Νίκος Τσολάκης
Εκλογές στον επισιτισμό
Με την Λάντζα για την οργάνωση των αγώνων
Για μια δυναμική παρέμβαση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς
Στις 10-11/1 και 16-17/1 διεξάγονται οι εκλογές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού ψηφίζουν, σε ένα μαζικό και αγωνιστικό σωματείο με στόχο την οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου και τον ρόλο του ταξικού σωματείου σε μια κατεύθυνση συνολικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο κλάδος είναι τεράστιας σημασίας για τον ελληνικό καπιταλισμό και γι’ αυτό απαιτείται οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και συγκεκριμένα της Λάντζας να δώσουν το δυναμικό στίγμα ότι μπορούμε να απαντήσουμε στην επίθεση που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας αξίζουν.
Βασική στοχοθεσία της Λάντζας δεν είναι άλλη παρά η διαλεκτική σύνδεση των οικονομικών αγώνων σε κάθε χώρο εργασίας, με τον πολιτικό αγώνα που απαιτείται σήμερα για να μπορέσει να υπάρξει ένα ανεξάρτητο ταξικό κέντρο αγώνα, βασισμένο στα σωματεία και τις συνελεύσεις τους με στόχο την ανατροπή της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων στον κλάδο, αλλά και γενικότερα. Από την εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς μας μέχρι την μη καταβολή δώρων και από τις δυναμικές απεργίες μέχρι την πολιτική μας πάλη, απαιτείται ένα σωματείο στον κλάδο ταξικό και μαζικό. Στην εκλογική της μπροσούρα η Λάντζα σημειώνει: «Επιλέγουμε να τραβάμε το δρόμο του ταξικού αγώνα χωρίς κυβερνητικές αυταπάτες, σε σύγκρουση με τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό της ομοσπονδίας του κλάδου και της ΓΣΕΕ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ταυτίσουμε τα εργατικά μας συμφέροντα με εκείνα του κεφαλαίου ούτε της γραφειοκρατίας. Γι’ αυτό παλεύουμε ενάντια σε κάθε λογική “κοινωνικής συμμαχίας” που εκφράζει ο υποταγμένος συνδικαλισμός, μολύνοντας το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Ενάντια σε κάθε λογική που προσπαθεί να υποβαθμίσει τα συνδικάτα, να νοθεύσει τις διαδικασίες τους, να αμαυρώσει μέσα πάλης του εργατικού κινήματος όπως η απεργία».
Ακριβώς αυτό επιδιώκει η Λάντζα: να μπορέσουν όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο να αντιληφθούν το σωματείο τους ως ασπίδα των δικαιωμάτων τους και όπλο για τις διεκδικήσεις τους. Με βασικά αιτήματα την κλαδική σύμβαση εργασίας που θα κατοχυρώνει ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, απαγόρευση απολύσεων, ασφάλιση για όλους, μείωση του χρόνου εργασίας, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για όλους στον κλάδο, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προστασία της μητρότητας, κατοχύρωση του διαλείμματος κα. Και φυσικά τη συνολική κατεύθυνση για ένα σωματείο δυναμικό και δημοκρατικό, με μαζικές συνελεύσεις.
Την ίδια στιγμή, η Λάντζα αποτελεί τη δύναμη στο σωματείο που όχι απλά τρέχει όλα τα ζητήματα του κλάδου και έχει μετρήσει και σοβαρές νίκες (όπως η μη απόλυση συναδέλφου ντελιβερά στα Goody’s), αλλά επιδιώκει και το συντονισμό των αγώνων εντός και εκτός σωματείου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αγώνες όπως στο εστιατόριο Τσαρούχας, όπου οι δυνάμεις της Λάντζας ήταν αυτές που αποτελούσαν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δυνάμεις που έτρεχαν τον αγώνα εκεί, με το σωματείο.
Αξίζει φυσικά να αναφερθεί και η παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ ως πρώτη δύναμη στο σωματείο, ενώ προσπαθεί να κινηθεί σε μια αγωνιστική κατεύθυνση, δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη συνολική λογική «απλής καταγγελιολογίας», που διακατέχει το ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, όπως πάντα έχει μια γραφειοκρατική λογική για τη λειτουργία του σωματείου και μια αντίληψη ότι του ανήκει. Αυτές οι… διαχρονικές αγκυλώσεις είναι που κάνουν την ενίσχυση της Λάντζας ακόμη πιο επιτακτική! Παράλληλα, η άλλη δύναμη του σωματείου η «Αντεπίθεση στον Επισιτισμό» που στηρίζεται από τις δυνάμεις της ΟΚΔΕ, αφενός επιλέγει ένα δρόμο διεξαγωγής των αγώνων έξω από το σωματείο κυρίως με κομματικοκεντρικά χαρακτηριστικά, αφετέρου υποβαθμίζει τη σημασία που μπορεί να έχει η πολιτική πάλη μέσα στο σωματείο μακριά και πέρα από το στείρο οικονομικό αγώνα.
Για ένα σωματείο μαζικό, ταξικό και πολιτικά ενεργό στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Για ένα σωματείο δημοκρατικό που βασίζεται στις γενικές συνελεύσεις των μελών του. Για ένα ρεύμα ανυπακοής και ανατροπής μέσα στον κλάδο. Για μια δυνατή και ανυποχώρητη παρέμβαση εντός του σωματείου και του κλάδου. Γι’ αυτούς και για όλους τους λόγους του κόσμου, η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΕΤΕΠΕ και η στήριξη της «Λάντζα-αγωνιστική εργατική συσπείρωση στον επισιτισμό-τουρισμό» αποτελεί όρο για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να παίξουν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.