένα προχώρησε στο εμπνευσμένο από τους Μόντι Πάιθον Silly Walk, υπό τα βλοσυρά πλην έκπληκτα βλέμματα των τοπικών παραγόντων που είχαν συνηθίσει να επιθεωρούν «στρατιωτάκια ακούνητα». «Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για “προβληματικά παιδιά”. Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων», ανέφεραν σχετικά στο κείμενό τους οι συμμετέχουσες.
Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν απλώς επιβεβαίωσαν την επιτυχία της παρέμβασης: Ο έλεγχος του «κουρδισμένου» από τον στρατιωτικό βηματισμό σώματος από τις ίδιες τις ιδιοκτήτριές του και μάλιστα υπό ένα πλαίσιο κινήσεων εξόφθαλμα παράλογο (silly), κατέδειξε δια της υπερβολής ότι το ίδιο παράλογη είναι η κινησιολογία της παρέλασης και μάλιστα χωρίς τον έλεγχο του σώματος και των κινήσεών του από τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Κατέδειξε ακόμα τα όρια της κρατικά οριζόμενης ελευθερίας που μπορεί να περνά μέσα από τις στρατιωτικές παρελάσεις και τους πανηγυρικούς της ημέρας, δεν ανέχεται όμως τον αυτοσχεδιασμό, το παιχνίδι, την αυτοδιάθεση του σώματος, τη συνειδητή πειθαρχία και αυτοπειθαρχία σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, αυτό που αποτελεί την ουσία της ελευθερίας.
«Γελοία υποκείμενα», τις αποκάλεσε ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος, ενώ σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον μητροπολίτη της περιοχής σε ύφος που θυμίζει… «μάθε παιδί μου γράμματα», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «κάθε μορφή διαμαρτυρίας εντός της παρελάσεως αποτελεί διακωμώδηση και προσβολή της ελληνικής μας σημαίας, των ιερών μας συμβόλων και αμαύρωση της μνήμης των πεσόντων ηρώων». Τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήραν ΜΜΕ, κυβερνητικοί παράγοντες, διαφόρων ειδών ακροδεξιοί σχολιαστές και βεβαίως ο θρασύδειλος όχλος των social media που απαίτησε την παράδοση των κοριτσιών «στην πυρά», σε ένα νέο «κυνήγι μαγισσών». Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του προώθησε ποικιλοτρόπως τη στρατιωτικοποίηση της νεολαίας, βρήκαν την ευκαιρία για μια ανέξοδη αντιμιλιταριστική ρητορεία, σε κραυγαλέα αντίθεση με τα «έργα και τις ημέρες» τους.
Όμως η παρέμβαση των κοριτσιών έθεσε το ζήτημα στην πιο ξεκάθαρη υλική του βάση: «Τι κοινό μπορεί να χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού. Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια».
Και απαντώντας στην πατριδοκαπηλεία των «ταγών του έθνους»: «Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. Τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν».