Το «Δικαίωμα των Νεκρών», το δεύτερο μυθιστόρημα του Κώστα Σβόλη, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, τον περασμένο Μάρτιο. Ένα βιβλίο με ενδιαφέρουσα πλοκή, αλλά κυρίως με ροή. Κερδίζει αμέσως τον αναγνώστη, δεν κάνει… γωνιές και απολαμβάνεις να το διαβάζεις… Η πλοκή του μυθιστορήματος τροφοδοτείται από την επιδίωξη του συγγραφέα να παρουσιάσει στις μέρες μας, τις διάφορες πλευρές του φαινομένου του εθνικισμού στη χώρα μας. Του εθνικισμού που οργανώνεται «από τα πάνω…» και ο οποίος για να είναι κίνημα και όχι λέσχη ειδικών ή φόρουμ, χρειάζεται δύο… πόδια, βαθιά ριζωμένα στη κοινωνία.
Το ένα με επίσημο… ένδυμα, για να κυκλοφορεί στα lobby των ξενοδοχείων, στα διεθνή φόρα, στα κυβερνητικά κτίρια και στα μέγαρα της Ε.Ε.
Το άλλο, πιο απλά ντυμένο, για να περνάει απαρατήρητο. Κυρίως όμως καλογυμνασμένο, ικανό να τρέχει, να κλωτσάει και να κρύβει για να αποκαλύψει όποτε και σε όποιον χρειαστεί… Να ξεκαθαρίζει, σε όσους δεν καταλαβαίνουν από … «μεγάλες ιδέες» και να μην αφήνει καμία αμφιβολία «…για το ποιος κάνει κουμάντο.»
Του εθνικισμού, που για να του κοπούν και τα δυο ποδάρια, απαιτείται η ευαισθητοποίηση/ενεργοποίηση των «από κάτω….»
Σαν αυτούς που συναντάμε στο μυθιστόρημα του Κ. Σβόλη.
Του Σωτήρη, εργάτη σε αποθήκη. Της Αλίκη, φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη και του Βασίλη, που πήρε τα βουνά μη αντέχοντας τη ζωή στη μεγαλούπολη. Χωρίς περιττούς ηρωϊσμούς, αφού όπως συμφωνούν οι πρωταγωνιστές « … δεν τους αρέσουν οι σούπερ ήρωες και οι μοναχικοί εκδικητές…»
Όσο χρήσιμη όμως μπορεί να είναι η ευαισθητοποίηση / κινητοποίηση των κάτω, για να νικηθεί ο εθνικισμός και ο φασισμός, άλλο το τόσο αναγκαία είναι και η ιστορική γνώση.
Ιστορική γνώση… που πυροδοτεί, όπως τα τρία (;) γράμματα του νεκρού Ανέστη, σ’ αυτούς που είχαν «ανάγκη» και «συμφέρον» – άσχετα αν το είχαν συνειδητοποιήσει – από την ήττα του εθνικισμού.
Μία πολύ καλή επιλογή, από το πλούσιο – και φέτος – εορταστικό καλάθι των Εκδόσεων των Συναδέλφων. (Καλλιδρομίου 30, 210 3818840)
Στρατής Βουραζέρης