Ντίνα Χαριτάτου
Συνδιάσκεψη για την Προγραμματική Διακήρυξη, συμβολή σε ένα νέο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα
Γιατί βάζετε τώρα με τέτοια επιμονή και ένταση το ζήτημα ενός νέου προγράμματος και κόμματος της κομμουνιστικής απελευθέρωσης; Το κίνημα σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται ακόμη σε υποχώρηση, δύσκολα προχωράνε μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες, στον κόσμο επικρατεί προβληματισμός και αμηχανία. Με άλλα λόγια το κοινωνικό και ευρύτερα πολιτικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό». Με το ερώτημα αυτό ξεκίνησε η εισήγηση της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, την οποία παρουσίασε ο Μιχάλης Παπαμακάριος στην προγραμματική συνδιάσκεψη, που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα. Μετά από μια δίμηνη συζήτηση στις οργανώσεις ΝΑΡ και νΚΑ αλλά και ευρύτερα, εκατοντάδες αντιπρόσωποι συμμετέχουν στη διαδικασία για να συζητήσουν και καταλήξουν την Προγραμματική Διακήρυξη. Στη συνδιάσκεψη παρευρίσκονται και πολλοί αγωνιστές που εμπνέονται από το στόχο για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα και συμμετέχουν ή ενδιαφέρονται για τις σχετικές πρωτοβουλίες.
«Καταρχάς θέτουμε το ζήτημα αυτό, ακριβώς διότι υπάρχουν αυτά τα προβλήματα στο μαζικό κίνημα και την πολιτική πάλη, και η επιλογή μας αυτή αποτελεί πρωταρχική συμβολή στην κατεύθυνση της επίλυσής τους. Γιατί μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια της φωτιάς ξεχώρισε ένα μεγάλο έλλειμμα. Αυτό που επέδρασε αρνητικά και έθεσε συγκεκριμένα όρια στην κίνηση του κόσμου, όσο και τις μετέπειτα διεργασίες που οδήγησαν στην ηγεμονία των ρεφορμιστικών και διαχειριστικών σχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ. Το έλλειμμα μιας καθολικής, στρατηγικού χαρακτήρα απάντησης στον καπιταλισμό και τη δομική του κρίση, μιας απάντησης που να μπορεί να κοιτάξει τον αντίπαλο στα μάτια και να τον απειλήσει συνολικά. Και μια τέτοια απάντηση μπορεί να έρθει μόνο από ένα σύγχρονο κίνημα κομμουνιστικής απελευθέρωσης», υπογράμμισε ο Μ. Παπαμακάριος. Θέτοντας την ανάγκη «για μια αποφασιστική στροφή, για ένα άλμα» για την αναγκαία στρατηγική απάντηση, σημείωσε πως «μιλάμε για μια σύγχρονη κομμουνιστική πρόταση όχι ως αφηρημένη αναφορά στο μέλλον και ‘’επαναστατικό ευαγγέλιο’’ για τα κομματικά συρτάρια, αλλά τοποθετώντας την κομμουνιστική στρατηγική στο τιμόνι της πολιτικής παρέμβασης της αριστεράς παράλληλα με την ανάπτυξη και εμβάθυνση της επαναστατικής τακτικής και του αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης. Αυτή η νέα κομμουνιστική πρόταση επιδιώκουμε να αποτελέσει το στρατηγικό GPS τόσο για τις άμεσες, όσο και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες του κινήματος και της πολιτικής πάλης. Μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά σε μια αντιστροφή της κίνησης του βέλους της σημερινής αριστεράς, η οποία βαλτώνει μέσα στην διαχείριση, τον κοινοβουλευτισμό και τις εκλογικίστικες τακτικές, τα νέου τύπου ρεφορμιστικά σχέδια, τις παραδοσιακές και ιστορικά ηττημένες αντιλήψεις για το κομμουνιστικό κίνημα, τον κινηματικό κατακερματισμό και την μεταμοντέρνα θεώρηση. Ταυτόχρονα, να συμβάλλει στο ξεπέρασμα των ανεπαρκειών της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής αριστεράς και βέβαια του ίδιου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ώστε να δοθούν από καλύτερες θέσεις οι μάχες του μαζικού κινήματος και οι επερχόμενες πολιτικές αναμετρήσεις, με ολόπλευρη ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση βρίσκονται «σε διαδικασία ανασυγκρότησης και κομμουνιστικού μετασχηματισμού, η οποία θα κινείται παράλληλα και σε αλληλεπίδραση με την συσπείρωση του ανένταχτου και οργανωμένου δυναμικού που ενδιαφέρεται για την υπόθεση του νέου προγράμματος και κόμματος και θα την ισχυροποιεί παραπέρα». Σε αυτή τη διαδικασία εντάσσεται και η προγραμματική συνδιάσκεψη.
Υπάρχουν δυνάμεις για το νέο Κόμμα της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης; «Απαντάμε θετικά. Οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται κυρίως στο μαχόμενο κόσμο του κινήματος των εργαζόμενων και της νεολαίας, στον κόσμο που γεννιέται μέσα από τις εμπειρίες των μαχών του κινήματος και κατανοεί τα όρια της πολιτικής της ρεφορμιστικής αριστεράς, αλλά και τις ανεπάρκειες και τα όρια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, σε κόσμο της παλαιότερης κομμουνιστικής πολιτικοποίησης, στη μάχιμη μαρξιστική διανόηση, καθώς και μέσα σε οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς», απαντά η εισήγηση, σημειώνοντας πως τις δυνάμεις αυτές –όπως και το ίδιο το ΝΑΡ- δεν τις βλέπει όπως είναι σήμερα, αλλά «από τη σκοπιά της δυνητικής θετικής εξέλιξής τους».
Η συνδιάσκεψη ξεκίνησε με ομιλίες από την Παρασκευή και ο διάλογος αναμένεται πλούσιος και δημιουργικός.
Ευρύτερος αντίκτυπος
Αντιπροσωπείες και χαιρετισμοί από Ελλάδα και άλλες χώρες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο δυναμικό της Αριστεράς και ειδικά της επαναστατικής και κομμουνιστικής προκάλεσε η συνδιάσκεψη του ΝΑΡ, κάτι που εκφράστηκε και στον αριθμό των οργανώσεων που παρευρέθηκαν στο άνοιγμα της διαδικασίας την Παρασκευή. Μεταξύ αυτών το ΣΕΚ, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, το ΕΚΚΕ, η Μετάβαση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, η Αναμέτρηση, το ΚΚΕ (μ-λ), η ΟΚΔΕ, το Κόκκινο Νήμα, ο Σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος», η κίνηση Κρίση και Κριτική, ενώ χαιρετισμό απέστειλε η Ανασύνθεση – Οργάνωση Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Θετική αίσθηση προκάλεσαν τα μηνύματα που έστειλαν οργανώσεις από άλλες χώρες. Το μήνυμα του Κόμματος Εργασίας (ΕΜΕΡ) σημείωσε την ανάγκη της κοινής πάλης των λαών ενάντια στο ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ειδικά τη σημασία των διεθνιστικών σχέσεων μεταξύ των λαών Ελλάδας και Τουρκίας. Η οργάνωση Λέβιτσα (Αριστερά) από την Δημοκρατία της Μακεδονίας χαιρέτισε τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο οργανώσεων ενάντια στις αστικές τάξεις, το σοβινισμό και τον ιμπεριαλισμό και στις δύο χώρες. Η Λέβιτσα εναντιώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών από θέσεις αντιιμπεριαλιστικές και διεθνιστικές. Η οργάνωση Κόκκινη Δράση από την Κροατία σημείωσε πως το δίλημμα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα όχι μόνο είναι επίκαιρο, αλλά γίνεται σήμερα σοσιαλισμός ή καταστροφή και υπογράμμισε την ανάγκη της επανίδρυσης του κομμουνιστικού κινήματος.