ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΑΣΙΔΗΣ
Ανοίγει για τα καλά την προεκλογική περίοδο ο Α. Τσίπρας τάζοντας αυξήσεις και διορισμούς. Την Πέμπτη στη Βουλή στη συζήτηση για την επιστροφή αναδρομικών σε δικαστικούς, στρατιωτικούς και άλλες κατηγορίες αμειβόμενων από ειδικά μισθολόγια του δημόσιου, είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ και την αντιπολίτευση πως είναι το «πρώτο μέτρο, η επιστροφή των αναδρομικών. Έρχονται και τα άλλα, που τα αμφισβητείτε… Θα τα φέρνουμε ένα ένα για να ψηφιστούν και θα λέτε ‘‘ναι’’ σε όλα!». Αυτά παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Πετρόπουλος δηλώνουν ότι δε θα συμβεί το ίδιο με τα αναδρομικά των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.
Την ίδια μέρα σε συνέντευξη στον Άλφα ο πρωθυπουργός έταξε χιλιάδες διορισμούς στο δημόσιο, 10.000 στη θέση των παπάδων που δε θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι στο εξής και 8.500 στη θέση όσων πάρουν σύνταξη, στη βάση της μνημονιακής δέσμευσης για μία πρόσληψη για κάθε συνταξιοδότηση. Όμως αυτές οι θέσεις θα προκηρυχτούν το 2019 και οι διορισμοί θα γίνουν υποτίθεται το 2020, δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές. Βέβαια ο Α. Τσίπρας δεν εξήγησε γιατί δεν εφαρμόστηκε καμιά αναλογία και δεν έγιναν προσλήψεις στη θέση λόγου χάρη των 10.000 εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ή δεδομένου ότι οι παπάδες θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται από το δημόσιο, σε τι εμποδίζει τις προσλήψεις η τυπική καταγραφή τους σαν δημόσιους υπαλλήλους.
Τα όρια των υποσχέσεων και του κατάλογου με τα «θα» του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται στην υπόθεση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που αφορούν μειώσεις από τρεις μνημονιακούς νόμους του 2012, οι οποίοι κρίθηκαν δικαστικά αντισυνταγματικοί.
Η κυβέρνηση, αλλά και τα ΜΜΕ και άλλα κέντρα ενθαρρύνουν τις δικαστικές προσφυγές, που πήραν διάσταση βιομηχανίας, ενώ οι σχετικές αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ έχουν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, καθώς μέχρι την Πέμπτη είχαν ξεπεράσει τις 350.000. Ο ΕΦΚΑ μάλιστα δίνει τη δυνατότητα για ηλεκτρονική αίτηση για να διευκολύνει τη διαδικασία. Βέβαια όπως καταγγέλλει η ΠΕΣΕΚ (συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί), το έντυπο του ΕΦΚΑ ζητά να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις με παραίτηση από τα αναδρομικά. Παράλληλα οι αρμόδιοι υπουργοί βεβαιώνουν ότι η αντισυνταγματικότητα αφορά το πλαίσιο πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ότι θα ασκηθεί έφεση από το δημόσιο, με την Ε. Αχτσιόγλου να δηλώνει «δεν εκτιμώ ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου», που ευνοεί τους συνταξιούχους.
Βολεύει την κυβέρνηση μια παρατεταμένη δικαστική διαδικασία που θα βάλει τους συνταξιούχους σε μια κατάσταση ομηρίας και παράλυσης, η οποία θα τους απομακρύνει από το δρόμο και τις συνελεύσεις. Ουρές στα δικηγορικά γραφεία αντί μαζικών διαδικασιών και συλλογικής διεκδίκησης επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε σε αυτό το κλίμα να εκβιάσει με την απειλή ότι αν έρθει η ΝΔ του Μητσοτάκη, τα πράγματα θα είναι χειρότερα.
Αν όμως είναι αλήθεια ότι οι 350.000 αιτήσεις δείχνουν την οργή των συνταξιούχων, αλλά και την κοινωνική απαίτηση να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα, την άρνηση της ιδέας ότι η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος είναι «νοικοκύρεμα» ή κάτι μοιραίο, υπάρχει μεγάλη σύγχυση για όσα παίζονται αυτές τις μέρες με τα αναδρομικά.
Από το 2010 οι συντάξεις έχουν μειωθεί πάνω από 20 φορές, ενώ ο νόμος Κατρούγκαλου, η ολοκλήρωση δηλαδή του μνημονιακού σχεδιασμού, μειώνει ριζικά τις συντάξεις, καταργεί το ΕΚΑΣ οριστικά από το 2020. Δημιουργεί ένα μηχανισμό με το σπάσιμο της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση, για όποιον έχει φυσικά. Ακόμα και το όριο των 67 ετών θα επανεξετάζεται προς τα πάνω ανά τριετία σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής από το 2021.
Στόχος είναι, όπως έχει δηλώσει η Ε. Αχτσιόγλου, μέχρι το 2026 η ασφαλιστική δαπάνη για το δημόσιο να μην ξεπερνά το 4,8% του ΑΕΠ και να αφορά τη λεγόμενη εθνική σύνταξη, ενώ η ανταποδοτική θα καλύπτεται υποτίθεται με τις εισφορές.
Η μείωση των συντάξεων για το 2019 που παζαρεύει να αποφύγει η κυβέρνηση αφορά μόνο την προσωπική διαφορά των παλιών συνταξιούχων, είναι ένα κομμάτι από τη λεία που αρπάζει το κράτος από το ασφαλιστικό. Όπως είναι αντίστοιχα και τα αναδρομικά που κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή τους και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην τα δώσει. Ανάλογα περιορισμένο είναι το κόστος αυτών που δίνει τελικά στους αμειβόμενους από τα ειδικά μισθολόγια, που κατά βάση αφορούν στρώματα κοντά στην εξουσία, όπως οι στρατιωτικοί, οι δικαστικοί και οι πανεπιστημιακοί.
Με τις δικαστικές προσφυγές και το συντεχνιακό διαδρομισμό η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων και των εργαζομένων δεν έχει να κερδίσει. Είναι χαρακτηριστικά όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που στη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ (18/10/18) για τα αναδρομικά που αφορούν τα δώρα των δημοσιών υπαλλήλων που καταργήθηκαν ξεκαθάρισε πως «ο 13ος και ο 14ος μισθός σχετίζονται με ένα ποσό του 1.600.000 ευρώ, συνεπώς δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να καταβληθεί στους δημοσίους υπαλλήλους ούτε δεκάρα, ούτε ως επίδομα εποχιακό…».
Για να πάρουν οι συνταξιούχοι τα κλεμμένα των μνημονίων, πρέπει να καταργηθεί το όριο ασφαλιστικής δαπάνης 16% που ορίζουν τα μνημόνια και να σταματήσει η πληρωμή του χρέους, που είναι προϋποθέσεις για να μείνει η Ελλάδα σε ευρωζώνη και ΕΕ. Για αυτό απαιτείται κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, διαγραφή του χρέους και έξοδος από ευρώ και ΕΕ. Και φυσικά το εργατικό και λαϊκό κίνημα που μπορεί να επιβάλλει αυτούς τους στόχους.