Γεωργία Παπαδογιαννάκη, γραμματέας ΣΕΦΚ
Οι εργαζόμενοι/ες στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, διαχρονικά αναγκάζονται να δουλεύουν υπό σκληρές εργασιακές συνθήκες και κάτω από την απειλή των αορίστου χρόνου συμβάσεων. Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης υπήρξε για πολλούς ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μια ευκαιρία για περαιτέρω τσάκισμα των εργαζομένων. Τα ωρομίσθια καταβαραθρώθηκαν στα 3,5 ευρώ, δώρα και επιδόματα κλάπηκαν, «άνθισε» η υποασφάλιση και η μαύρη εργασία, και μια σειρά από καταχτημένα δικαιώματα καταστρατηγήθηκαν. Όσο και αν προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπάθεια της κοινωνίας, οι εργοδοτικοί φορείς των φροντιστηριαρχών (ΟΕΦΕ και ΣΕΦΑ) θέλουν να εξυπηρετήσουν απλά και μόνο τα συμφέροντά τους, σε βάρος των εργαζομένων.
Γι’ αυτό το λόγο, επιστράτευσαν τους δικηγόρους τους και προσέφυγαν στο ΣτΕ προσβάλλοντας την εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για το ν.4415/2016. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξειδίκευε την εφαρμογή του νόμου που προέβλεπε: ορισμό του πλήρους ωραρίου του εκπαιδευτικού στα φροντιστήρια σε 21 ώρες την εβδομάδα, θεσμοθέτηση των αργιών και των διακοπών, επαναφορά του ελέγχου της λειτουργίας των φροντιστηρίων στο υπουργείο Παιδείας. Σήμερα με βάση τον ν.4415/2016, το κατώτατο ωρομίσθιο διαμορφώνεται στα 7,43 ευρώ. Το μόνο που ενδιαφέρει τους εργοδότες είναι να ξαναγυρίσει το ωρομίσθιο στα 3,84 ευρώ/ώρα (μεικτά)!
Θέλουν καθηγητές που δουλεύουν με εξευτελιστικά ωρομίσθια, με όρους σκλαβιάς, απροστάτευτους και ευάλωτους απέναντι σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία, χωρίς κανένα δικαίωμα. Θέλουν δηλώσεις υποταγής από τους εργαζόμενούς τους για να τους κρατάνε στη δουλειά, ενώ ταυτόχρονα πλασάρουν σε γονείς και μαθητές το προφίλ των κοινωνικά ευαίσθητων επιχειρήσεων.
Οι εργαζόμενοι/ες στα φροντιστήρια δεν θα υποταχθούν στη νέα μεταμνημονιακή νομιμότητα, δεν θα υπογράψουν συμβάσεις δουλοπαροικίας που θα νομιμοποιούν μια κοινωνική συναίνεση μόνιμης φτώχειας και εξαθλίωσης. Θα είμαστε σε διαρκή σύγκρουση τόσο με τους εργοδότες που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία, διαρκή σύγκρουση με εργοδοτικές ενώσεις που θέλουν να ζούμε με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα. Υπερασπιζόμαστε τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που διεκδικούν και διώκονται. Στις 19 Μαρτίου οι καθηγητές στα φροντιστήρια απεργούν και συγκεντρώνονται έξω από το ΣτΕ.