Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Θα ψηφίσουν για το ΝΑΤΟ εν μέσω κοινοβουλευτικής γελοιότητας
Το πιο σημαντικό και ουσιώδες τμήμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στην Βουλή. Η εξέλιξη όμως τείνει να «θαφτεί», κάτω από τις κοινοβουλευτικές «γκαζόζες» του Αριστείδη Φωκά αλλά του μέγιστου ερωτήματος του αν θα διαθέτουν προνόμια αρχηγού κόμματος ο Πάνος Καμμένος και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Το πρωτόκολλο θα κυρωθεί με την σχετικά σύντομη διαδικασία της κύρωσης διεθνούς σύμβασης ενώ το περιεχόμενό του παραμένει άγνωστο. Στις 6 Φεβρουαρίου τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης με τη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια το πρωτόκολλο θα εισαχθεί στην ελληνική Βουλή για κύρωση. Θα συζητηθεί αρχικά στην αρμόδια διαρκή επιτροπή και την Πέμπτη ή την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Νίκος Βούτσης σημειώνοντας αινιγματικά πως «στη κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξουν οξείες αντιπαραθέσεις. Αντίθετα, θα γίνουν ακόμα πιο ορατές για την κοινή γνώμη που μας παρακολουθεί, οι υπαρκτές διαφοροποιήσεις μέσα στους κόλπους των κομμάτων, που συμπεριφέρθηκαν τακτικιστικά, συνομολογώντας το «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών». Δημιουργείται έτσι το ερώτημα του τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ η ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα όμως στην Βουλή θα συνεδριάζει εσπευσμένα η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής. Εκεί όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να «αναστήσει» την κοινοβουλευτική ομάδα του Σταύρου Θεοδωράκη και κυρίως να «κρατήσει» την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛ αλλάζοντας τον κανονισμό της Βουλής. Αιτία το ότι απαιτούνται 5 βουλευτές που να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα για να υφίσταται κοινοβουλευτική ομάδα. Για τον ίδιο λόγο με παρέμβαση του Ν.Βούτση παρέμεινε βουλευτής για μία ακόμη εβδομάδα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝ.ΕΛ.
Η κυβέρνηση με αυτού του είδους τις κινήσεις θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους ΑΝ.ΕΛ μετά το κυβερνητικό διαζύγιο. Κυρίως για προεκλογικούς λόγους ώστε να μην «έχει στην πλάτη της» καταγγελίες του πρώην εταίρου της που θα εκμεταλλεύεται η Νέα Δημοκρατία. ‘Άλλωστε η τελευταία συνέντευξη Καμμένου στον ΣΚΑΙ (τον οποίο κατήγγειλε στο παρελθόν) είναι ενδεικτική για το …τι μπορεί να συμβεί. Η κατάσταση αυτή φυσικά επιβεβαιώνει το καθεστώς συναλλαγής που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κόμματα όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί από τις κορώνες του Πάνου Καμμένου και τις καταγγελίες περί «αχαριστίας» απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.
Επίσης ένας ακόμη στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και να μην εξαρτώνται τα νομοσχέδια της από το …αν ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ θα βρίσκεται στην τουαλέτα. Αυτή ενώ προετοιμάζονται σημαντικά νομοσχέδια όπως αυτό που εξήγγειλε για τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου ο Γιάννης Δραγασάκης σχετικά με τα κόκκινα δάνεια. Επισήμανε μάλιστα την σημασία του λέγοντας ότι αν δεν ψηφιστεί κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Την ίδια στιγμή η παροχή προνομίων αρχηγού κόμματος – μέσω της αλλαγής του κανονισμού – στον Σταύρο Θεοδωράκη θα αναβαθμίσει τον διάλογο που γίνεται ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του Ποταμιού και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μια διαπραγμάτευση που εντάσσεται στους προεκλογικούς σχεδιασμούς της Κουμουνδούου. Την προσπάθεια της δηλαδή να εμπεδωθεί το κλίμα του διπολισμού και της «προόδου ενάντια στην συντήρηση» ως κεντρικό προεκλογικό ζήτημα. Η υποχώρηση της τελευταίας στιγμής από τον Αλέξη Τσίπρα στο ζήτημα της αλλαγής του κανονισμού της βουλής κάτω από το βάρος της γενικής κατακραυγής αποτελεί μια προσωρινή αναδίπλωση και υποχώρηση για την κυβέρνηση αλλά δεν αλλάζει το συνολικό σχεδιασμό, ούτε βάζει τέλος στο γενικότερο καθεστώς υπόγειων συνδιαλλαγών.
Φυσικά η συνολική εικόνα δείχνει την κατάντια του κοινοβουλευτισμού. Η κορυφαία – υποτίθεται – «δημοκρατική λειτουργία» την οποία υπερασπίζονται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η αντιπολίτευση ουσιαστικά γίνεται «λάστιχο» όταν πρόκειται να υπηρετηθούν οι πολιτικάντικοι σχεδιασμοί τους.