Νίκος Μανάβης
Ακόμη εφτά πρόσφυγες νεκροί σε ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου
Δύο μικρά κοριτσάκια, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας είναι οι νεκροί του ναυαγίου που σημειώθηκε λίγο έξω από τις ακτές της Λέσβου (περιοχή Σκάλας Παμφίλων), στο θαλάσσιο δίαυλο που χωρίζει τις ανατολικές ακτές του νησιού από τα τουρκικά παράλια. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη σε μια φουσκωτή βάρκα που χωράει 10 με 15 άτομα, φορτώθηκαν 64 ψυχές, που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή. Περίπου 2,5 μίλια από τις ακτές της Λέσβου, μια μικρή μετακίνηση των προσφύγων είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι να βρεθούν στην θάλασσα και να χάσουν την ζωή τους είτε γιατί δεν ήξεραν να κολυμπούν, είτε γιατί δεν άντεξαν την πολύ χαμηλή θερμοκρασία του νερού. Οι υπόλοιποι 57 πρόσφυγες περισυνελέγησαν από τα σκάφη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.
Τα όσα έγιναν στην θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Παμφίλων αλλά και στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πρωί της Τρίτη ξύπνησαν τις μνήμες του καλοκαιριού του 2015. Τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δείχνουν μείωση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Ειδικότερα από την αρχή του χρόνου ως τις 9 Ιουνίου έχουν καταγραφεί 11.195 αφίξεις. Τριάντα τέσσερις πρόσφυγες έχουν χάσει την ζωή τους στην ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα και Κύπρος) την ίδια περίοδο. Από 1 Ιανουαρίου ως τις 9 Ιουνίου του 2018 είχαν φθάσει στην Ελλάδα 11.812 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στην ανατολική μεσόγειο ήταν 46.
Παρά την μικρή μείωση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, εδώ και αρκετούς μήνες, υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι φέτος το καλοκαίρι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα φθάσουν στην Ελλάδα. Οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι συνθήκες ακραίας φτώχειας που βιώνουν οι λαοί σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας ενισχύουν τα μεταναστευτικά ρεύματα προς τις χώρες της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βάρκα με τους 64 πρόσφυγες που ναυάγησε ανοιχτά της Λέσβου μετέφερε πρόσφυγες από το Κονγκό, το Καμερούν και την Αγκόλα, χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
Τους προηγούμενους μήνες οι ροές από τις χώρες της Αφρικής ήταν μειωμένες καθώς τα στατιστικά στοιχεία του ΔΟΜ δείχνουν ότι το 40% των προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου προέρχονταν από το Αφγανιστάν, κι ακολουθούσαν με μικρότερα ποσοστά εκείνοι που προέρχονταν από την Συρία, το Ιράκ και την Παλαιστίνη.
Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών κατά τους θερινούς μήνες οδηγεί σε αύξηση των αφίξεων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου κι αυτό είναι γνωστό στις κρατικές αρχές. Ωστόσο ως σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά χιλιάδες πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Στα hot spot της Λέσβου (Μόρια), της Χίου (ΒΙΑΛ) και της Σάμου (Βαθύ) είναι μόνιμη κατάσταση ο υπερπληθυσμός.
Κι ενώ οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων είναι άθλιες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να θολώσει τα νερά μιλώντας για ευθύνες της Τουρκίας, ωστόσο η ίδια δεν κάνει απολύτως τίποτα για να πάψει της επαίσχυντης συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Το κίνημα αλληλεγγύης στα νησιά του Αιγαίου και σε όλη την Ελλάδα οφείλει με μεγαλύτερη ένταση να δώσει την μάχη για ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης, για σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και για ενσωμάτωση στην χώρα όσων προσφύγων και μεταναστών θέλουν να συνεχίσουν την ζωή τους εδώ.