Γράμμα από Ολλανδία
Δημήτρης Παυλόπουλος
Tο ακροδεξιό Φόρουμ της Δημοκρατίας ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών για τη Γερουσία και τις περιφέρειες που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Μαρτίου στην Ολλανδία. Το κόμμα του Τιερί Μποντέ συγκέντρωσε το 14.4% των ψήφων και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, ενώ η δεξιά κυβέρνηση Ρούτε έχασε την πλειοψηφία στη Γερουσία, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDA) και οι φιλελεύθεροι (D66) υπέστησαν συντριπτική ήττα. Η λαϊκιστική ακροδεξιά του Βίλντερς υποχώρησε σε δύναμη, αν και μαζί με τον Μποντέ συγκέντρωσαν το 24% των ψήφων.
Η επιτυχία του τελευταίου συνδέεται με τη διευρυμένη απήχηση των ιδεών του σε τμήματα της κοινωνίας που ήταν απρόσιτα ως τώρα για την ακροδεξιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μποντέ αντλεί ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα του δεξιού φάσματος αλλά και σε ένα βαθμό και από την αριστερά. Επίσης, έχει σημαντική απήχηση στους φοιτητές, ενώ ακόμα και πανεπιστημιακοί συντάσσονται ανοιχτά μαζί του. Χρησιμοποιώντας επιστομονικοφανή λόγο, ο Μποντέ παρουσιάζει το κόμμα του ως εκπρόσωπο του υποτιθέμενα ανώτερου πολιτισμού της λευκής φυλής που απειλείται από τους μουσουλμάνους μετανάστες αλλά και από την πολυπολιτισμική κουλτούρα της αριστεράς. Μιλώντας μετά τις εκλογές, ο Μποντέ δήλωσε ότι η χώρα υπονομεύεται εδώ και χρόνια από τα πανεπιστήμια, τους δημοσιογράφους, τους καλλιτέχνες που λαμβάνουν επιδοτήσεις και εκείνους που κυβερνούν. Τώρα «η κουκουβάγια της Αθηνάς άνοιξε τα φτερά της», όπως δήλωσε.
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις παίζει η αδυναμία της αριστεράς να αρθρώσει ένα διαφορετικό λόγο και να δώσει πολιτική έκφραση στα κινήματα που αναπτύσσονται στην ολλανδική κοινωνία. Μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές, 40,000 εκπαιδευτικοί και φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική στην παιδεία, ενώ χιλιάδες βγήκαν επίσης στους δρόμους απαιτώντας ένα δίκαιο συνταξιοδοτικό σύστημα και ουσιαστικά μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Αντί να αρθρώσουν ένα συνολικό αριστερό αντιπολιτευτικό λόγο, οι Πρασινοαριστεροί δήλωσαν πρόθυμοι να στηρίξουν τη νεοφιλελεύθερη κλιματική πολιτική της κυβέρνησης Ρούτε, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα –που υπέστη συντριβή στις εκλογές– υιοθέτησε αντιμεταναστευτικά συνθήματα, ωθώντας έτσι σε αποχώρηση χιλιάδες μέλη του με παραδοσιακές αριστερές πεποιθήσεις.