Οι εργολάβοι, με πληθώρα δικαστικών προσφυγών και αξιοποίηση των πολλαπλών στηριγμάτων τους στους κρατικούς μηχανισμούς έχουν καταφέρει να παραμείνουν σε αρκετά νοσοκομεία, όπως τονίσει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο όπου ο εργολάβος έχει απομακρυνθεί μόνο από τη φύλαξη. Μάλιστα, ενώ το ελληνικό δημόσιο έχει δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε ότι αφορά τη δυνατότητά του να διώξει τις εργολαβίες από το ΕΣΥ κι ενώ το Αττικό Νοσοκομείο έχει κερδίσει το δικαστήριο με τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρείας εναντίον του από τον περασμένο Μάιο, εντούτοις, η εταιρεία παραμένει κανονικά!
Έπειτα από καταγγελία του σωματείου εργαζομένων, οι διαδικασίες τελικά προχώρησαν και λήφθηκε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο τώρα η κωλυσιεργία μεταδόθηκε στη νέα διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, που μιλά για «νέα οικονομοτεχνική μελέτη», και ισχυρίζεται ότι «η εργολαβία μπορεί να είναι και πιο συμφέρουσα για το δημόσιο». Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η κυνική εγκύκλιος του νέου υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη προς τα νοσοκομεία που αναφέρει: «διαλέξτε τι είναι πιο φτηνό: οι εργολάβοι ή οι προσλήψεις των εργαζομένων στο δημόσιο;». Αυτό το ελεεινό «δημοσιονομικό όφελος» που την εργασία την θεωρεί προμήθεια. Κι ενώ ο εργολάβος την τελευταία πενταετία έχει απολύσει δεκάδες καθαρίστριες και χρωστά δεδουλευμένα, εκβιάζει και τρομοκρατεί όσους συνδικαλίζονται και απεργούν, τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα παραμονής τους, ευελπιστώντας σε πιθανή νέα νομοθετική ρύθμιση για ΣΔΙΤ και επέκταση του καθεστώτος των εργολαβιών στο ΕΣΥ.
Το σωματείο εργαζομένων Αττικού απαιτεί να φύγει άμεσα ο εργολάβος καθαριότητας από το νοσοκομείο και η κυβέρνηση να εγγυηθεί χωρίς προσχήματα τη δουλειά όλων των ήδη εργαζομένων στην εργολαβία, ώστε όλοι να υπογράψουν σύμβαση μόνιμης και σταθερής εργασίας με το ΕΣΥ.