Βενεζουέλα
Γιώργος Παυλόπουλος
Ο «μεταβατικός πρόεδρος» που έχουν αναγνωρίσει ήδη οι ΗΠΑ και λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις, τους οποίους από αύριο θα μιμηθούν και αρκετές χώρες της Ευρώπης, προετοιμάστηκε συστηματικά επί μία δεκαετία περίπου για να παίξει τον ρόλο του σήμερα.
Μέσα σε ένα μήνα, ο σχεδόν άγνωστος στους πολλούς Γκουαϊδό έγινε ο απελευθερωτής της Βενεζουέλας…
Ποιος είναι, αλήθεια, ο Χουάν Γκουαϊδό και ποιος τον γνώριζε πριν το 2019; Ποιος είναι ο 35άρης ο οποίος έχει ανακηρυχθεί από Αμερικανούς και Ευρωπαίους ως η ενσάρκωση της δημοκρατίας και ως γνήσιος εκφραστής της λαϊκής βούλησης; Από πού έρχεται ο πολιτικός ο οποίος έχει αναγνωριστεί ήδη από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ως ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας και από αύριο θα δει να κάνουν το ίδιο και μια σειρά κράτη-μέλη της ΕΕ; Αν και η πλειοψηφία των συμπατριωτών του δεν γνώριζε καν την ύπαρξή του, όλα τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν παλιός γνώριμος των ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, των υπηρεσιών τους, οι οποίες επί χρόνια δουλεύουν συστηματικά σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης της Βενεζουέλας – και τώρα εκτίμησαν, όπως όλα δείχνουν, πως είναι η ευκαιρία τους να ρίξουν τη μεγάλη ζαριά.
Ο «δημοκράτης» Γκουαϊδό, λοιπόν – ο οποίος τώρα προσφέρει προκαταβολικά και απλόχερα αμνηστεία, κάνει μυστικές επαφές με τον στρατό, ενώ προχθές κάλεσε ακόμη και την Ρωσία και την Κίνα να τον στηρίξουν, γιατί μόνο έτσι θα είναι σίγουρες πως θα πάρουν πίσω τα δανεικά που έχουν δώσει στη Βενεζουέλα! – έχει αρκετά μακρά ιστορία και αποκαλυπτική πορεία, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Το 2009, άλλωστε, ήταν έτος-σταθμός στη ζωή του, καθώς τότε συμμετείχε στο κόμμα Λαϊκή Θέληση (λίγο αργότερα έγινε μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!), που ίδρυσε ο πάλαι ποτέ φέρελπις πρόεδρος Λεοπόλντο Λόπεζ, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, με την κατηγορία της ενορχήστρωσης και συμμετοχής στα βίαια επεισόδια του 2014.
Ήταν τότε που, εκτός από τους νεκρούς στις τάξεις των διαδηλωτών τους οποίους πρόβαλλαν συστηματικά (και αποκλειστικά) τα αστικά ΜΜΕ, εντός και εκτός Βενεζουέλας, υπήρχαν περισσότερα θύματα στο «μπολιβαριανό» στρατόπεδο – που είχαν εκτελεστεί, καεί ζωντανοί ή ακόμη και αποκεφαλιστεί από τις ένοπλες συμμορίες της αντιπολίτευσης. Οι συμμορίες αυτές, οι οποίες στη Δύση θα είχαν χαρακτηριστεί χωρίς δεύτερη κουβέντα τρομοκρατικές οργανώσεις, είχαν δημιουργήσει απαγορευμένες ζώνες μέσα στο Καράκας, αλλά κια σε άλλες πόλεις– τις αποκαλούμενες και «γκουαρίμπας». Σε αυτή τη διαδικασία είχε άμεση εμπλοκή και ο Γκουαϊδό, ο οποίος έδωσε τα αναγκαία διαπιστευτήρια και διαπιστώθηκε ότι μπορεί να γίνει αυτό που δεν κατάφερε ο μέντοράς του Λόπεζ. Άλλωστε, ο πρώτος είχε ένα (θεωρητικό τουλάχιστον) πλεονέκτημα σε σύγκριση με τον δεύτερο: Ήταν παιδί μιας μεσοαστικής οικογένειας, σε αντίθεση με τον δεύτερο που ήταν γόνος ενός αντιδραστικού «τζακιού» της αστικής τάξης.
Πλέον, έχοντας βρει τον κατάλληλο άνθρωπο, έχοντας «διαβάσει» τις σοβαρές αδυναμίες του Μαδούρο και βλέποντας το οικονομικό εμπάργκο να αποδίδει καρπούς και να κουράζει την κοινωνία, οι «υπηρεσίες» έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο ανατροπής, έχοντας πλήρη πολιτική κάλυψη. Ουσιαστικά, αυτό έγινε πριν τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο του 2018, από τις οποίες ουσιαστικά η αντιπολίτευση απείχε, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε πέσει στην παγίδα, αποκλείοντας τα περισσότερα στελέχη της. Καθώς δε το αποτέλεσμα δημιουργούσε ένα κενό νομιμοποίησης για τον Μαδούρο – 68% των ψήφων με συμμετοχή μόλις 46% – οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν.
Έτσι, τον Δεκέμβριο – όπως αποκάλυψε το Ασοσιέιτιντ Πρες και άλλα πρακτορεία – ο Γκουαϊδό πραγματοποίησε μυστική περιοδεία στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Κολομβία, όπου έλαβε διαβεβαιώσεις για την στήριξη προς το πρόσωπό του, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου ορκίστηκε πρόεδρος της Βουλής, έστω κι αν το κόμμα του διαθέτει 14 από τις 167 έδρες. Την παραμονή δε της ορκωμοσίας του Μαδούρο, στις 10 Ιανουαρίου, έλαβε αντίστοιχη υπόσχεση από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και την κυβέρνηση του Καναδά και, σύμφωνα με την Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, ανήμερα είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Παράλληλα, κινούνταν οι διαδικασίες σε άλλα επίπεδα προκειμένου να «παγώσουν» ή να περάσουν στον έλεγχο της αντιπολίτευσης τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στο εξωτερικό – με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στον χρυσό και την θυγατρική της πετρελαϊκής PDVSA που εδρεύει στο Τέξας.
Το πραξικόπημα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο λαός της Βενεζουέλας μπορεί και θέλει να το αποτρέψει, όπως έκανε το 2002;