Δεν θα μπορούσαν να είναι χωρίς αντάλλαγμα οι ενεργειακές συμφωνίες που έχουν υπογράψει η Κύπρος με τις ΗΠΑ και η (μερική έστω) προστασία που εμμέσως προσφέρουν στην πρώτη οι Αμερικανοί, έναντι της Τουρκίας, προασπίζοντας πρωτίστως τα συμφέροντα των εταιριών τους. Καθώς, δε, η γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι στρατηγική και δεσπόζει στον χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου –όπου οι ανταγωνισμοί και οι πολεμικές συγκρούσεις μαίνονται– η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να τη μετατρέψει σε… αεροπλανοφόρο της, εγκαθιστώντας στο έδαφός της στρατιωτικές εγκαταστάσεις και έξυπνα όπλα — που θα προστεθούν στις βρετανικές βάσεις, τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά και την ελληνική ΕΛΔΥΚ.
Οι κινήσεις αυτές ήταν φυσικό να προκαλέσουν την αντίδραση ενός άλλου άμεσα ενδιαφερόμενου, της Ρωσίας, η οποία βλέπει μια χώρα με την οποία διατηρούσε –και ως ένα βαθμό διατηρεί ακόμη– προνομιακές σχέσεις, να κινδυνεύει να μετατραπεί σε αποκλειστικό προτεκτοράτο της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ. «Η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο. Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Κύπρου και η εμπλοκή της στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχουν αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για το ίδιο το νησί», δήλωσε απειλητικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Εύκολα, λοιπόν, μπορεί κανείς να φανταστεί μπροστά σε τι θανάσιμους κινδύνους θα βρεθεί η Κύπρος και ο λαός της σε περίπτωση θερμών επεισοδίων ή γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή. Θα μετατραπούν σε ένα πεδίο βολής φτηνό — με ευθύνη και συνενοχή και της Ελλάδας.