Δημήτρης Τζιαντζής
Στην «ανάπτυξη για όλους» που υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης τα εργατικά δικαιώματα θα είναι καύσιμη ύλη
Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, καθώς η κυβέρνηση επιστράτευσε περισσότερους από 3.000 αστυνομικούς για να προστατεύσουν τον «λαοπρόβλητο» Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση. Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν από την πρωτεύουσα επιπλέον έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και πέντε των ΥΜΕΤ. Από το μεσημέρι του Σαββάτου τέθηκε σε ισχύ καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σε μία ακτίνα εκατοντάδων μέτρων από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη ΔΕΘ, καθώς και σε βασικές αρτηρίες που οδηγούν σε αυτό.
Το κυβερνητικό επιτελείο επενδύει ιδιαίτερα στην πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ υπό την πρωθυπουργική ιδιότητα, κάτι που φαίνεται και στην ιδιαίτερη έμφαση κυβερνητικών στελεχών και κυρίαρχων ΜΜΕ σε αυτήν. Ο Μητσοτάκης, που μέχρι την τελευταία στιγμή υποσχόταν «εκπλήξεις» στις εξαγγελίες, θέλει να εμφανιστεί όχι απλά ως νικητής, αλλά ως κυρίαρχος σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο. Να εμφανίσει πως η επιθετική νεοφιλελεύθερη ατζέντα που εφαρμόζει έχει την υποστήριξη της λαϊκής πλειοψηφίας.
Σύμφωνα με τη σύνοψη της ομιλίας Μητσοτάκη, η ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο έτος στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: φορολογία, επενδύσεις, εργασιακές σχέσεις και «ψηφιακό κράτος». Ο τέταρτος άξονας και οι υποσχέσεις για «μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών» δεν είναι τίποτε άλλο παρά καθρεφτάκια και χάντρες. Το ίδιο και τα «θετικά μέτρα» που εφαρμόστηκαν τους πρώτους δύο μήνες, όπως η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, η μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.ά. Η χρονική συγκυρία της απόφασης για οριστική άρση των κάπιταλ κοντρόλ, λίγο πριν τη ΔΕΘ, μαρτυρά ότι και αυτή η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο διαφημιστικής εκστρατείας της κυβέρνησης.
Αντίθετα με τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» της κυβερνητικής προπαγάνδας, ήδη μέσα στους δύο πρώτους μήνες κατέρρευσε μεγάλο μέρος του «εκσυγχρονιστικού» προεκλογικού αφηγήματος της ΝΔ. Φάνηκε ότι η πολιτική του πελατειακού και κομματικού κράτους συνεχίζεται και ενισχύεται, ενώ η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων αντί για μείωση συνοδεύτηκε από κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών! Όνειρο θερινής νυκτός αποδείχτηκαν και οι κομπασμοί Μητσοτάκη ότι «θα τελειώσει τα Εξάρχεια μέσα σε μόλις ένα μήνα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν στη ΔΕΘ θέλει να δώσει τη δική του εκδοχή αυτών των πρώτων δύο μηνών υποσχόμενος μια θολή «αναπτυξιακή άνοιξη» και συσκοτίζοντας τις άμεσες αρνητικές συνέπειες της πολιτικής του, όπως η αύξηση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένεση αισιοδοξίας αποτελεί και ο ισχυρισμός ότι «έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την κρίση», την ώρα που συνεχίζεται η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για την πλειονότητα του ελληνικού λαού. Η ΝΔ άλλωστε ήδη δεσμεύτηκε προεκλογικά απέναντι στους δανειστές ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για την επόμενη τετραετία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ισχυρίζεται ότι η σχεδιαζόμενη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 28% σήμερα στο 20% το 2021 θα τονώσει τις επενδύσεις. Ωστόσο, αδυνατεί να πει ποια κοινωνική κατηγορία θα χρεωθεί τα δημοσιονομικά ελλείματα που θα προκύψουν από τις επιχειρηματικές εκπτώσεις, ώστε να επιτευχθούν οι τεράστιοι ρυθμοί ανάπτυξης 3% και 4% που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές για τα επόμενα έτη στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας». Άλλωστε ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ, υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του 2020 δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της ενημέρωσης Τύπου. Ευρωπαϊκές πηγές τόνισαν ότι αυτό που αναμένουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση της ΝΔ στο Euroworking Group είναι η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις, κάτι που ωστόσο δεν αποτελεί νέα ιδέα.
Η «ανάπτυξη για όλους» είναι απλά ένα σλόγκαν, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων είναι σχεδόν μηδενικός (0,2%). Απόδειξη ότι η εικόνα δεν είναι τόσο θετική όσο παρουσιάζεται είναι η ουσιαστική εγκατάλειψη της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση διαφήμισε αλλά ποτέ δεν εφάρμοσε.
Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, ο Μητσοτάκης μιλά για «προστασία των εργαζομένων, στήριξη της πλήρους απασχόλησης και για δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας», όταν το μίνι εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή προωθεί ακριβώς τα αντίθετα! Ενισχύει την εργοδοτική δυνατότητα για μερική και εκ περιτροπής απασχόληση καθώς και την ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα ενώ δίνει τη δυνατότητα υπογραφής τοπικών συμβάσεων, με όρους που θα παρεκκλίνουν από τη εθνική κλαδική σύμβαση εργασίας. Για να δικαιολογήσει την εργοδοτική αυθαιρεσία ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υποστηρίξει πως “η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα”.
Το σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε «επιχειρηματικό παράδεισο», άλλωστε, προϋποθέτει τη συντριβή των εργασιακών δικαιωμάτων, των εργατικών αντιστάσεων και τον δραστικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος. Επίσης, την πλήρη εκχώρηση του περιβάλλοντος και του δημόσιου πλούτου στο κεφάλαιο, όπως δείχνουν και τα πρώτα σχέδια για τον αιγιαλό. Σε αυτό το πλαίσιο, κομβικό σημείο και όχι απλή γαρνιτούρα του δεξιού ιδεολογήματος αποτελεί η ιδεολογική αντιπαράθεση με την Αριστερά σε θέματα ασφάλειας και δημοκρατικών δικαιωμάτων, μια τακτική που επενδύει στα αντιδραστικά αντανακλαστικά μεγάλου μέρους των πολιτών και τον κοινωνικό αυτοματισμό, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί προπαρασκευή πυροβολικού για τις πολύ πιο δύσκολες και σκοτεινές μέρες που έρχονται