Γιώργος Κρεασίδης
Η Άνγκελα Μέρκελ ήρθε να επιθεωρήσει τα «ερείπια» που άφησε πίσω της μια δεκαετία μνημονιακών πολιτικών λιτότητας
Η επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα είχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για «αιώνιο μνημόνιο», αλλά και στήριξη στρατηγικού χαρακτήρα στη Συμφωνία των Πρεσπών και την ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση της Δημοκρατίας της Βόρειας (πλέον) Μακεδονίας και των δυτικών Βαλκανίων.
Με τεμενάδες υποδέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη Γερμανίδα καγκελάριο την περασμένη Πέμπτη, μετατρέποντας σε αστυνομοκρατούμενη νεκρή ζώνη το κέντρο της Αθήνας. Η εικόνα του Α. Τσίπρα να ευχαριστεί τη Μέρκελ για τη «βοήθεια», δηλαδή τα τρία μνημόνια, συμπυκνώνει τη μετακίνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, από την κούφια ρητορική του «Go back Μέρκελ», στη μνημονιακή διαχείριση στο όνομα της σταθερότητας του ευρώ και της ΕΕ. Γι’ αυτό άνετα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τοποθετηθεί δίπλα στη Μέρκελ, απέναντι υποτίθεται στην ακροδεξιά και το «λαϊκισμό»
Στη συνάντηση με τον Τσίπρα, η Μέρκελ ήταν σαφής όταν είπε για τα τρία μνημόνια, ότι «οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις». Όσο για την κυβερνητική προπαγάνδα για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, τόνισε ότι ο περασμένος Αύγουστος «δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Όπου «μεταρρυθμίσεις» στην ξύλινη γλώσσα της ΕΕ η αντεργατική σταυροφορία σε βάρος των δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών. Για τη συνέχεια η Μέρκελ και ο γερμανικός ιμπεριαλισμός δίνουν βάρος στη μετάλλαξη του δημόσιου τομέα σε μηχανισμό αποκλειστικά στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Μάλιστα, όπως τόνισε στη συνάντηση με εκπροσώπους του τραπεζικού κεφαλαίου με των επιχειρηματικών ομίλων, μείωση όχι σε βάρος των αιματηρών πλεονασμάτων. Προφανώς οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο.
Κεντρικό σημείο στις συναντήσεις της Μέρκελ ήταν η στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο όνομα της σταθερότητας στα Βαλκάνια που υπόσχεται νέα κέρδη και κυρίως μια ζωτικής σημασίας συμμαχία στα πλαίσια ΝΑΤΟ-ΕΕ για τις αστικές τάξεις της περιοχής ενάντια στον «εχθρό λαό».
Στη συνάντησή τους ο Μητσοτάκης προσπάθησε να υπερασπιστεί την καιροσκοπική επιλογή της ΝΔ όπως και της ακροδεξιάς να δημαγωγεί ενάντια στη συμφωνία δημόσια τόσο για να φθείρει το ΣΥΡΙΖΑ με μια αντιπολίτευση που αφήνει απέξω την παραμικρή αμφισβήτηση της μνημονιακής πολιτικής, όσο και σαν μια επένδυση για το μέλλον. Σε όλη την Ευρώπη οι δεξιές δυνάμεις, ανάμεσά τους και το κόμμα της Μέρκελ, η καριέρα της οποίας κλείνει εξάλλου, μετατοπίζονται σε μια εθνικιστική γραμμή. Γεγονός είναι ότι η Μέρκελ δεν αρκέστηκε στις παρασκηνιακές και έμμεσες διαβεβαιώσεις της ΝΔ ότι δε θα αμφισβητήσει τη συμφωνία και το ρόλο του ΝΑΤΟ, στηρίζοντας φανερά την κυβέρνηση Τσίπρα και τις επιλογές της, αδειάζοντας τον Μητσοτάκη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η απαράδεκτη διαχείριση του προσφυγικού από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, που δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν ένα ακόμα κεντρικό σημείο στο οποίο συμφώνησαν Τσίπρας –Μέρκελ.
Σε διαδήλωση κάλεσε την Πέμπτη το απόγευμα στην Αθήνα πρωτοβουλία οργανώσεων της Αριστεράς, ανάμεσά τους το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αμφισβήτησε έμπρακτα τις απαγορεύσεις και πραγματοποίησε πορεία. Η συγκέντρωση χτυπήθηκε με άγρια καταστολή, που επαναλήφθηκε την επομένη σε βάρος της απεργιακής συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών, καθώς η απαγόρευση πορειών λόγω Μέρκελ συνέχιζε να ισχύει. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ αντέδρασε χλιαρά στις απαγορεύσεις και δεν κάλεσε συγκέντρωση όπως στην προηγούμενη επίσκεψη της Μέρκελ το 2014.