Χαρακτήρα γενικευμένης εξέγερσης, που αγκαλιάζει τόσο τους εργαζόμενους και τη νεολαία στις πόλεις όσο και μεγάλα τμήματα ιθαγενών, παίρνουν οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού του Εκουαδόρ, που έχουν αναγκαστεί να… μετακομίσουν προσωρινά από την πρωτεύουσα. Αφορμή στάθηκε η κατάργηση των επιδοτήσεων στα καύσιμα, στο πλαίσιο συμφωνίας με το ΔΝΤ, την οποία ανακοίνωσε ο Λένιν Μορένο – ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη του κόμματος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κρία, αλλά αμέσως άλλαξε στρατόπεδο.
Ο νόμος της αγοράς έφερε μπλακ άουτ
Σε προληπτική διακοπή ρεύματος σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Καλιφόρνια προχώρησε αυτή την εβδομάδα η πάροχος PG&E – μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας στις ΗΠΑ, που είναι εισηγμένη και στο χρηματιστήριο. Αιτία, το γεγονός ότι η άθλια συντήρηση του δικτύου της θεωρείται ως η βασική αιτία για τις πρωτοφανώς καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν τα δύο τελευταία χρόνια στην πολιτεία και ο φόβος ότι αυτό θα επαναλαμβανόταν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πρόβλεπαν οι μετεωρολόγοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία, επικαλούμενη το μεγάλο κόστος των ζημιών και αποζημιώσεων που είχε να καταβάλει, επιχείρησε στις αρχές του έτους να καταθέσει αίτηση πτώχευσης και να φεσώσει τους φορολογούμενους – κάτι που για την ώρα δεν προχώρησε. Βρε τι θα είχε γίνει εάν έφταιγε κάποια «ΔΕΗ»…
Εκλογές για ένα ρόλο στην Πολωνία
Χωρίς αντίπαλο φαίνεται πως κατεβαίνει στις σημερινές βουλευτικές εκλογές το κυβερνόν κόμμα της Πολωνίας – το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, στο οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά που αγγίζουν μέχρι και το 50%. Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει και από το όνομά του, πρόκειται για ένα αντιδραστικό, εθνικιστικό μόρφωμα – και ταυτόχρονα ακραία αντικομμουνιστικό – που όμως έχει καταφέρει να πιάσει τον παλμό μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, με τη στάση του τόσο απέναντι σε πρόσφυγες και μειονότητες όσο και την ΕΕ, με το διευθυντήριο της οποίας δεν διστάζει να πάει κόντρα. Ό,τι κάνουν, δηλαδή, ο Όρμπαν στην Ουγγαρία και ο Σαλβίνι στην Ιταλία, που προσθέτουν στο παραπάνω μίγμα και μια μικρή δόση φιλολαϊκών μέτρων, που μέσα στην έρημο της λιτότητας μοιάζουν κυριολεκτικά με όαση.
Brexit: Ποιος θα πιάσει τον «μουντζούρη»;
Μόλις 18 ημέρες έχουν απομείνει για την 31η Οκτωβρίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία των «27» προς το Ηνωμένο Βασίλειο για να αποχωρήσει από την ΕΕ. Το σκηνικό, όμως, παραμένει χαοτικό: Ο Τζόνσον λέει ότι το Brexit θα γίνει σε κάθε περίπτωση, η βρετανική Βουλή έχει ψηφίσει νόμο που απαγορεύει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, η ΕΕ δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει αλλά όχι να δεχτεί το «πακέτο» Τζόνσον, οι Εργατικοί άγονται και φέρονται στο… εντός, εκτός και επί τα αυτά, οι Ιρλανδοί τρέμουν μήπως αρχίσει πάλι ο πόλεμος στο Μπέλφαστ. Είναι αμφίβολο, μάλιστα, εάν θα γίνουμε πιο «σοφοί» μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, αλλά και την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο το ερχόμενο Σάββατο. Η λαϊκή ψήφος τους ανακατεύει ακόμη – αλλά ο λαός είναι απών από το παζάρι.