Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία, σε πείσμα της κυβέρνησης, του Πάιατ, της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής
Κυριάκος Νασόπουλος
Ένα φάντασμα εξακολουθεί να πλανιέται στην Ελλάδα, 45 ολόκληρα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όλες οι δυνάμεις του γερασμένου πολιτικού συστήματος μοιάζουν να έχουν ενωθεί σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει παραμονές της επετείου εισβολής των τανκς την ολοκληρωτική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο Άδωνις και η Χρυσή Αυγή αμφισβητούν ότι υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων αρνείται τη συμμετοχή στον εορτασμό του κάνοντας λόγο για «ιδεολογικό καταναγκασμό»!
«Είμαστε στη ευχάριστη θέση να μαθαίνουμε ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία φέτος δεν θα συμμετάσχουν σε αυτό το πανηγύρι, σε αυτό το γλέντι που γίνεται, στην προπαγάνδα όπου βάζουν τα νέα παιδιά να μαθαίνουν με το έτσι θέλω ότι υπήρχαν νεκροί, ενώ δεν υπήρχαν», τόνισε περιχαρής ο βουλευτής της ΧΑ Γιάννης Λαγός στη βουλή. Αποθρασυνόμενοι από το γενικότερο κλίμα κατά του Πολυτεχνείου οι χρυσαυγίτες προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και μέσω του υπαρχηγού τους Χρήστου Παππά κατέθεσαν ερώτηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητώντας κυρώσεις και πειθαρχικό έλεγχο εναντίον των φαντάρων της ΚΝΕ που κατέθεσαν στεφάνι για το Πολυτεχνείο!
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας της ΝΔ Κώστας Μπακογιάννης σε άλλο ύφος αλλά σε ανάλογο αντιδραστικό πλαίσιο προτείνει την ενοποίηση των χώρων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου και το ανακαινισμένο ξενοδοχείο Ακροπόλ σε μια «όαση πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας». Διευκρίνισε δε ότι αναφέρεται συγκεκριμένα «στην επέκταση του Μουσείου στο Μετσόβιο, όπου σήμερα στεγάζεται η Αρχιτεκτονική». Αυτή η γραμμή εκφράζει διατυπωμένους ευσεβείς πόθους μετατροπής του Πολυτεχνείου σε μουσειακό χώρο, αποστειρωμένο από ζωντανές διαδικασίες, φοιτητές και δημόσιες εκδηλώσεις.
Ακόμα και τα στελέχη και οι δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν σε αυτό το μαύρο χορό της αντίδρασης αποκαλώντας «νεοφασίστες» και «εν δυνάμει φασίστες» τους αριστερούς φοιτητές που εμπόδισαν την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, χωρίς καν να αναρωτηθούν μήπως δεν φταίνε οι φοιτητές αλλά η πολιτική που υπηρετεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον αντιαμερικανισμό επιχειρεί να ξορκίσει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα που παραμονές του εορτασμού του Πολυτεχνείου προχώρησε σε σωρεία παρεμβάσεων επισκεπτόμενος το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και δίνοντας συνεντεύξεις σε ελληνικά ΜΜΕ. Στις 16 Νοεμβρίου μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» εξέφρασε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μιλώντας για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή και είπε πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο κάνοντας λόγο για «στρατηγική σχέση επένδυσης με την Ελλάδα» υπενθυμίζοντας το στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου. Μια μέρα πριν από το βήμα του 3ου ThessalonikiSummit, ο Πάιατ προχώρησε στην εκτίμηση ότι η ιστορία θα είναι «πολύ ευγενική» και «γενναιόδωρη» με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Συζητώντας με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής, Αθανάσιο Έλις, ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε πως οι ΗΠΑ θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης για την Ανατολική Μεσόγειο: «Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός επανέρχεται στην περιοχή μετά από δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι ο φυσικός μας εταίρος. Η βάση στη Σούδα αποτελεί τη ναυαρχίδα των στρατιωτικών και αμυντικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο ο έκτος στόλος που βρίσκεται στην περιοχή (…) Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή στην κατεύθυνση. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με στρατηγικά συμφέροντα που συγκλίνουν» είπε χαρακτηριστικά. Ο Πάιατ παράλληλα προειδοποιεί ότι προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι αμερικανικές επενδύσεις είναι να διατηρηθεί το θετικό momentum που δημιουργήθηκε. Την ίδια ώρα ο Πάνος Καμμένος προτείνει στην κυβέρνηση Τραμπ τη μετατροπή ολόκληρης της Ελλάδας σε απέραντο παραθαλάσσιο οικόπεδο του ΝΑΤΟ, με την προοπτική παραχώρηση νέων υπερ-βάσεων του θανάτου σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη! Η κυβέρνηση που θεωρεί δημοκρατικό της δικαίωμα τον βίαιο ξυλοδαρμό αντιπολεμικών διαδηλωτών για να προστατεύσει το άγαλμα του αμερικανού Τρούμαν, έχει το θράσος να χαρακτηρίζει «εν δυνάμει φασίστες» τους νέους που ξαναέγραψαν και φέτος το ιστορικό «Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ» στην πύλη του Πολυτεχνείου και υπηρετούν το αληθινό νόημα της εξέγερσης με τους αγώνες τους.
Το Πολυτεχνείο σε πείσμα των καιρών ωστόσο αποδεικνύεται «πολύ σκληρό για να πεθάνει». Αυτό έδειξε και η μαζική προσέλευση στις εκδηλώσεις για τον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης καθώς και η μεγάλη συμμετοχή στις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, όπου σε πάνω από 15 από αυτές επικράτησαν τα πλαίσια της ΕΑΑΚ. Μαζικές ήταν οι εκδηλώσεις-συζητήσεις που διοργάνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Παρασκευή. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το κοινό κάλεσμα πλήθους οργανώσεων και συλλογικοτήτων για να γίνει το φετινό «ανοιχτό» Πολυτεχνείο κόμβος αγωνιστικής αναφοράς του κινήματος, ύστερα από πρωτοβουλία της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.
Οι μέρες που έρχονται είναι φορτισμένες. «Ποιοί θα μιλήσουν για αυτές; Αυτοί που πούλησαν το πολιτικό τους παρελθόν για μια ζωή μέσα στη χλιδή που εξασφαλίζουν τα βουλευτικά έδρανα; Οι κυβερνώντες που όπου σταθούν και όπου βρεθούν γκρεμίζουν οι ίδιοι την πόρτα του Πολυτεχνείου; {…} . Αυτοί που χαϊδεύοντας τα αυτιά των φασιστών, εξισώσουν τη φασιστική ιδεολογία με τον κομμουνισμό, τις χούντες και τα βασανιστήρια με την επανάσταση, την πανανθρώπινη ελευθερία και την ισότητα; Μάλλον όχι. Μάλλον δεν πρέπει να τους αφήσουμε» τονίζει στην ανακοίνωσή της για το Πολυτεχνείο η νΚΑ