Γράμμα από Ολλανδία
Δημήτρης Παυλόπουλος
Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, περίπου 20,000 μαθητές γυμνασίων και λυκείων απείχαν από τα μαθήματά τους και συγκεντρώθηκαν στη Χάγη για να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης Ρούτε. Η συμμετοχή ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της κίνησης «Νέοι για το Κλίμα» που διοργάνωσε τη συγκέντρωση. Οι μαθητές εκδήλωσαν δυναμικά τη δυσπιστία τους απέναντι στην πρόσφατη «συμφωνία για την κλιματική αλλαγή» που συνοψίζει την κυβερνητική πολιτική στο θέμα – η οποία, με τη σειρά της, αντικατοπτρίζει πλήρως τις θέσεις της ολλανδικής οικονομικής ελίτ και των πολυεθνικών στη χώρα.
Σε αντίθεση με τους Τράμπ και Μπολσονάρου, η ολλανδική ολιγαρχία δεν αρνείται την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, αλλά επιδιώκει να μετατρέψει την αντιμετώπισή της σε πηγή κερδοφορίας. Έτσι, η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλα επιχειρηματικά συμβόλαια κλιματικής μετάβασης τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Αυτό το αξιοποιεί στο έπακρο η ακροδεξιά, η οποία διαδίδει πληθώρα επιστημονικοφανών ψευδών αμφιβολιών για την πραγματικότητα της κλιματικής απειλής. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι δεν είναι παρά ένα αριστερό ιδεολόγημα.
Εκείνοι που παραμένουν στο απυρόβλητο είναι οι πολυεθνικές εταιρείες και ιδιαιτέρως η Shell, η οποία εδρεύει στην Ολλανδία. Κυβέρνηση και ακροδεξιά σιωπούν για το γεγονός ότι η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από τη Shell είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι από όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες στη χώρα. Ενδεικτικές του ρόλου της εταιρείας είναι οι δύο δικαστικές διαμάχες που θα αντιμετωπίσει στην Ολλανδία το επόμενο διάστημα. Στη μία υπόθεση, που θα εκδικαστεί τον Ιούνιο, κατηγορείται για ανάμειξη στην καταδίκη και την εκτέλεση εννέα ακτιβιστών στη Νιγηρία που αγωνίζονταν ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις της εξόρυξης πετρελαίου. Στη δεύτερη, κατηγορείται από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις ότι απέκρυψε στοιχεία που αποδεικνύουν τον ρόλο της στην κλιματική αλλαγή. Ενδεικτικό είναι, επίσης ότι αρνείται συστηματικά να συμμορφωθεί ακόμη και με τους μετριοπαθείς στόχους της συμφωνίας στο Παρίσι.
Πάντως, ο πρωθυπουργός Ρούτε, ενώ τηρεί στάση εκκωφαντικής σιωπής απέναντι στη Shell, απαντάει στη μαθητική συγκέντρωση με την απαξιωτική δήλωση: «Κάνουμε πολλά για την κλιματική αλλαγή, περισσότερα δεν μπορούμε».