Την παραίτησή της, στις 7 Ιουνίου, ανακοίνωσε χθες η Τερέζα Μέι, καθώς το ρήγμα από το Brexit την «κατάπιε» κυριολεκτικά. Πλέον, η πολιτική κρίση βαθαίνει και οι ανακατατάξεις επιταχύνονται στη Βρετανία, όπου οι ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη έφεραν τα πάνω-κάτω. Η Αριστερά, πάντως, παραμένει στην αφάνεια…
Εμπάργκο από τα κάτω στη Σ. Αραβία
Την ώρα που ΗΠΑ και Ισραήλ θεωρούν πολύτιμο σύμμαχό τους τη Σ. Αραβία και οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ συνεχίζουν να της πουλούν όπλα και άλλα προϊόντα μη θέλοντας να χάσουν τα πετροδολάριά της, τα ιταλικά συνδικάτα έδωσαν ένα μάθημα διεθνισμού. Επιβάλλοντας το δικό τους εμπάργκο, αρνήθηκαν την περασμένη Δευτέρα να φορτώσουν ηλεκτρικές γεννήτριες σε ένα σαουδαραβικό φορτηγό καράβι στο λιμάνι της Γένοβα, όπου έφτασε γεμάτο με όπλα, προερχόμενο από την βελγική Αμβέρσα. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι και πριν φτάσει στη Γένοβα, ακτιβιστές στη γαλλική Χάβρη εμπόδισαν τη μεταφόρτωση σε αυτό μερικών ακόμη κοντέινερ με όπλα, ευγενική προσφορά της κυβέρνησης του ευρωπαϊστή δημοκράτη Μακρόν – που σε αυτό το θέμα δεν έχει πολλές διαφορές από τον ακροδεξιό αντιευρωπαϊστή Σαλβίνι.
Σημα κινδύνου για πυρηνικό πόλεμο
Ανατριχιαστική είναι η διαπίστωση που έκανε η διευθύντρια του Ινστιτούτου για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ. «Η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι σήμερα μεγαλύτερη από κάθε άλλη περίοδο μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε από τη Γενεύη η Ρενάτα Ντουάν, κάνοντας μάλιστα λόγο για «επείγουσα κατάσταση» η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. Όπως σημείωσε η ίδια, όλες οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο βρίσκονται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού του, ενώ στη νέα κούρσα πρωταγωνιστούν κυρίως ΗΠΑ και Κίνα, στο πλαίσιο του μεταξύ τους στρατηγικού ανταγωνισμού. Κατά τα άλλα, αυτό που απασχολεί τον Τραμπ και την Ουάσινγκτον είναι μήπως αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν (κάτι που ποτέ δεν επεδίωξε) και μήπως έχει κρυμμένα κάπου κάποια χημικά το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία…
Καταιγίδα απολύσεων σε ΗΠΑ-Ευρώπη
Χιλιάδες απολύσεις έρχονται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ, ο προστατευτισμός του Τραμπ δεν απέτρεψε τις δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες, Ford και General Motors, από το να ανακοινώσουν συνολικά 15.000 απολύσεις, που αντιστοιχούν στο 10% και 15% του εργατικού τους δυναμικού αντιστοίχως και μάλιστα ως το τέλος του έτους – κάτι που θα τους αφήσει στα ταμεία σχεδόν 1,5 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία, η χρεοκοπία της χαλυβουργικής British Steel οδηγεί στην ανεργία τους 5.000 εργαζόμενους σε αυτήν και άλλους 20.000 που εργάζονταν στους προμηθευτές και υπεργολάβους. Το κερασάκι στην τούρτα βάζει το λουκέτο στη γνωστή και πολυδιαφημισμένη βιομηχανία εστιατορίων του Τζέιμι Όλιβερ, επίσης στη Βρετανία, που οδηγεί στην ανεργία 1.300 περίπου εργαζόμενους σε αυτά.