Νέα Δημοκρατία
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Σκληρή ακροδεξιά ατζέντα πίσω από την προεκλογική βιτρίνα
Βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι να σχηματίσει αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική στην οικονομία και μια σκληρή ακροδεξιά ατζέντα στα κοινωνικά ζητήματα.
Η πρόσφατη προεκλογική της εκστρατεία το απέδειξε περίτρανα με τις δημόσιες θέσεις της για τα εργασιακά, τις συντάξεις και την πρόκριση του «νόμος και τάξη» με συγκεκριμένα μέτρα όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Παρ’ όλα αυτά, για τις επόμενες εβδομάδες η Νέα Δημοκρατία θα υιοθετήσει το δόγμα «ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις, χωρίς όμως να υποχωρήσει σε τίποτε από τις στοχεύσεις της. Εκτιμά έτσι ότι θα μπορέσει –μέσω και της «παράστασης νίκης» που υπάρχει υπέρ της– να προσελκύσει ένα ακόμη τμήμα ψηφοφόρων που έχει την τάση να στηρίζει το κόμμα που εκτιμά ότι θα έρθει πρώτο. Παράλληλα, ένα από τα διλήμματα που θα επιχειρήσει να θέσει θα είναι αυτό του κινδύνου της ακυβερνησίας, αφού τα στελέχη της χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα» το σύστημα της λεγόμενης «απλής αναλογικής» που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Πάντως, παρότι αυτή είναι η προεκλογική τακτική της ΝΔ, δεν λείπουν τα στελέχη και οι βουλευτές της που προβαίνουν σε ακραίες και ρεβανσιστικές δηλώσεις δείχνοντας ότι… δεν μπορούν να συγκρατηθούν. Ο συντονιστής ετεροδημοτών που έκανε την προκλητικά απαράδεκτη ανάρτηση για την Κ. Κούνεβα, η Μιράντα Ξαφά που ζητά κόψιμο συντάξεων, ο Άδωνις Γεωργιάδης που προαναγγέλλει εξεταστικές και ο Αϊβαλιώτης με τους «αιχμαλώτους πολέμου» είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Τέτοιες ρητορικές, άλλωστε, θα ενισχυθούν και από τον «πόλεμο» που θα ξεσπάσει ανάμεσα στους υποψηφίους της για τη «μάχη του σταυρού».
Όπως είναι φανερό, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τη διαφορά των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων είχε ξεκάθαρη επίδραση και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ο ηγετικός πυρήνας του κόμματος που συσπειρώνεται γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πλέον είναι πανίσχυρος και οι όποιες κριτικές φωνές για στοιχεία της πολιτικής που ακολουθήθηκε υποχρεώνονται σε σιωπή. Αυτό ισχύει τόσο για τη λεγόμεη «κεντροδεξιά» πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που –κυρίως μέσω του Νίκου Δένδια– έκανε αισθητό το στίγμα της, όσο και για τη λεγόμενη «σαμαρική» που είχε έναν σχετικά αυτόνομο ρόλο εξαιτίας της πλειοψηφίας που διαθέτει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Μάλιστα, στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που έγινε μέσα στην εβδομάδα, θεωρείται πως τέτοιου είδους ζητήματα ήταν που ξεκαθαρίστηκαν. Η ηγετική ομάδα της ΝΔ πλέον έχει τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προωθήσει τις δικές του επιλογές, αλλάζοντας τον «πολιτικό χάρτη» στο εσωτερικό του κόμματος. Ήδη οι πρώτοι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν –έχοντας ανάμεσά τους τον προερχόμενο από τον ΣΚΑΙ Μπάμπη Παπαδημητρίου αλλά και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο– δίνουν μια πρώτη γεύση για το τι θα συμβεί.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις σχέσεις της ΝΔ με το Κίνημα Αλλαγής, παρότι υπάρχει ανταγωνιστική εκλογική σχέση. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα υψώσει τους τόνους, αφού η συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ ή με στελέχη του είναι το plan B της ΝΔ, εφόσον δεν επιτύχει αυτοδυναμία.