Την επόμενη Τετάρτη 10 Απριλίου διεξάγονται σε όλη την Ελλάδα οι φοιτητικές εκλογές. Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν διαδικασία του φοιτητικού κινήματος, μια διαδικασία που σε τελική ανάλυση αναμετρώνται πολιτικά σχέδια που αφορούν το πανεπιστήμιο , το παρόν και το μέλλον της σπουδάζουσας νεολαίας, την κοινωνία ευρύτερα. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως ολοένα και λιγότεροι φοιτητές επιλέγουν να συμμετέχουν σε αυτές, με τα ποσοστά αποχής χρόνο με το χρόνο να καταγράφουν νέα ρεκόρ. Η τάση αυτή δεν είναι καθόλου ξέχωρη από την ευρύτερη κατάσταση του ίδιου του φοιτητικού κινήματος , των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων. Παρά το γεγονός ότι φέτος ήταν μια χρονιά κινητοποιήσεων, συνελεύσεων και αγώνων σε μια σειρά συλλόγους πανελλαδικά, οφείλουμε να σημειώσουμε πως η τάση αποπολιτικοποίησης-αποσυγκρότησης των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητών παραμένει κυρίαρχη.
Κύρια ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν οι καθεστωτικές δυνάμεις (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) οι οποίες με τις πρακτικές τους τόσα χρόνια συμβάλλουν τα μέγιστα στο να απονομιμοποιηθεί στα μάτια της νέας γενιάς ο φοιτητικός συνδικαλισμός, ενώ την περσινή χρονιά επιχείρησαν να διασπάσουν ακόμα και συλλόγους (Νομική, ΑΣΟΕΕ) και να κάνουν prive εκλογές «βίας και νοθείας» υπό την κηδεμονία των δυνάμεων καταστολής. Από την άλλη και οι δυνάμεις της ΠΚΣ δεν αποτελούν κομμάτι της λύσης του προβλήματος, ενισχύοντας την ανάθεση και την φθορά που υπάρχει στους συλλόγους.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Μπορεί υπό προϋποθέσεις να αντιστραφεί αυτή η εικόνα; Πρώτο βήμα -αλλά σίγουρα όχι το μοναδικό- είναι η στήριξη των δυνάμεων της ΕΑΑΚ πανελλαδικά. Ενισχυμένη ΕΑΑΚ σημαίνει πως μετά τις φοιτητικές εκλογές δίνουμε από καλύτερες θέσεις την μάχη για την αγωνιστική ανασυγκρότηση των φοιτητικών μας συλλόγων, μέσω των οποίων θα επιβάλλουμε τις ανάγκες μας για Μόρφωση – Δουλειά – Ελευθερίες.
Χρήστος Καλαμπαλίκης