Ιάσονας Ροσσέτος
Ποια είναι η παρέμβαση των άλλων δυνάμεων, ενόψει των φοιτητικών εκλογών; Η ΔΑΠ παραμένει ο κύριος εκφραστής και υλοποιητής της αστικής πολιτικής και ιδεολογίας εντός των πανεπιστημίων, ενώ οι προτάσεις της προβάλλουν σημαντικές πλευρές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Εκμεταλλεύεται, αναπαράγει και διευρύνει τα ρεύματα του ατομικού δρόμου, του κοινωνικού κανιβαλισμού και του εκφασισμού για να πετύχει τον παραπάνω στόχο. Στην πολιτική ατζέντα της το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται πιο έντονα η πρόταση για ιδιωτικοποίηση των πανεπιστήμιων, είτε μέσω του νεοφιλελευθέρου αφηγήματος περί ανικανότητας του δημόσιου (με το πανεπιστήμιο να πρέπει να παραδοθεί στο κεφάλαιο για το κοινό καλό), είτε πλασάροντάς την ως εκσυγχρονισμό με βάση τα πρότυπα των πανεπιστημίων στο εξωτερικό. Καταλήγει έτσι και στις δυο περιπτώσεις στην βαθύτερη σύνδεση του πανεπιστήμιου με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις, συμβαδίζοντας με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα η ΔΑΠ ανοίγοντας ως κεντρικό ζήτημα τη κατάργηση του άσυλου έρχεται να κτυπήσει και οριακά να ποινικοποιήσει τη δράση των συλλόγων.
Η ΠΚΣ αδυνατεί να έρθει σε επαφή με τις ριζοσπαστικές τάσεις της νεολαίας. Αποκόπτει το πολιτικό περιεχόμενο του κινήματος από τις μορφές που απορρέουν από αυτό, ενώ αρκείται σε ένα στείρο οικονομικό αγώνα, χωρίς να τον κάνει συνολικό. Αναδεικνύονται όλο και πιο έκδηλα τα όριά της, λόγω της «αντικειμενικής» δυσκολίας ικανοποίησης των αιτημάτων στο σήμερα. Εγκλωβίζει ακόμα και το πιο «μικρό» οικονομικό αίτημα σε αγώνες χαμηλής έντασης, αδυνατώντας τελικά να προτάξει ένα σχέδιο που θα αναβαθμίζει την λαϊκή απαιτητικότητα. Προσπαθεί να συσπειρώσει κόσμο γύρω της και να τον στρατεύσει στο «αγωνιστικό» της καλεντάρι, όχι όμως μέσα από γενικές συνελεύσεις άλλα κυρίαρχα από τις εκλογές, καλλιεργώντας μια λογική ανάθεσης.
Η ΠΑΣΠ φαίνεται πως αδυνατεί να ξεφύγει από την τεράστια πολιτική κρίση που βρίσκεται το ρεύμα που εκπροσωπεί, της σοσιαλδημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά, σποραδικά σε κάποιους συλλόγους κάνει κάποια μικρά βήματα ανασυγκρότησης, πάνω στο πολιτικό περιεχόμενο του «ανανεωμένου και ενισχυμένου» χώρου του ΚΙΝΑΛ, ενώ εμφανίζεται με ένα δημοκρατικό προσωπείο.
Το BLOCO είναι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στις σχολές. Αναπαράγει μία αριστερή φρασεολογία, επιχειρώντας να συγκροτήσει το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια. Υπερασπίζεται την πολιτική του και προσπαθεί έτσι να μπαλώσει από τα αριστερά την κυβέρνηση.