Αιμιλία Τσαγκαράτου
Σε όλες της γωνιές του πλανήτη εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων, φέρνοντας στο σήμερα τα αιτήματα της εργατικής απελευθέρωσης και χειραφέτησης των εργατών του Σικάγου. Σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με πιο βίαιες εκείνες στο Παρίσι, όπου 7.500 αστυνομικοί είχαν παραταχθεί απέναντι στους 40.000 συγκεντρωμένους από τα συνδικάτα και τα Κίτρινα Γιλέκα, με 380 συλλήψεις και 38 τραυματίες. Στο Βερολίνο, 20.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην ανατολικό τμήμα διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια καπιταλιστικής «ανάπλασης» της περιοχής αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα από τους 5.500 ένστολους που είχαν κατακλύσει τους δρόμους.
Στην Ασία, χιλιάδες ήταν εκείνοι που διαδήλωσαν για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Στο Μπαγκλαντές, εκατοντάδες εργάτες και εργάτριες στα εργοστάσια κατασκευής ρούχων έκαναν διαδήλωση στην πρωτεύουσα Ντάκα, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις μισθών. Οι εργάτριες διεκδικούν έξι μήνες άδεια ανατροφής και προστασία απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στους εργασιακούς χώρους. Στην Ινδονησία, διαδήλωσαν χιλιάδες χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, ενώ στην πρωτεύουσα Τζακάρτα συγκεντρώθηκαν σε εθνικά μνημεία και αλλού, απαιτώντας αυξήσεις μισθών, επιδόματα και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Στο Χονγκ Κονγκ, μετανάστριες με δεμένα μάτια διαδήλωσαν κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Είμαστε εργαζόμενες, όχι σκλάβες». Χιλιάδες εργάτες και ακτιβιστές πραγματοποίησαν πορεία στην Μανίλα των Φιλιππινών. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν από την κυβέρνηση αύξηση του κατώτατου μισθού και απαγόρευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία οι εργοδότες μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους με εξάμηνες συμβάσεις, χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Στην Τουρκία, μαζική και δυναμική ήταν η Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη στη συνοικία Μπακίρκιοϊ, κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης από κυβέρνηση και εργοδοσία. Ωστόσο, έγιναν δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμβολο του εργατικού κινήματος της χώρας αφού εκεί την Πρωτομαγιά του 1977 δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής 34 διαδηλωτές. «Η Πρωτομαγιά είναι η Ταξίμ και δεν μπορεί να απαγορευτεί», φώναζαν όσοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν ακόμα σε Άγκυρα, Σμύρνη, Αττάλεια, Προύσα, Ντερσίμ, και Εσκισεχίρ.
Στις ΗΠΑ δεν γίνονται εργατικές διαδηλώσεις, ούτε είναι αργία ή απεργία η Πρωτομαγιά, παρότι καθιερώθηκε διεθνώς λόγω της θυσίας των εργατών στο Σικάγο το 1886. Ωστόσο, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική διαδήλωση με βασικό αίτημα τη διάλυση της διαβόητης ICE (της αντιμεταναστευτικής υπηρεσίας της χώρας), ενώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα συνεχίζοντας το απεργιακό κύμα στην εκπαίδευση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ πέρσι τον Φλεβάρη.