Μάρθα Κιτσάντα*
Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός διώκεται επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση
Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός διώκεται επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση
Σάμος 2019: Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός διώκεται δικαστικά από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Βαθέος επειδή υπερασπίστηκε το αυτονόητο δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, ζητώντας της αποζημίωση 50.000 ευρώ! Πρόκειται για τον ίδιο σύλλογο γονέων που έκανε αποχή των παιδιών του σχεδόν για ένα μήνα από τα μαθήματα ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην έναρξη λειτουργίας της Δομής Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) με 14 προσφυγόπουλα στο σχολικό κτίριο.
Η δίωξη της εκπαιδευτικού στη Σάμο δεν ήρθε ξαφνικά. Τα στρατόπεδα μπήκαν στη ζωή μας, ορίζοντας την κανονικότητα εκείνη που θέλει τους πρόσφυγες απομονωμένους σε απόσταση ασφαλείας, μακριά απ’ τον αστικό ιστό, επιβιώνοντας με όρους εγκλεισμού και φόβου. Ακολούθησαν οι ΔΥΕΠ, ξεχωριστές απογευματινές «δομές», παράλληλες με το δημόσιο σχολείο, αλλά ουσιαστικά έξω από αυτό, συνεχίζοντας την απομόνωση, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά της πρωινής δημόσιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά φοιτούν στις ΔΥΕΠ, αφού πρώτα έχουν σχολάσει τα παιδιά του πρωινού σχολείου, αποκλείοντας τους κάθε δυνατότητα αλληλεπίδρασης.
Συγκεκριμένα, μεταφέρονται το μεσημέρι στο σχολείο από στρατόπεδα και ξενώνες φιλοξενίας και αποχωρούν το απόγευμα. Μόνη ευκαιρία για κοινό παιχνίδι και επαφή μεταξύ όλων των παιδιών, αποτελεί το κομμάτι των διαλειμμάτων του Ολοήμερου Σχολείου (όπου αυτό υφίσταται) το οποίο έκανε και πασιφανές πως έστω κι αυτή η μικρή επαφή είναι αρκετή για να αναπτύξουν δεσμούς και σχέσεις, ξεπερνώντας και καταρρίπτοντας τα στενά όρια και τους τεχνητούς διαχωρισμούς του υπουργείου Παιδείας σε «δικά μας παιδιά» και σε προσφυγόπουλα. Ο θεσμός αυτός, όχι μόνο απέτυχε, καθώς μόλις ένα μικρό ποσοστό παιδιών εν τέλει συμμετέχει στις ΔΥΕΠ, αλλά τροφοδότησε μέσω του κυβερνητικού αποκλεισμού, τον κοινωνικό ρατσισμό. Η πραγματική εικόνα είναι αποκαλυπτική: περιορισμένες εγγραφές στις ΔΥΕΠ και αυτές μετ’ εμποδίων, ανύπαρκτες υποστηρικτικές δομές, ελάχιστες τάξεις υποδοχής- που η λειτουργία τους ενίοτε ξεκινούσε τον Γενάρη!
Ταυτόχρονα, το μπαλάκι της ευθύνης για αυτά τα ζητήματα ρίχνεται και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι οφείλουν να εξομαλύνουν την ένταση με τους γονείς, όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του ο Γαβρόγλου. Πατώντας στην υπάρχουσα πολιτική αποκλεισμού του υπουργείου, ξενοφοβικές και ρατσιστικές κραυγές υψώθηκαν στη Σάμο, με αποκορύφωμα το αίτημα του εξωφρενικού ποσού από την αναπληρώτρια που απολύθηκε την Παρασκευή 21 Ιουνίου!
Το εκπαιδευτικό, εργατικό, αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα στέκεται με έμπρακτη αλληλεγγύη στο πλευρό της εκπαιδευτικού που διώκεται, στο πλευρό προσφύγων, μεταναστών και των παιδιών τους, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα και την εγγραφή όλων των παιδιών στο πρωινό σχολείο και ταυτόχρονα, όλες τις απαραίτητες υποδομές με τάξεις υποδοχής. Ορθώνοντας τείχος απέναντι στις φασιστικές ομάδες, απαιτούν να αποσυρθεί εδώ και τώρα η αγωγή ενάντια στην εκπαιδευτικό. Ήδη πολλά σωματεία πανελλαδικά έχουν εκδώσει ψηφίσματα στήριξης και καλούν τις ομοσπονδίες τους να πράξουν το ίδιο με νομική και οικονομική κάλυψη. Η προσπάθεια τρομοκρατίας που επιχειρείται στην εκπαιδευτικό, στέλνοντας ταυτόχρονο μήνυμα σε όποιον άλλο επιχειρήσει να υπερασπιστεί το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση, βρίσκει απέναντί της σύσσωμο το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα που υπερασπίζεται αταλάντευτα, κόντρα σε κράτος και «κοινωνικές» πιέσεις, σχολεία ανοιχτά και φιλόξενα για όλα τα παιδιά.
*αναπληρώτρια δασκάλα, μέλος του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και γραμματέας του ΣΕΠΕ Αργοσαρωνικού