Γράμμα από Ολλανδία
Δημήτρης Παυλόπουλος
H νέα ακροδεξιά της Ολλανδίας, που εκπροσωπείται από το Φόρουμ της Δημοκρατίας του Τιερί Μποντέ, έκανε ξεκάθαρες τις προτεραιότητές της μετά τη νίκη της στις περιφερειακές εκλογές της 20ης Μαρτίου. Στην επινίκια ομιλία του, ο Μποντέ δήλωσε ότι «η χώρα υπονομεύεται από τα πανεπιστήμια, τους δημοσιογράφους, τους επιδοτούμενους καλλιτέχνες και τους αρχιτέκτονες». Η επόμενη κίνησή του έδειξε ότι σκοπεύει να δώσει μια μεγάλη ιδεολογική μάχη στον χώρο της εκπαίδευσης. Το «επιστημονικό» ινστιτούτο του κόμματος δημοσίευσε ιστοσελίδα στην οποία καλεί φοιτητές και μαθητές να καταδίδουν το διδακτικό προσωπικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που φοιτούν, όταν αντιμετωπίζουν «μονόπλευρα» συγγράμματα, οικοφοβικά προγράμματα και διδάσκοντες που εκφράζουν ανοιχτά αριστερές απόψεις.
Αν και το Φόρουμ της Δημοκρατίας δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία, η πρωτοβουλία αυτή αντιμετωπίζεται θετικά από μια μερίδα φοιτητών. Αναφέρονται ήδη περιπτώσεις διδασκόντων που έχουν πληροφορηθεί ότι μπορεί να έχουν συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα της ακροδεξιάς μετά από αναφορά των φοιτητών τους. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στις πρώτες εσωκομματικές διαμάχες του Φόρουμ –η ολλανδική ακροδεξιά σχηματίζει κάθε άλλο παρά σταθερούς κομματικούς φορείς– η νεολαία του κόμματος πιέζει την ηγεσία να υιοθετήσει ξεκάθαρα ρατσιστικές απόψεις. Στο τελευταίο συνέδριο ο πρόεδρός της δήλωσε: «Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι (σ.σ. για τη δημογραφική αλλαγή λόγω της μετανάστευσης), έχουμε μόνο μια επιλογή, ή θα καταστραφούμε ή θα παλέψουμε για την αναγέννηση».
Ευτυχώς, η ιδεολογική επίθεση της ακροδεξιάς στην εκπαίδευση δείχνει να προκαλεί σημαντικές αντιδράσεις. Περίπου είκοσι μέρες μετά τις δηλώσεις Μποντέ, 1.600 πανεπιστημιακοί δημοσίευσαν γράμμα στο οποίο καταδικάζουν όχι μόνο τις δηλώσεις του αλλά και τις θέσεις του κόμματος για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή. Στο ίδιο γράμμα αναδεικνύουν την ακροδεξιά του Τράμπ, του Μπολσονάρου και του Ερντογάν ως την πραγματική απειλή για την ακαδημαϊκή ελευθερία. Η στάση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Ρούτε δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα. Παρά το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας καταδίκασε προσεκτικά τις δηλώσεις Μποντέ, η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, θεωρώντας το μεμονωμένο περιστατικό.