Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Υπέρ της θέσης Μογκερίνι για «αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα κυβέρνηση και ΝΔ
Πίσω από τις προσπάθειες των ΗΠΑ, που με το αβαντάρισμα της Ε.Ε επιχειρεί την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο με αντιδραστικές και πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις συντάσσονται ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Κάθε κόμμα με τις δικές του ιδιαιτερότητες όπου όμως καταλήγουν στον ίδιο παρανομαστή: Την επιβολή της ιμπεριαλιστικής «διεθνούς νομιμότητας», όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση Τραμπ με τη στήριξη της γνωστής «συμμαχίας των προθύμων», στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία.
Τις αλήστου μνήμης πρακτικές του σημιτικού ΠΑΣΟΚ όταν γίνονταν η εισβολή στο Ιράκ μιμήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να έχει «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Όπως το 2003 ο Κώστας Σημίτης πήγαινε στις συνόδους του ΝΑΤΟ και συμφωνούσε με την εισβολή στο Ιράκ ενώ ο Κώστας Λαλιώτης μετείχε στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις έτσι ακριβώς πράττει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου εκδόθηκε ανακοίνωση του κόμματος στην οποία καταδικάζεται «κάθε αντιδημοκρατική παρέμβαση ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας» αν σημειώνεται ότι «πρέπει να δοθεί δημοκρατική διέξοδος στην κρίση μέσα από το διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών». Επίσης αναφέρει πως «χρέος της διεθνούς κοινότητας είναι να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης και την αποφυγή της βίας και της αιματοχυσίας και όχι να πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση». Την ίδια στιγμή όμως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τάσσεται με τις θέσεις της Ε.Ε και συγκεκριμένα της επιτρόπου Φ.Μοργκερίνι η οποια ζήτησε ευθέως την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο. Την ίδια στιγμή που ό σκληρός πυρήνας της Ε.Ε έχει ταχθεί ουσιαστικά υπέρ της αλλαγής κυβέρνησης στην Βενεζουέλα με κάθε μέσο και στην ουσιαστική αναγνώριση του Χουάν Γκουάιδο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος «στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της επιτρόπου της ΕΕ Φ. Μογκερίνι τις οποίες συνδιαμόρφωσε»,. Υποστήριξε μάλιστα ότι «η δημοκρατική Ευρώπη τοποθετήθηκε με σαφήνεια κι ευθύνη. Ζήτησε ξανά λύση μόνο με ειρηνικά, δημοκρατικά μέσα, εκλογές, να αποφευχθεί η αιματοχυσία». Αυτά όταν η επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε έχει εδώ και εβδομάδες αποσαφηνίσει πως «ποτέ δεν αναγνώρισαν ως νόμιμες τις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς και κανείς μας δεν συμμετείχε στην έναρξη της δεύτερης θητείας του Μαδούρο» ενώ ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλιου Α.Ταγιάνι έχει μιλήσει ευθέως για την ανάγκη «αποκατάστασης της δημοκρατίας».
Στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντασσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της ΑΕ της ΕΕ Φ. Μογκερινι τις οποίες συνδιαμόρφωσε.Και σε αυτήν την περίπτωση φάνηκε ποιά πολιτική δύναμη είναι δημοκρατική αλλά κ πραγματικά ευρωπαϊκή.Με την Ευρώπη των πολλών,των λαών κ των αξιών. 2/2
— George Katrougalos (@gkatr) 1 Μαΐου 2019
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος ερμήνευσε σαφώς πιο αυθεντικά τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας πως «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, χωρίς προφάσεις και υποσημειώσεις, να συνταχθεί με τις θέσεις της δημοκρατικής Ευρώπης κατά του καθεστώτος Μαδούρο και υπέρ της επιστροφής της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα». Αυτά την ίδια στιγμή που κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσαν να υπερθεματίσουν. Η Μ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη χρησιμοποίησε την λέξη «επιτέλους» χαιρετίζοντας την ανακοίνωση του Γκουάιδο σύμφωνα με την οποία στηρίζεται από τμήμα του στρατού. Ευθέως στήριξε πραξικοπηματικές κινήσεις ο Μάκης Βορίδης δηλώνοντας πως «η σκέψη μας είναι στον λαό της Βενεζουέλας, στους μαχητές της Ελευθερίας που αγωνίζονται εναντίον του αριστερού αυταρχικού καθεστώτος του Μαδούρο».
Μια πρώτη ρωγμή στο σκηνικό αυτό αποτέλεσε η παράσταση διαμαρτυρίας και πορεία στην Αμερικάνική Πρεσβεία που πραγματοποίησε χθές η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.